A sikkes megjelenés nem azon múlik, hogy drága holmikat visel az ember, vagy sem, és az sem mérvadó, hogy az öltözék minden darabja a legutolsó divatot tükrözze. A megvalósulása apróságoknak tűnő, de annál jelentősebb hatással bíró dolgokon bukhat el. A stylist tippjei aranyat érnek!

hirdetés

A sikkes megjelenés túlmutat a divatos öltözködésen, hiszen nem csak azt foglalja magába, hogy milyen szettet visel az ember, hanem azt is, hogy összehangoltan, ízlésesen, alkatának megfelelően, harmóniát tükrözve és magabiztosan hordja az összeállítás darabjait. Röviden, minden részlet klappol, egyensúlyban áll a küllem és a kellem.

Teljesen mindegy, hogy drága dizájnercuccokból vagy turkálóból kihalászott kincsekből áll a ruhatár, annak elemeit nem csupán összeválogatni, hanem viselni is tudni kell! A részletekben lakik az ördög, tehát bármilyen öltözék, legyen az drága és kifinomult, vagy csak egy szimpla póló-farmer összeállítás, elbukhat a rossz méret- vagy fazonválasztáson, a színharmónia hiányán, a szabások összehangolásán és a test tagolásán. Ugyanakkor olyan apró dolgok is drámaian megváltoztathatják a megjelenést, mint egy jól elhelyezett öv, az ujjak feltűrése, a kiegészítők összehangolása, vagy a dekoltázs megválasztása.

A sikkes összhatás akkor valósul meg, ha a megjelenített stílussal azonosulni tudunk, és maga a szett abszolút hízelgő számunkra az alkatunk, a színeink, a kisugárzásunk szempontjából. A stylist remek tippeket ad ehhez!

A sikkes megjelenés képlete sok összetevőből áll, de alapvetően egyszerű

Giedre Kavaliunaite évek óta segíti a nőket öltözködési tanácsokkal és stílustippekkel. Videóival betekintést enged a testfelépítés szempontjából megfelelő fazonok kiválasztásának és összehangolásának rejtelmeibe, gyakran rámutat például a sokak által elkövetett hibákra. Elmondja azt is, hogy miért nem érezzük magunkat jól egy-egy divatos összeállításban, és támogatást nyújt a nőknek abban, hogy el tudják dönteni, mi az, ami igazán passzol hozzájuk.

A sikkes megjelenés alapjaira is kitér, ebben a videóban pontokba szedi, hogy milyen apróságokon bukhat el, mi az, ami miatt nem működhet egy-egy öltözék.

 

A részletek, az apróságoknak tűnő dolgok igenis számítanak! Úgy, mint:

  • a belső energiáinkkal rezonáló stílus megtalálása,
  • a megfelelő méretválasztás,
  • a testalkathoz passzoló fazonkombinációk kialakítása,
  • az előnyös testtagolás,
  • a színkontraszt eltalálása.

Szerinte könnyebben ráérezhetünk a stílusunkra, ha elképzeljük, milyen az ideális táj számunkra, ahol jól érezzük magunkat. Van, akit a csendesen ringatózó óceán vonz a nyugalmával, míg más egy színpompás virágos rétet választana, és ez már önmagában iránymutató lehet.

Fontos, hogy az öltözékünk stílusával azonosulni tudjunk, komfortosan érezzük magunkat benne, és passzoljon a személyiségünkhöz, illetve a temperamentumunkat meghatározó energiáinkhoz. Egy szolid típus például sohasem fogja jól érezni magát egy színes, élénk, harsány öltözékben.

A fazonoknál két szempontot is figyelembe kell venni, az elsődleges persze az, hogy jól áll-e vagy sem, de gyakran, amikor új stílussal kísérletezünk, elbizonytalanodhatunk ebben. Fontos, hogy a szett kiemelje az előnyös területeket, ugyanakkor jól érezze magát benne a viselője.

Ám az úgyszintén számít, hogyan viseli az ember a kiválasztott szabásokat. Az öltözködés során kevesen fordítanak figyelmet a helyes testtagolásra, pedig sokat számít a megjelenés szempontjából. A stylist szerint a legtöbb testalkat számára az a felosztás a legelőnyösebb, ha a felsőrész az összkép 1/3-át, az alsórész pedig a 2/3-át teszi ki.

Azt szintén kihangsúlyozza a felvételen, hogy az elsődleges cél az arányok helyrebillentése. Az emberi test általában nem szabályos, az öltözékünkkel pedig igyekszünk egy arányos formát, sziluettet létrehozni. Az arányok optikailag is eltolódhatnak, attól függően, hogy feljebb vagy lejjebb helyezzük el a derékhangsúlyt, vagy milyen felosztásban viseljük a szűkebb és bővebb fazonokat.

A testünk folyamatosan változik életünk során, ez abszolút természetes. Előfordul, hogy nagyobbak vagy kisebbek lesznek a mellek, hogy kikerekedik, szélesebb lesz a csípő, illetve csökken vagy nő a derékméret. Mindezek a testarányainkba is beleszólnak. Nagyobb mellek esetén például a felsőtest rövidebbnek, zömökebbnek tűnhet, ugyanígy a lábak hosszából is elvesz, ha mondjuk, a csípővonal szélesebbé válik.

Ezeket a változásokat nem árt felismerni, és úgy összeilleszteni az előnyös fazonokat, hogy azok hízelgően tagolják a testet. A megfelelő méret eltalálásának fontosságáról is beszél a stylist, illetve szóba hozza a színkontraszt erejét, amiről úgy általában kevés szó esik. Az öltözködési tanácsok kapcsán gyakran elhangzik, hogy a színtípusunkhoz leginkább passzoló árnyalatokkal érhetjük el igazán a harmonikus összképet, ám a sikkes megjelenés szempontjából az is lényeges, hogy ezek a tónusok hideg vagy meleg tartományba esnek.

Giedre Kavaliunaite azonban a színkontrasztról is beszél, ami apró részletnek tűnik, de sokat számít az előnyös és ízléses viseletek kialakításának szempontjából. Általában ugyanis többféle színből áll az öltözékünk, amelyek lehetnek élénkek, lágyak, halványak vagy egészen semlegesek.

Az eltérő fényerejű és intenzitású árnyalatok pedig kontrasztot képeznek egymással. Nem mindegy, hogy ez a kontraszt hová esik, mely területen tagolja a test vonalát, de az éppúgy fontos, hogy erősségében passzol-e hozzánk. Egyeseknek a lágyabb színkontrasztok dobják fel a megjelenését, míg mások elbírják az elevenebb, élesebb árnyalatugrásokat.

Ehhez elsősorban azt kell megfigyelni, hogy milyen a természetes színkontrasztunk: a hajszín és a bőrtónus különbségét érdemes szemügyre venni, vagy azt, hogy az ajkak színerőssége hogy viszonyul az arcbőr árnyalataihoz. Ha nincsenek erőteljes különbségek, éles kontrasztok a színeinkben, akkor nem árt lágyabb színkontrasztra törekedni a szett összeállításakor.

A részletekre is ügyelni kell, olykor a teljes öltözéket képes megváltoztatni egy hozzáadott kiegészítő, vagy éppen az, ha feltűrjük az ing vagy a blézer ujját.

A sikkes megjelenés tehát elsősorban nem a divat szigorúan vett követésén, vagy az összeállított darabok árán múlik. A stílusérzék, az alkati adottságok ismerete, a megfelelő fazonválasztás, a testvonal előnyös tagolása, a színkontraszt és a különböző részletek, kiegészítők elhelyezése egyaránt hozzájárul a megvalósulásához. Ám a legjelentősebb mégis az, hogy az öltözék viselője azonosulni tudjon a választott stílussal, jól érezze magát az összeboronált fazonokban, ezáltal magabiztosan, sugárzóan tudjon megjelenni az adott szettben.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés