Annyiféle fazonban kapható, és olyan változatosan, sokféle stílusban viselhető, hogy a bőrhatású szoknya lassan már a farmernadrág praktikusságával vetekszik.

hirdetés

A bőrhatású szoknya jó pár éve aktívan részt vesz a divat vérkeringésében, ám meglehet, eddig még nem aknáztuk ki teljesen az összes benne rejlő lehetőséget, hiszen rendkvíül változatosan variálható. A trendek is még csak most kezdik igazán kapiskálni, hogy milyen univerzális stílusú kulcsdarabról van szó, és bár az utóbbi években sikerült kiszabadulnia a vagány irányzatok szűk skatulyájából, még mindig nem fedte fel egészen az összes színét és oldalát.

Idén szerencsés helyzetben vagyunk, mivel számos alternatíva áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk kicsit félretenni a farmernadrágot. Az egyre enyhébb őszi és téli szezon divatja már bátrabban emeli be repertoárjába a szövetnadrágokat, illetve a szoknyák terén szintén szélesebb a kínálat. A mini, midi és maxi fazonok egyaránt színesítik a palettát, ugyanakkor az anyagok éppúgy sokfélék lehetnek. A hosszú, csővonalú farmerszoknyák mellett a hasonló szabású bőrhatású darabok is megjelennek. Viszont az A vonalú midi és mini kreációk ugyancsak jelen vannak a kínálatban, és a dögösebb testhezálló miniszoknyák sem vonulnak háttérbe csupán azért, mert lassan kezdetét veszi a téli időszak.

A bőrhatású szoknya előnye azon túl, hogy változatosan viselhető

A fenntarthatóság és etikusság jegyében egyre jobban igyekszik csökkenteni a divat a valódi bőrből készült ruhaneműket és kiegészítőket. A bőrhatású szoknya anyagában és minőségében is nagyon sokféle lehet, vegán bőr, műbőr változatból egyaránt akad az üzletekben. A vajpuha szoknyaváltozatok megadják annak a lehetőségét, hogy akár még a farmernadrágnál is komfortosabban érezhessük magunkat bennük, ugyanis fazontól függetlenül nagy mozgásteret adnak, még a szűk kialakítású kreációk sem akadályozzák a járást, ami a hosszú szárú csizmákhoz passzoló hasítéknak köszönhető.

A bőrhatású szoknya tehát lényegesebben kényelmesebb, mint akár néhány évvel ezelőtt, ráadásul rendkívül változatosan kombinálható az őszi-téli darabokkal. Könnyedén elbírja a melegebb rétegeket, jó fazonválasztással még az is megoldható, hogy a vastag harisnya takarásban maradjon, hiszen a magas szárú csizma és a szoknya találkozásában elrejtőzhet. A most divatos blézerekkel, pulóverekkel, kardigánokkal, garbókkal, blúzokkal és mellényekkel egyaránt kompatibilis a legtöbb bőrutánzó szoknyatípus, sőt, a szezon nagy slágere, a hosszú szövetkabát éppúgy jól passzol az efféle kreációkhoz. Elegáns összeállításokban szintén elsüthető egy szolidabb változat, és a sikkesen nőies öltözékekben is remekül helytáll.

A nőies sikk egyik legerősebb alapja lehet

A bőrhatású szoknya számos előnyén túl főként azzal írta be magát az ellenállhatatlan kulcsdarabok közé, hogy többféle stílusban, változatosan elsüthető, így például a nőies sikk sem áll tőle távol. Az utcai divatban elterjedt mindennapi elegancia eszköztárában kiemelkedő helyet foglalnak el a bőrutánzó midiszoknyák, melyek attól függően, milyen darabokkal kombinálja őket az ember, roppant kifinomult hatást kelthetnek az öltözékben.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Nemcsak a térdig érő fazonok, hanem a rövidebb megoldások éppúgy viselhetők sikkesen nőies formában, a közönséges összhatás legcsekélyebb fenyegetése nélkül. Ehhez azonban a csizma fazonja, a színek harmóniája úgyszintén hozzájárul.

Talán első blikkre unalmasnak tűnhet egy teljesen fekete vagy sötét tónusokból álló pulóver-szoknya összeállítás, ám az eltérő anyagfelületek és textúrák roppant izgalmassá tudnak tenni egy ilyen szettet.

Az állatmintás, texturált felületű, fényes lakkhatású műbőr szoknyák csodás összhangot teremtenek a bordázott anyagú garbókkal, puha, bolyhos pulóverekkel.

A monokróm öltözéket az is feldobhatja, ha, mondjuk, a harisnya mintázata töri meg az összecsengő, egyöntetű látványt. Ám egy üde, eleven színfolttal éppúgy megfricskázható a nőies stíluskép.

Retró hangulatban édesen romantikus

Az elöl gombos, átlapolt miniszoknyák és az A vonalú midiszoknyák tökéletesen beleilleszkednek a retró hangulatú trendekbe.

A hasított bőrből készült kreációk a hetvenes évek divatját elevenítik fel, de nem muszáj csak egyetlen divatkorszakra hagyatkozni, amikor összeállítod a szettedet.

Bátran keverheted az eltérő korszakokat, stílusokat, a nyolcvanas éveket megidéző bőrdzseki például kifejezetten jó párost alkot a hetvenes évekre hajazó szoknyával.

Képek: Valentina Frugiuele, Edward Berthelot, Daniel Zuchnik/Getty Images.

 

Az ötvenes évek stílusjegyeit felemlegető blézer romantikus egyveleget alkot a lágy szabású, hosszú bőrutánzó szoknyával, és lám, a kilencvenes évek óta népszerű chunky csizma sem lóg ki a képből.

A hatvanas évek végén begyűrűző miniszoknyák fazonját a bőrszerű anyagok még izgalmasabbá teszik, ám egy ilyen pulóveres összeállításban mégis több a romantika, mint a kihívó dögösség.

Nagyon vagány, nagyon laza!

Persze, a bőrhatású cuccok kapcsán a vagány stílusról sem feledkezhetünk meg, és igen, még a szoknyákat is lehet sportos, lezser, ütős elemekkel kombinálni.

A baseballsapka és a kötött sapka egyaránt jól passzol a bőrszoknyás szerelésekhez, ám csakúgy, mint a nőies összhang megteremtésénél, itt is a jól eltalált fazonokra kell ügyelni. Nem muszáj a szoknyát helyezni fókuszpontba, lehet a sapka vagy a lábbeli a figyelemfelhívó részlet, és ezt a színekkel éppúgy éreztetheted.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A bakancsos, műszőrmés összeállítások már kicsit kaotikusabbak a sokféle stíluselem és anyagtextúra keveredésével, így ezeknél a szetteknél különösen ügyelni kell arra, hogy ne tartalmazzanak egyszerre sok színárnyalatot. Pláne, ha mintás anyagok éppúgy felbukkannak az összképben.

Hogy semmiképp sem legyen kaotikus az öltözék, érdemes kialakítani egy vezérfonalat. Ez lehet egy színritmus vagy a bőrutánzó anyagfelületek találkozása.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Cikkfotók: Edward Berthelot, Valentina Frugiuele, Daniel Zuchnik/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés