A körtealkat roppant nőies alkattípus. A szélesebb csípőhöz karcsú derék, keskenyebb mellkas társul. Sok nő mégis tanácstalanul áll a próbafülkében, mivel a nem megfelelő fazonok könnyedén lerombolhatják a csinos sziluettet. A vállaknál szélesebb csípő miatt rövidebbnek tűnhetnek a lábak, ám ez könnyedén ellensúlyozható az alakformáló fazonokkal és a praktikus öltözködési trükkökkel.

hirdetés

A körtealkat kifejezetten gyakori, sok nő tartozik ebbe a kategóriába. A vállaknál szélesebb csípő jellemzi, de a vastagabb comb, kerek popsi, valamint a kifejezetten hangsúlyos, keskeny derék és a kisebb mellbőség is a tulajdonságai közé sorolhatő. A csípő vonala legtöbbször szélesebb, mint a váll vonala. Mivel ez kicsit eltolja az arányokat, ezért olyan fazonokat érdemes bevetni az öltözködés során, melyek deréktól lefelé optikailag nyújtják, karcsúsítják a sziluettet, a felsőtestet azonban kihangsúlyozzák.

A testtípushoz passzoló öltözködés célja, hogy helyrebillentse az arányokat. Ebben segítenek a megfelelő fazonok, melyekkel szépen ellensúlyozható az alsótest szélessége és kiemelhető a derék karcsúsága. A körtealkat egyik jellemző tulajdonsága, hogy sokszor a felsőtest mérete eltér az alsótól, ám ez nem jelenti azt, hogy pár ügyes praktikával ne lehetne előnyösen formálni az idomokat.

Előnyös fazonok körtealkat esetén: nőies lesz velük az összkép

A körtealkat optikailag előnyösen alakítható, még akkor is, ha akad pár pluszkiló. A kerekded idomok nőies sziluettet formálnak, csupán megfelelő ruhadarabokra van szükség.

A vonalú nadrág

A szezon sztárja az A vonalú nadrág, aminek a szabása szépen körülöleli a derekat és eltakarja a csípő körüli apróbb felesleget. Az egyenletesen kiszélesedő szárak optikailag nyújtják, karcsúsítják az alkatot. Roppant jól kombinálható darab, magassarkúval és sportcipővel egyaránt viselhető.

Csodásan kiemeli a karcsú derekat, az összhatás miatt azonban az sem lényegtelen, milyen felsővel viseled. A csípővonalnál keskenyebb vállakat széles szabásokkal, mondjuk puffos ujjú blúzokkal, vállakat szabadon hagyó Carmen-dekoltázzsal, vízszintes mintákkal lehet széthúzni, így a derékvonal még keskenyebbnek fog tűnni.

A vonalú szoknya

Az A vonalnál megmaradva, a csinos szoknyák is megfelelően formálják a sziluettet. A ceruzaszoknyák körtealkat esetén nem túl praktikusak, helyettük a kicsit szabadabb, könnyedebb verziókat ajánljuk, melyek a deréknál feszesek, ám a jótékonyab elrejtik a csípő vonalát. A szoknya hossza sem mindegy, az épp csak térd felett érő fazonok nem nyomják össze a termetet, és hosszabbnak láttatják a lábakat. Válltöméses blúzokkal, mintás felsőkkel kombinálva tökéletesen helyrebillenti az arányokat.

Derékhangsúlyos blézerek

Tombol az oversize őrület, ám a túlságosan bő zakók körtealkat esetén nem a legpraktikusabbak. Ugyanis sátorként terítik be az alakot, miközben elrejtik az előnyös testrészeket. A túlszabott zakók helyett inkább a derékban karcsúsított verziókat keresd, ezek szépen rásimulnak a nőies vonalakra és kiemelik a derékvonalat. Ha mégis odavagy a túlméretezett kabátkákért, akkor dobd fel egy övvel a derékon.

Felül hangsúlyos felsőrészek

Körtealkat esetén az a cél, hogy a hangsúlyt az alsótestről a felsőre tereljük, ezért bátrabban variálhatók a látványos felsőrészek. Az utóbbi időszakban igazán kegyes volt a divat, mivel rengeteg puffos ujjú, fodros, látványos darab jelent meg a kínálatban, melyek vonzzák a tekintetet, miközben optikailag keskenyebbnek mutatják a csípőt. Mivel szélesítik a vállak vonalát, a derék alatti rész így sokkal karcsúbbnak hat.

Rövid kabátok, blézerek

A kabátok közül az A vonalú fazonok, illetve a derékban karcsúsított darabok jöhetnek szóba. A csípőnél elvágott kabátokat inkább kerüld, hiszen pont előnytelenül vágják el a test vonalát, így a test legszélesebb területére kerül a hangsúly. Helyettük válaszd a derékig szabott rövid fazonokat, melyek idén kifejezetten divatosnak számítanak.

Alakhangsúlyos ruhák

Itt a jó idő, ezért már simán előkerülhetnek az egészruhák. Bár idén sok a zsákfazon,  inkább azokat érdemes kimazsolázni a kínálatból, melyek kiemelik a derekat. Egy A vonalú szabás szép alkatot formál, ezért bátran válogathatsz például az ingruhák és azok a kreációk közül, melyek derékban szűkített fazonúak, a csípőnél pedig kissé kiszélesednek, vagyis nem tapadnak rá az alsótestre.

Ha nem kedveled a rövid fazonokat, vagy vastagnak gondolod a lábaidat, akkor jöhetnek a midi vagy maxi fazonok. Utóbbinak nem kell a földig érnie, sőt, kifejezetten jól mutat, ha kivillan a karcsú boka.

 

A körtealkat nem csupán a megfelelő fazonokkal formálható előnyösen, már az olyan apróságok is sokat segítenek, mint a megfelelő színek kiválasztása. Szóba jöhetnek a monokróm szettek, ám csak abban az esetben, ha van pár árnyalatnyi eltérés az alsó és felső darabok között. Felülre mindig világosabb, vibrálóbb tónus kerüljön, alulra pedig a sötétebb.

A mintákat is segítségül hívhatod, hogy a felsőtest arányait egyensúlyba hozd az alsóéval: bevetheted a színpompás virágokat, csíkokat, sőt, a vízszintes fodrokat is. Utóbbival vigyázni kell, inkább felülre kerüljenek a hangsúlyos, feltűnő elemek, melyek szélesítik a felsőtestet. Alul azonban nem árt, ha minél visszafogottabb, egyszerűbb a szabás.

Így tavasszal különösen divatos a breton top, ami a francia nők egyik nagy kedvence. A feltűnőbb, fényes vagy bőrhatású anyagokkal is felülre vezetheted a figyelmet éppúgy, mint a nyakkivágással. Míg a V alakú dekoltázs inkább nyújtja a felsőtestet, a széles csónaknyak széthúzza a vállak szélességét, ezért az utóbbi ideálisabb körtealkat esetén.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képek a cikkben: Edward Berthelot, Streetstyleshooters / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés