A nyolcvanas évek határozottan túlzó és feltűnő irányvonalat képviselt, az akkori divat manapság sokaknál kiveri a biztosítékot. Mára igencsak kevesen húznak susogós melegítőt az utcán, de a színes, csicsás bizsuk tömkelege sem jellemző. Ám nem csupán mértéktelenség és a harsány holmik jelentek meg, számos nőies, ma ismét divatos darab népszerűsége fellobbant.

hirdetés

Első blikkre mindenkinek az össze nem illő színkombinációk, az extravagáns melegítők, a mértéktelen mennyiségű bizsu jut eszébe a nyolcvanas évekről, ám számos olyan fazon és stílus vált népszerűvé, ami ismét meghódítja az utcákat. Az akkori divatmagazinok sem feltétlenül a markáns, látványos szettekben dúskáltak, kifinomult összeállításokat éppúgy bemutattak az éra szupermodelljei.

 

A ’80-as évek nem csupán a rikító, feltűnő holmikat részesítette előnyben, a divat éppúgy felkarolta a nőies trendeket

Farmer minden mennyiségben

A nyolcvanas években a farmerholmik brutálisan menőnek számítottak. Legyen szó magas derekú nadrágról, kabátról vagy overallról, a nők minden egyes darabért rajongtak. Bár alapvetően lezser külsőt kölcsönöz egy farmercucc, nőies kiegészítőkkel társítva sikkessé válik a megjelenés. A divatmagazinok hemzsegtek a stílusos farmerszettekben.

A farmer örökké divatos, így soha nem lehet mellényúlni vele, teljesen mindegy, hogy 1982-t vagy 2022-t írunk. A kabátok ugyanabban a lezser, oversize fazonban tértek vissza, amit a nyolcvanas években mindenki viselt, ám manapság nőiesebb stílusban jelenik meg az utcán. A magas derekú farmernadrágok inkább bő szárú fazonban hódítanak, ahogy az overallok is. Ezek kifejezetten előnyösek, hiszen kiemelik a derékvonalat, ráadásul irtó kényelmesek.

 

A teljes bőrszett különösen menő

A bőrhatású holmik stabilan tartják magukat a népszerűségi lista élén, az év bármely szakában meg lehet találni a tökéletes, viselhető darabot. A nyolcvanas években irtó menő volt bőrcuccban mászkálni, nem véletlen, hogy a divatmagazinokban is gyakran jelent meg a modellekről dögös, bőrszettes fotó.

Bár elsőre valóban a túlzó, nagyon színes és harsány megjelenés jut mindenkinek eszébe erről az időszakról, a bőrhatású ruhák sokszor vagány, ütős összeállítások részeként jelentek meg, sok esetben a nőies, szexi irányzatot éppúgy képviselték.

Manapság minden divatos, ami bőrből készült. Legyen szó egy csinos, karcsúsított blézerről, egy ruháról vagy szoknyáról, garantáltan nem lehet mellényúlni egy efféle választással. Finom, egyszerű és nőies kiegészítőkkel társítva sokkal inkább sikkes külsőt eredményez. Magassarkúval párosítva egyes darabok különösen szexivé teszik az összhatást.

Maszkulin szabásvonalak

A nyolcvanas évek divatja magával hozta a maszkulin holmik trendjét, ideértve a széles válltömést, valamint a nyakkendőt. Bár részben igaz, hogy kissé férfiassá varázsolja a felsőtestet a kiszélesedő szabás, hiszen optikailag jelentősen nagyobbnak mutatja a váll vonalát, ezzel együtt mégis hangsúlyozza a nőies formákat. A deréktájékot sokkal karcsúbbnak mutatja, így a sziluett különösen vonzóvá válik.

Manapság ismét ultrasikkesnek számítanak a puffos ujjú holmik, legyen szó ruháról vagy blézerről, garantáltan naprakésszé válik tőlük a megjelenés. A sztárok is imádják ezeket az alakformáló fazonokat, oversize és karcsúsított verzióban éppúgy beépítik szettjeikbe.

A hétköznapokon és a jeles események alkalmával egyaránt érdemes bevetni egy válltöméses ruhadarabot, sokkal nőiesebb alakot kölcsönöz.

 

Csillogás és flitterek

A diszkóstílus egyértelműen ekkoriban tarolt, a csillogás, a flitterek minden mennyiségben divatosak voltak. Sokszor már túlzó, markáns megjelenést kölcsönöztek ezek a darabok, ám való igaz, a ragyogás igazán passzol a nőiességhez.

A divatmagazinok fotóin a visszafogottabb irányvonalat képviselték a modellek, az utcai divatba beszivárgó brutális diszkómánia könnyedebb, kifinomultabb oldalát mutatták meg.

Manapság főleg az ünnepi időszakra jellemző, hogy sokan flitteres, csillogó holmikat öltenek magukra, ezzel emelve az alkalom fényét. Az utcai divatban egy visszafogottabb, nőiesebb formában jelenik meg, ahogy annak idején a divatmagazinokban is igyekeztek tartani a határokat. Tény, hogy ezek a ragyogó darabok kifejezetten sikkessé, különlegessé varázsolják a megjelenést, így finoman érdemes adagolni belőlük egy keveset.

 

Neonszínek

Mindenhol színek, akár összeillenek, akár nem. A nyolcvanas években neonárnyalatokból nem volt hiány. Amikor ez a susogós melegítő fénylő anyagával társult, különösen harsánynak lehetett nevezni a megjelenést.

Ennek ellenére finomabb, nőiesebb formában éppúgy megjelentek a sugárzó tónusok, amik vidámmá, sikkessé varázsolták az összhatást. Sokszor valóban feltűnő külsőt kölcsönöztek ezek a színek, különösen akkor, ha mindenféle mintával vegyítették, mégis ez adta a korszak különlegességét.

Az évtized csak úgy dúskált ezekben a feltűnő színekben, a divat pedig nem véletlenül kapta fel újra őket. A színes öltözködés nőiessé tesz, ráadásul számos stylist szerint éveket lehet lefaragni a megjelenésből a vibráló tónusokkal.

Épp ezért érdemes kipróbálni a merészebb árnyalatokat, az alapszíneket kissé háttérbe szorítani, és vidámmá, különlegessé varázsolni a megjelenést. A neon megjelenhet a kiegészítőkben, de akár uralhatja az egész szerelést. Garantáltan feldobja a legunalmasabb összeállításokat is.

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images / 80sfashionwolrd / Instagram.

Cikk képei: Vinnie Zuffante / Michael Ochs Archives / Streetstyleshooters / Jeremy Moeller / Edward Berthelot / Christian Vierig / Claudio Lavenia / Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés