Akár frizuráról, akár sminkről, vagy öltözködésről van szó, a megfelelő színválasztás nagyon fontos, hiszen főként azon áll vagy bukik az összkép. A színszakértő szerint gyakran a sztárok sincsenek tisztában azzal, hogy mi az igazi erőszínűk, amitől sugárzóan ragyognak.

hirdetés

A stylistok és a színtanácsadók szerint az évszakelmélet segítségével találhatjuk el legjobban, hogy mely árnyalatok passzolnak hozzánk igazán. Az eredeti hajszín – nem a festett verzió -, a szem- és bőrtónus alapján négy fő színcsoportot különböztetünk meg, vagyis a tavasz, nyár, ősz és tél típust. Ha ilyen egyszerű lenne, mindenki nagyon könnyedén utána tudna nézni, hogy a fényes vagy tompa, az élénk vagy pasztelles, illetve a hideg vagy meleg színpaletta tagjai előnyösebbek számára, és a színszakértőknek valószínűleg semmi dolga nem lenne.

Ám a döntést bonyolítja, hogy az évszaktípusokon belül is számos eltérés megfigyelhető, és persze mindig akadnak kivételek. Mindegyik csoport három altípusra ágazik, így összesen 12 évszaktípus van, annak megfelelően, hogy például a nyári típus lehet hideg, világos, vagy éppen nagyon lágy, ugyanígy az őszinél, télinél és a tavaszinál is találunk különbségeket az adottságok megfigyelésekor.

A színválasztás sokkal egyszerűbb, ha tudjuk, mi az erőszínünk, ami nem letompítja és elnyomja, hanem maximális fokozatra tolja a természetes ragyogásunkat. Az erőszínünkhöz közel álló tónusok jó választásnak bizonyulnak, de persze azzal sem árt képben lenni, hogy a pasztelles, az élénken vibráló, a hűvös, esetleg a meleg árnyalatok a nyerők nálunk, hiszen a legtöbb színnek iszonyúan sok világos, sötét, fémes, tömény vagy lazúros, fakó és eleven verziója van.

Fogadjunk, hogy máris elbizonytalanodtál, ám ez rendjén is van, mivel nehéz ennyi információból kibogozni, hogy valójában kinek milyen színtónusok állnak jól, gyakran csak a tükörpróba árulja el számunkra, ha egy adott árnyalat elnyomja, kioltja az energiáinkat, avagy nem az erőszínünk.

Francesca Cairns díjnyertes brit stílustanácsadó és színszakértő szerint bizony a hírességek is hibáznak néha a színválasztás terén, nem élcelődni akar rajtuk, hanem a fotóik által szemlélteti, mennyire fontos a jó színhatás.

Szakértő mutatja meg, milyen sokat dob a megjelenésen a profi színválasztás

Bevalljuk, magunktól sohasem szúrtuk volna ki, hogy Palvin Barbarának nem áll jól a fekete, szerintünk éjsötét ruhákban is mesésen fest. A színszakértő szerint azonban nem ez a tónus a legjobb választás számára, mert letompítja vibráló kisugárzását.

Francesca képgyűjteményéből kitűnik, hogy a magyar modell erőszínei között a világos, pasztelles árnyalatok szerepelnek, és furcsa módon az ezüstös csillogás szintén felerősíti nőies energiáit. Valószínűleg azért, mert a hideg nyári évszaktípusba tartozik.

Ugyanígy Gigi Hadid ragyogását is elhalványítják a sötét színek, neki a krémes, aranyló és bézs tónusok fekszenek jobban. A modell a lágy őszi színtípusba tartozik.

Sophie Turner erőszíne egyértelműen a vörös, a képeken is látszik, hogy a hideg csillogástól inkább sápadtnak, haloványnak tűnik. Frizura esetén a vörös hajszín passzol hozzá a legjobban, míg sminkben a natúr tónusok turbózzák fel élénk ragyogását. Az aranyló, bronzos, meleg vöröses árnyalatok maximalizálják legjobban a vonzerejét, de ugyanígy a tiszta, tündöklő fehér is kiemeli finom vonásait.

A színszakértő válogatásából kitűnik, hogy Blake Lively általában nagyon jól választ magának színeket. Elképesztő, mennyire érzi, hogyan teheti élénkebbé a kisugárzását.

Ám megesik, hogy néha ő is mellényúl. Míg Palvin Barbi erősnek, magabiztosnak, elevennek tűnik ezüstben, Blake Lively fáradt benyomást kelt hideg fémtónusokban, az aranyló csillogás ideálisabb számára, mert felturbózza energiáit. A színésznő élénk, üde tavaszi évszaktípus, így gyönyörű színpaletta áll a rendelkezésére.

Francesca Cairns nem fodrász, de a színekhez, és azok pozitív, valamint negatív erejéhez nagyon ért, ezért jól tudja, milyen sokat jelent a frizura esetében a megfelelő színválasztás.

Selena Gomeznek például nem a meleg, hanem a hűvös hajtónusok állnak jól, Hilary Duff ragyogását pedig a meleg fényű őszi hajárnyalatok fokozzák úgy igazán. Az érdekesség kedvéért, Selena Gomez őszi színtípus, mégis a hűvösebb hajszínektől kelt üde hatást a bőre.

Gigi Hadid számára a svédszőke, a vörös és a sötétbarna frizura sem vált be, legalábbis a színszakértő szerint. A képekből mondjuk, egyértelművé válik, hogy a modell bőrét igencsak sápasztották ezek a tónusok, sőt, a világos szőkétől kicsit betegesnek, erőtlennek tűnt.

Ebből is látszik, hogy a színválasztás cseppet sem könnyű feladat, az efféle összehasonlító képek alapján olykor megéri magunkon is tesztelni, hogy a hideg vagy meleg, illetve a világos vagy sötét színtartomány tónusai előnyösebbek-e számunkra.

Kiemelt képek: Araya Doheny, Daniele Venturelli/Wirelmage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés