Télen főként a kabátok határozzák meg a megjelenést, de az öltözködési stílusok kapcsán ez nem feltétlenül jelent egyet a szigorú korlátokkal. A most divatos fazonok sokféleképpen variálhatóak.

hirdetés

Bár vannak, akik minden szezonban beújítanak egy kabátfazont az aktuális trendek kínálatából, és akadnak olyanok, akik inkább a klasszikus, minőségi darabokra esküsznek, így évek múltán is elő tudnak kapni egy-egy időtálló kreációt a szekrényből, azért a nők többsége általában két-három kabátot tartogat a téli időszakra.

A tudatos ruhatárban ott lapul legalább egy sportos, egy különlegesebb alkalmakhoz is passzoló nőies, illetve a mindennapi szettekkel tökéletesen harmonizáló divatos megoldás, ami a praktikussági, kényelmi elvárásokon túl az öltözködési és alkati kritériumoknak éppúgy megfelel.

Noha sokan úgy gondolják, hogy ennyi darab nem elegendő a változatos téli megjelenéshez, az aktuális trendek egyik legfőbb előnye az, hogy a kabátok zöme szabadabban variálható az öltözködési stílusok mixelésének köszönhetően. Idén bátrabban elegyítheted a sportos, a letisztult, illetve a retró és nőies stíluselemeket, esetleg egy kis vagány csavart vihetsz az elegáns sikkbe.

Ezek a divatos kabátok és öltözködési stílusok passzolnak össze

A klasszikus szövetkabátok most ismét nagy figyelmet kapnak a divatban, hasonlóképpen, mint a kilencvenes években. Visszatértek a hosszított egyenes vonalú, válltöméses kreációk, de éppúgy jelen vannak a kínálatban a hatvanas és nyolcvanas évekre jellemző fazonkialakítások. A rövidebb verziók hosszú társaikhoz hasonlóan jól illeszkednek a letisztult öltözködési stílusok hangulatához, de ezek a kabátok a hatvanas évek divatjegyeivel is jól rezonálnak.

A műszőrme bundák és a prémes irhautánzatok alapvetően a hetvenes évek divatkorszakának lenyomatait hordozzák magukban, mégis többféle elképzelésben viselhetők, modern, laza szettekben úgyszintén megtalálják a helyüket. A sportos pufidzsekik sem korlátozzák le a stílusszabadságot, hiszen kedvedre mixelheted a lezser és nőies fazonokat.

Letisztult sikk szimpla alapdarabokból

Ha az egyszerű alapdarabokból és többnyire a semleges tónusokból álló összeállítások állnak közel hozzád, vagyis letisztult megjelenésre törekedsz, a most divatos klasszikus francia sikk, a skandináv módi, a csendes luxus, valamint a maszkulin és a business casual irányvonal alapjait egyaránt beépítheted a szettjeidbe. Ezek az öltözködési stílusok elkerülik a hivalkodó, látványos divatelemeket így a kabátok terén is az egyszerűségre törekendek.

A lezser eleganciát tükröző francia sikk, valamint a nyugalmat sugalló, összeszedett, rendezett összképre törekvő skandináv irányzat jóformán hasonlóan finom alapjegyeket vonultat fel.

Az efféle szerelésekhez remekül passzolnak a tiszta szabásvonalú, hosszú szövetkabátok, szürke, fekete, bézs, teveszőrszín vagy barna árnyalatban, de a szintén hosszított, egyenes fazonú műszőrme és teddy bear bundák sem lógnak ki az egyszerűségre törekedő összképből.

Ezeknél a stílusoknál nem jellemzőek a feltűnő kiegészítők, fókuszpont nélkül is remekül működik a lágy, vagy épp formális összhang.

Amikor a nőiesség a vezérfonal

A nőies öltözködési trendek kedvelői télen is gyakran viselnek szoknyát, megjelenésükben a klasszikus elegancia jegyei keverednek a modern divatelemekkel.

Akár a retró vonal felé is elmehet az összkép, persze, csak a maga visszafogott módján. A hatvanas évek intellektuális brit stílusa, a mod éppúgy belefér ebbe a kategóriába, mint a lezser eleganciát nőies szintre emelő francia módi, a diáklányos sikk, vagy a mértékletességet szem előtt tartó klasszikus stílusvonal.

A rövidebb, de bővebb szabású szövetkabátok tökéletesen passzolnak a miniszoknyákhoz, pláne hosszú szárú csizmákkal kombinálva. A hosszú szövetkabát egyértelműen a nőies stílus támogatója, akár egyenes kialakítású, akár derékban megkötős fazonú.

A túlméretezett kabátszabások viszont ebben az esetben nem kapnak nagy szerepet, sőt, abszolút mellőzhetőek a ruhatárból. A klasszikus műszőrme bundák azonban fókuszpontként működhetnek a finoman nőies, letisztult összképben.

Hanyag lazaság stílusosan tálalva

A New York-i és a skandináv vonalon mozogva a hanyag lazaságot stílusosan tálaló irányzatok is megtalálhatóak. Alapvetően laza és „nemtörődöm” a megjelenés, de ez csak a csalóka látszat, ezek az öltözködési stílusok éppúgy gondosan összeválogatott alapdarabokból és egymással tökéletesen harmonizáló árnyalatokból épülnek fel, a kabátok pedig mintegy összekötő elemként működnek a szettekben.

Itt már helyet kapnak a karakteres kiegészítők, a baseballsapka, a sportcipő éppúgy bekerülhet a képbe, mint a pufikabát, az oversize szövetkabát, vagy az irhahatású pilótadzseki.

A stílusos lezserség olyan látszatot kelt, mintha épp csak felkapna magára valamit az ember, amikor leszalad a boltba, de a háttérben alaposan megtervezett koncepcióról van szó.

A francia sikk lezser nőiességét alapul véve, a hanyag lazaság is könnyedén megvalósítható, akár egy bozontosabb műszőrme bundával, akár egy klasszikus tengerészstílusú szövetkabáttal. A New York-i lazaságban a komfortosság dominál, ezért ez az irányzat különösen jól bírja a sportosabb stíluselemeket.

Retró stílusmixek

Idén a trendek palettáján is összefolynak a hatvanas-hetvenes, valamint a nyolcvanas és kilencvenes évek stílusjegyei, nem különülnek el egymástól élesen, ezért bátran kombinálhatóak, mixelhetőek az öltözékeken belül. A hetvenes évek bohém vibrálását abszolút megidézik a most divatos prémes, irhahatású kabátok, melyekhez remekül passzolnak az irhahatású hótaposó lábbelik. Izgalmasan keveredhetnek egymással a nőies és vagány stíluselemek, nincsenek szabályok, korlátok, amelyek gátat szabnának az egyéni ízlésnek.

A vidéki romantika báját hangsúlyozó francia öltözködési irányzat nem ragaszkodik vasmarokkal a letisztult hangulathoz, ezért a mintákat, színeket, a karakteres, bozontos bundákat is jobban elbírja. A domináns műszőrme kabátok a hetvenes évek vibrálását is megidézhetik, sőt, a kilencvenes évek stílusjegyeivel éppúgy összecsengenek.

A farmernadrág és a kabát stílusával egy csapásra meghatározhatod az irányvonalat, például egy bővebb nadrággal, sötét árnyalatokkal kombinált prémes irhahatású kabát azonnal a kilencvenes éveket juttatja eszünkbe. Nem kell minden egyes holminak karakteresnek lennie, alapdarabokkal ugyanúgy megvalósítható a retró hangulat.

 

Hegyvidéki sikk városhoz szabva

Az igazi téli idő beköszöntével feléledt egy régóta parkolópályán pihenő stílus, a mountain chic, avagy a hegyvidéki stílus. Ez az öltözködési irányzat visszahozza a köztudatba a valóban meleg téli alapholmikat, mint amilyenek a hótaposók, az egyujjas kesztyűk, a szőrmesapkák, a hatalmas bundák és pufikabátok.

Tulajdonképpen összefésüli a síparadicsomokra jellemző sportos megjelenésnek, valamint a városi, utcai divatnak a stílusjegyeit, és az eredményt hordható, kényelmes, mégis trendi formában tálalja.

A teddy bear és a műszőrme bundák, a pufikabátok, sportosabb dzsekik terepe ez a téli öltözködési stílus, ami a hegyvidék romantikáját a városokba hozza.

Ennek kapcsán a túradzsekikre hajazó fazonok is megjelentek a divatkínálatban, pont úgy, mint a városhoz szabott hótaposók.

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés