A magas derekú nadrág ötven év felett is jó választás lehet, hiszen nem az életkoron múlik, hogy mennyire előnyös ez a fazontípus, elsősorban a testalkat jellemzői, sajátosságai döntik el.

hirdetés

A magas derekú nadrág számos előnnyel bír, egy ilyen darab ötven év felett ugyancsak sokoldalúan viselhető. Amellett, hogy divatos és jól mutat nőies szettekben, a finoman A vonalban bővülő és az egyenes szárú változatai például optikailag nyújtják a lábak hosszát, míg a derékkialakítás szépen tagolja az alakot, mivel a törzs legkarcsúbb területére helyezi a fókuszt. Bár nem csak a derékszabáson múlik, hanem a fazontípustól is függ, de arra szintén képes, hogy íveltebbé varázsolja a szögletes, téglalapformájú felsőtestet, illetve kerekebbnek mutassa a fiús, hangsúlytalan csípőt.

Bár a nőies, harmonikus összkép nem kizárólag a derékszabáson múlik, amennyiben előnyösen formálja az alakot, fontos eleme lehet az öltözéknek. Akár farmerról, akár szövetnadrágról van szó, a magasított derekú fazon igencsak elterjedt, így bármelyik divatüzlet kínálatában fellelhető, sőt, a használtruha-üzletekben éppúgy rá lehet bukkanni.

A magas derekú nadrág nőiesen és stílusosan variálható 50 év felett

A magas derekú nadrág nem csak karcsú és magas nőkön mutat jól, ez azért is nagy tévhit, mert rengeteg fazontípus kering a divatban. Ha csak a derékkialakítást nézzük, az éppúgy sokféle lehet, azon belül, hogy magasan szabott. Van olyan, ami köldökig ér, vagy egy-két ujjnyival a köldök fölött végződik, és olyan is akad, ami a köldök alatti területet takarja, de a normál derékszabásnál egy hangyányit magasabb.

A nadrág sziluettje sem mindegy, hiszen a különböző testalkatokhoz más-más fazonjellemzők passzolnak úgy igazán.

Alacsony termet esetén például arányosabbnak tűnhet a sziluett, ha a nadrág nem nyomja össze a lábak hosszát optikailag, hanem inkább alaknyújtó hatással bír. Az enyhén bővülő vagy az egyenes szárú nadrágtípus megnyújtja a test vonalát, különösen akkor, ha a derékrész magasan szabott. Ehhez azonban az sem lényegtelen, ki hogyan viseli az előnyös fazont, hiszen, ha bő, hosszú felső takarja el a derékrészt, a lábak nem tűnnek hosszabbnak, sőt, inkább rövidebbnek hatnak.

Bár a magas derekú nadrág képes elrejteni a kis pocakot, nagy súlyfelesleg esetén ez a trükk már nem válik be. Almaalkatnál akár előnytelen is lehet, mivel a felsőtest eleve rövidebbnek hat a hangsúlyos, nagy mellek és a derékív hiánya miatt, a magasra nyúló derékrész pedig még inkább elvesz a törzs hosszából, a lábak javára.

A kompromisszumos megoldás, avagy a normál vagy kevésbé magasított derékfazon azonban jól működhet, amennyiben nincs nagy felesleg a csípő, a derék és a has környékén, ugyanis pont ezt a területet helyezi fókuszba a nadrág szabása.

A kisebb pocakra azonban előnyös lehet egy derékban ráncolt, csípőnél bővebb kialakítású nadrág, esetleg egy A vonalban egyenletesen bővülő vagy egyenes szárú, lezserebb farmer. Az élére vasalt kosztümnadrágok nemcsak megalapozzák a mindennapi eleganciát és sokoldalúan variálhatók, hanem szépen hosszítják a lábakat, pláne, ha a köldök területéig ér a derékrész.

A derékszabás eltakarása ebben az esetben sem előnyös, ám tény, hogy sokan megőrülnek attól, ha be van tűrve a felső a nadrágba, mert hiába stílusosabb így az összeállítás, úgy érzik, korlátozza őket a mozgásban. Szerencsére a divat rengeteg alternatívát kínál a nőies, mégis kényelmes szettek kialakításához. A rövid szabású felsők – és itt most nem a hasvillantó darabokra gondolunk – megoldást jelentenek az említett problémára. A derékig érő pulóverek, blézerek, pólók összhangban vannak a magasított derekú nadrágokkal, így nem muszáj betűrni a felső réteget.

A téglalaptípusú testalkat esetében a törzs és a csípő szinte egy vonalban van, nincs derékív, vagy abszolút hangsúlytalan, és a csípő sem kerekded.

A magas derekú nadrágoknak azonban megvan az a jó tulajdonságuk, hogy a derékvonal szűkítésével kerekebbnek mutatják a csípőt. Előnyösen tagolják az alakot, különösen akkor, ha a derékrész különszabott, ráncolt, húzott, vagy szűkítő varrással keskenyített.

Ám szélesebb, kerekebb csípő esetén sem rossz választás a magas derekú nadrág, ami ráadásul roppant nőiesen kombinálható ötven év felett. Ha a vállvonal keskenyebb a csípőnél, a különszabott derékrész hangsúlyt adhat a szélesebb csípő-fenék területnek, így érdemes olyan nadrágot választani, amelynél nincs hangsúlyos derékpassz.

Bármelyik szimpla magas derékszabású farmer vagy szövetnadrág alkalmas erre a célra, a répafazonoknál azonban előnyösebbek az egyenes vagy A vonalban bővülő szárú nadrágok.

Amennyiben a karcsú derék kiemelése a cél, nem baj, ha a felső és a nadrág színe között nagy a kontraszt. Sőt, ezáltal még inkább előtérbe kerül a hangsúlyozni kívánt terület.

A képek ahhoz is ötletet adnak, hogyan lehet lezseren nőies és kifinomultan sikkes öltözékeket összeállítani szimpla alapdarabokból, melyeknek a főszereplője a magas derekú nadrág.

A legnépszerűbb fazonokat viselik az ötven feletti stílusbloggerek, a képek alapján pedig abszolút leszűrhető, hogy sokféle testalkaton jól mutat a divatos derékszabás.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés