A rövid haj stílusújító erejét nem szabad alábecsülni, ráadásul a jól megválasztott fazon még dús, élettel teli hatást is ígér. Ha meguntad a hosszú loboncod élesztgetését, és olyan frizurát szeretnél, ami kellő tartást ad a lelapuló tincseidnek, ezek közül célszerű válogatnod.

hirdetés

A rövid haj nem feltétlenül lapos: a fazon kialakítása a dús, élettel teli hatás kulcsa

A hajfazonok trendje éppen úgy változik, mint a ruhadivat, azonban sokszor nem az a mérvadó, hogy aktuálisan mi számít menőnek és stílusosnak. A megfelelő frizura kiválasztása sokkal több, mint puszta trendkövetés. Az, hogy milyen formát kapjanak a tincsek, a megjelenés stílusa, a haj szerkezete és az arc karaktere egyaránt befolyásolja. A tincsek állapotától és tulajdonságaitól is függ, hogy milyen vágástechnikát érdemes alkalmaznia a fodrásznak a rövid fazon kialakításakor.

Sokan azért nem mernek rövid frizurára váltani, mert lelapuló, esetlen a hajkoronájuk, és attól tartanak, a drasztikus vágás csak ronthat a helyzeten. Ettől cseppet sem kell tartani, hiszen számos olyan vágástechnika van, melynek segítségével tartást kapnak a gyenge szálak.

Nem csak a vékony szálú haj hajlamos a összeesni és a fejre tapadni. A lelapulásra való hajlam inkább a tincsek állapotától és nem a típusától függ. Időnként előfordul, hogy a szálak erőtlenné, esetlenné válnak, és a formázási kísérletek ilyenkor rendszerint kudarcba fulladnak. Akármilyen beszárítási módszert alkalmazhat ilyenkor az ember lánya, a felturbózott friura idővel összerogy, a hajtövek pedig lelapulnak.

Időszakos hajcserélődéskor, hormonális változások következtében, gyakori hajfestés mellett, vagy egy kimerültebb fázis után is jelentkezhet a probléma, ilyenkor a hajtömeg összeesik, elveszíti rugalmasságát, tartását, emiatt nehezebben kezelhető. Ebben az esetben, és persze akkor is, ha vékony szálú a haj, a frizuraváltás sokat segíthet a problémán. A rövid haj kevésbé macerás, könnyebben formázható, ráadásul a dús hatást sem lehetetlen elérni vele, a megfelelő vágás ugyanis tartást ad a gyenge szálaknak.

A drasztikus hajvágás nem feltétlenül húzza keresztbe a nőiességet, sőt, rengeteg rövid fazon roppant sikkessé teszi a megjelenést.

A határozott tartás, a sikkes megjelenés abszolút a megfelelő hajstílus kiválasztásában rejlik. Vannak olyan örök érvényű, klasszikus fazonok, amelyekkel garantáltan nem lehet mellényúlni. Nagyon sok múlik a tincsek rétegezésén, de a haj hosszával szintén mesterien lehet trükközni. Mutatjuk a csinos, dúsító hatású frizurákat.

Nem feltétlenül kell ultrarövidet választani

A rövid haj nem azt jelenti, hogy már-már tüsire kell vágatni a hosszú tincseket. A bixie elnevezésre hallgató stílus több különböző, eltérő fazonú frizurát takar. Az alul megszedett, felül hosszabb szálak elképesztően megdobják a haj tartását, a korábban lelapuló, erőtlennek ható tincsek szabályszerűen életre kelnek. Némelyik vágás kicsit kerekebb, bubiszerű megjelenést eredményez, amitől teljesen megváltozik az összkép.

 

A felső tincseket nagyon hosszúra is lehet hagyni, ha valaki retteg a rövid fazonoktól. Ilyenkor a fodrász a tarkóhoz, fülhöz közeli részeket alaposan felnyírja, ám a felső harmadba eső szálak hosszát kevésbé veszi vissza. Ezek a frizurák elképesztően stílusosak, egyedi és sikkes megjelenést kölcsönöznek. Bár első blikkre úgy tűnhet, cseppet sem egyszerű őket beszárítani, azonban egy kis finom, lágy hullám már különlegessé varázsolja az összképet.

 

Réteges hajvágással dúsabb hatást kelt a frizura

Az arany középút, ha se nem hosszú, se nem rövid szálak maradnak a fejtetőn. Remekül lehet játszani a rétegekkel, ám mindenképpen tanácsos kikérni a fodrász véleményét, hogy melyik verzió passzol igazán az arc karakteréhez, vonalaihoz. A réteges vágási technika szépen megemeli a lapos, gyenge tincseket, határozottabb tartást ad a gyenge szálú hajnak. Az alul rövidebbre nyírt szálak kitartják a felső, hosszabban hagyott részeket, ettől az eredmény gyönyörű, telt formát ölt.

 

A választékkal is lehet játszani

A vágási technika mellett a választék az, amivel sokat lehet dobni az összképen. A legtöbben ragaszkodnak a kislánykoruktól kezdve megszokott vonalhoz, azonban egy kis változtatás elképesztően átformálhatja a frizura tartását. Érdemes a merészebb, első blikkre furcsának tűnő verziókkal is próbálkozni, sokszor pont az a megoldás lesz a befutó, ami eleinte nagyon idegennek tűnik.

 

A vágást hozzá lehet igazítani az új választékhoz. A féloldalasan felnyírt tincsek optikailag dúsabbnak mutatják a hajtömeget, miközben izgalmassá teszik a rövid frizurát. Az aszimmetrikus hajstílus elképesztően dögös, nőies eredményt ígér.

 

A rövidre vágott bobfazon abszolút telitalálat

A francia bob, vagy éppen a rövidebbre vágott bármilyen típusú bobfazon egyértelműen telitalálat, ha valaki szabadulni szeretne a hosszú, erőtlen tincsektől. Sokkal dúsabbnak mutatja a hajkoronát, frufruval kombinálva ráadásul egészen különleges, stílusos megjelenést kölcsönöz. Ha az aktuális frizuratrendek döntik el, hogy merre billen a mérleg nyelve, a bobstílusú haj lesz a befutó. Évek óta a népszerűségi lista élén van, ráadásul vékony szálú, valamint erős, nehezen kezelhető szálak esetén is remek választás.

 

A rövid pixie az örök klasszikus

A rövid, csinos kis pixie-fazon igazi klasszikus, ami soha nem megy ki a divatból. Aki merészebb, és lazán bevállalja az igazán rövid, ütős verziót, garantáltan nem bánja meg, ha erre szavaz. A pixie-nek is vannak különböző verziói, egy profi fodrász magabiztosan tud döntést hozni abban, hogy melyik passzol igazán az adott arckarakterhez. Rövid haj ide vagy oda, ez a fazon dús, tömött hatást eredményez.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés