A divatos és a stílusos öltözködés ugyan nem zárja ki egymást, de a kettő nem ugyanaz. Az Instagramra feltöltött minivideók rámutatnak a különbségre!

hirdetés

A divatos megjelenés önmagában még nem meríti ki a stílusos öltözködés fogalmát. Lehet, hogy csupa olyan darabból áll a szett, ami megfelel az aktuális trendeknek, de ez még nem zárja ki annak az esélyét, hogy olyan semmilyen, unalmas, vagy abszolút jellegtelen az összeállítás.

Hogy kinek milyen az öltözködési stílusa, az abszolút ízlés kérdése, ezért szubjektív a megítélése, ám általánosságban véve a stílus azt jelenti, hogy a viselt szerelésnek karaktere van, ezáltal valamilyen hatást gyakorol másokra. Lehet kifinomult, vagány vagy színes, nem csak a karakterjegyeken, hanem azok összhangján múlik a dolog.

Az összképhez hozzátartozik az is, hogy a testalkati adottságokhoz passzoló, előnyös fazonokból áll az öltözék, illetve a színek harmóniája is sokat számít, de ugyanígy a meglepő stílusmixek, stílustörések is jól működhetnek, amikor pont a diszharmónia adja meg a szett sava-borsát. Ehhez kell egyfajta belső iránytű, vagyis jó érzék, de például úgy, mint az egyensúlyérzék, ez a képesség is fejleszthető.

Az, hogy milyen hatás érhető el bizonyos árnyalatok összjátékával, elleshető, sőt tanulható dolog, ebben sokat tud segíteni egy stílustanácsadó vagy színszakértő. Sőt, akadnak olyan inspiráló öltözködési trükkök, amelyeket nem nehéz elsajátítani.

Divatos versus stílusos öltözködés: ennyit számít a fűszerezés

A stílus ereje a fűszerezésben rejlik, ahogy a főzésnél sem mindegy, milyen az ízesítés. Ha csak felveszi az ember a divatos darabokat, lehet, hogy úgy fog kinézni, mintha egy ruhakatalógusban szerepelne, stílusos fűszerezéssel azonban egyedivé lehet tenni a szetteket.

A legtöbb divatüzletben ugyanazok a trendi fazonok és kiegészítők sorakoznak, viszont épp attól lehet más a megjelenésünk, ha a kínálatból kiragadott cuccokat a saját elképzelésünk, egyéniségünk, ízlésünk és stílusunk szerint variáljuk.

Az izgalmas kombinációk sokat adnak az összképhez, teljesen megváltoztathatják egy-egy ruhadarab jellegét. Más-más összeállításba ültetve még a sportos holmik is nőiessé, vagy az elegáns cuccok is vagánnyá avanzsálhatnak. A férfias fazon megmutathatja nőies oldalát, a farmernadrág egy csapásra a legsikkesebb kreációvá válhat. Minden a tálaláson múlik.

Lehet, hogy egy szimpla felső vagy ruha nem túlságosan csalogató, amikor a vállfán lógva látja az ember lánya, mert nincs benne semmi pláne. Ám pont a körítéssel adhatod hozzá azt a pluszt, amit esetleg hiányoltál belőle.

A divatos szettek önmagukban csak az aktuális trendekre mutatnak rá, viszont, ha megtörténik a fűszerezés, ami a stílusos öltözködés lényeges pontja, a viselőik hangulatáról, egyéniségéről, ízléséről is sokat elárulnak. Mármint jobb esetben, amennyiben nem csak stílusmásolás történik, hanem a már említett belső iránytű adja meg az irányt.

A divatbloggerek gyakran töltenek fel olyan képeket és videókat az Instagramra, amelyek a stílus erejét szemléltetik. Ezek a felvételek azonban csupán inspirációként szolgálnak, hiszen nincs kőbe vésve, mit hogyan kell viselni. El lehet lesni apró trükköket, stíluselemeket, ám attól lesz igazán személyes az öltözködés, ha jól harmonizál a viselője belső világával.

Kiemelt képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés