A kilencvenes évek szupermodelljei nem tűntek el a rivaldafényből. Néhányan visszahúzódtak a kamerák kereszttüzéből, sokan azonban még mindig aktívan dolgoznak a divatszakmában. Sokat változtak az elmúlt harminc évben, az öregedés jelei ugyan nem mutatkoznak meg rajtuk látványosan, az átalakulás inkább a stílusukban érzékelhető.

hirdetés

Minden időszaknak megvannak a maga ikonjai. Az ötvenes években többek között Marilyn Monroe vagy Audrey Hepburn számított a legismertebbnek, a kilencvenes években pedig a szupermodellek kerítették hatalmukba a népszerűségi listákat. Az elmúlt cirka harminc évben többen döntöttek úgy, hogy átállnak a kamera másik oldalára, vagy szimplán visszahúzódnak a kifutóról és a magazinok címlapjáról, a legtöbben azonban még mindig aktívan jelen vannak a divat körforgásában.

Az öregedés nem igazán hagyott nyomot rajtuk, kisugárzásuk sem kopott meg az évekkel, ugyanolyan határtalan szépséggel ragyognak, mint karrierjük kezdetén. Az elmúlt években érett nőként csodálhatják őket a divatrajongók, a gyermeki báj már határozottsággá alakult kisugárzásukban. Nem csupán az arcuk őrzi az idő rohanásának nyomait, a stílusuk is sokat formálódott a kilencvenes évek óta.

A kilencvenes évek szupermodelljei akkor és most

Naomi Campbell nagyon fiatalon vált világszerte ismertté, akkoriban egyáltalán nem vetette meg a féktelen szórakozást. Ez a bohémság, lazaság és szabadság volt érzékelhető a hétköznapi stílusán is. A modelleket legtöbbször a kifutón vagy megkomponált magazinfotókon lehetett látni, azonban alkalomadtán megvillantották személyes ízlésüket is, ami sokszor maximálisan eltért a fotózások alkalmával mutatott hanyag eleganciától.

A fiatal Campbell imádta a színeket, a merész darabokat, sokszor olyan fazonpárosításokban mutatkozott, amelyeket a mai szemmel nézve már lehet, hogy ő maga sem értene. Persze tökéletes alakján minden remekül mutatott, a mai stílusa azonban sokkal letisztultabb és elegánsabb. A frizurát és a sminket tekintve nem sokat változtatott, már akkoriban is a natúr, bézses tónusokat kedvelte, manapság sincs ez másként.

Képek: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images/Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images/Getty Images.

 

Cindy Crawford az, akinek a stílusa jóformán semmit nem változott az elmúlt harminc évben. Már egészen fiatalon kiforrott ízlésvilággal rendelkezett, remekül variálta az aktuálisan trendi darabokat. Gyakorta váltogatta a szomszédlány-stílust és a kifinomult eleganciát, ez pedig most sincs másként. A lehető legegyszerűbb, legletisztultabb darabokban mutatkozott, már akkor is imádta a szimpla alapdarabokat, a könnyed fazonokat. A kilencvenes években inkább a bordós, barnás rúzsokat kedvelte, abszolút az aktuális trendeknek megfelelően sminkelte magát. Mára viszont a visszafogottabb tónusok állnak közel hozzá, a frizuráján viszont semmit nem változtatott. Valljuk be, nem is lenne mit átgondolni a dús, loknis fazonon, a félhosszú hajstílus remekül áll neki!

Képek: Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images/Dimitrios Kambouris/Getty Images for Empire State Realty Trust/Getty Images.

 

Claudia Schiffer talán merészebbé vált, ami a hétköznapi stílusát illeti. A kilencvenes években jóformán minden alkalommal egyszerű, letisztult holmikban kapták lencsevégre a fotósok, a szimpla szetteket erős szemfestéssel ellensúlyozta. A fekete szemceruzát manapság már háttérbe szorította, miközben a mintás, színes ruhák határozottan beépültek a ruhatárába. Nem fél a merészebb, különlegesebb fazonoktól sem.

Képek: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images/Jacopo Raule/Getty Images.

 

Kate Moss igazi vadóc volt, az akkoriban elhíresült heroinsikk tulajdonképpen az ő nevéhez fűződik. A fekete halmozása, mérhetetlen hanyagság, lezser, hétköznapi darabok kombinációja jellemezte a ruhatárát. A mindennapokban igazi pólós-farmernadrágos lány volt, aki a vörös szőnyegen teljesen átalakult, s hozta a tőle elvárt eleganciát. Mára sokkal egységesebbé vált a megjelenése, a stílusa kiforrta magát, habár a lezser eleganciáról továbbra sem mondott le.

Megjelenésén aligha változtatott, finom, kissé kócos szőke tincseit megőrizte, ahogy a sminket sem tolja túl. Persze a túlzottan vékonyra szedett szemöldöktől szerencsére ő is elbúcsúzott, amint leszámolt a divat a furcsa trenddel.

Képek: Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images/Gotham/GC Images/Getty Images.

 

Kiemelt kép: Dimitrios Kambouris/Getty Images for Empire State Realty Trust/Getty Images.

Cikkfotók: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images/Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images/Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images/Dimitrios Kambouris/Getty Images for Empire State Realty Trust/Getty Images/Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images/Jacopo Raule/Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images/Gotham/GC Images/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés