A kilencvenes évek a divat szempontjából is új fordulatokat hozott, akkoriban törtek a népszerűség élére azok az ikonikus ruhadarabok, amelyek ma éppúgy dicsfényben úsznak a retró trendek jóvoltából.

hirdetés

A nyolcvanas-kilencvenes évek újításai egy kicsit felbolygatták a divat alapköveit, olyan fazonok születtek, melyek a korszak meghatározó, esszenciális részévé váltak, ezek a ruhadarabok pedig máig fennmaradtak valamilyen formában, egyik-másik újragondolva vagy éppen autentikusan.

Régi fotókon a 90-es évek stílusa: ma is a divat kulcselemei ezek a ruhadarabok

Érdekes belegondolni, hogy a kilencvenes években egészen másként inspirálódott a fiatal korosztály, stílusbloggerek, divatvloggerek és influenszerek helyett főként a filmekben, sorozatokban látott sztárok gyakoroltak nagy hatást az öltözködésükre, megjelenésükre.

Az MTV – Music Television – zenei csatorna begyűrűzésével a videóklipekben szereplő énekesek, popbandák úgyszintén erősen befolyásolni kezdték a trendek formálódását, de a különféle műsorokban és magazinokban felbukkanó szupermodellek ugyancsak hozzájárultak ahhoz, hogy a kifutókon megjelenő divatelemek miként csapódtak le az utcai irányzatokban, mármint a mindennapi öltözködésben.

 

Különféle trendhóbortok pattantak ki a semmiből azáltal, ha a korszak stílusikonjai rákattantak egy-egy fazonra, divatszínre vagy kiegészítőre, ez a spirál pedig elvezetett az olcsó utánzatokat kínáló boltokig. Akárcsak ma, ha valamit sokan hordtak, azt még többen akarták, így komplett vágyálmok születtek a sztárfrizurákat, sztársminkeket és öltözékeket illetően.

A Jóbarátok című sorozat felfutásával kissé megugrott a kereslet az olyan ruhadarabok iránt, amelyek kicsit is hasonlítottak a Rachel és Monica által viselt kreációkra. A retró trendekért rajongó mai fiatalok körében ugyanúgy megesik, hogy a szériában látott teljes szetteket lemásolják.

A kilencvenes évek nagy ikonjai, mint például Sharon Stone, Julia Roberts, Kate Moss, Cindy Crawford, Meg Ryan – a sor korántsem teljes – erősen kivették a részüket a divat formálásából, azok a ruhadarabok, amelyeket ők viseltek, úgymond a korszak meghatározó stíluselemeivé váltak.

Cirka 25-34 évvel ezelőtti fotókat gyűjtöttünk össze, melyek átfogó képet festenek az akkori divatról. Ezek a szettek még azok számára is ismerősek lehetnek, akik úgymond kívülállók, mert még meg sem születtek akkoriban. Hiszen manapság ugyanez a stílus köszön vissza a divatkampányokból, a magazinok divatfotóiról vagy az Instagram és a TikTok stílusvideóiból, a kilencvenes évek divatfénykorát felelevenítő nosztalgiahullámnak köszönhetően.

Azok pedig, akik akkoriban voltak gyerekek, kamaszok vagy fiatal felnőttek, egy kiadós emlékrohamra számíthatnak a képek láttán.

Kiemelt képek: Kevin Mazur/Wirelmage, Jean-Pierre REY/Gamma-Rapho, Steve Granitz/Wirelmage/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés