Télen valamivel nehezebb követni az alaknyújtó öltözködés szabályait, hiszen sokkal több ruharéteggel kell elérni a testarányok egyensúlyát. Ám viszonylag kevés optikai trükk is elegendő ahhoz, hogy a nehézkes anyagok ne nyomják össze a sziluettet.

hirdetés

Minden alkat esetében fontos, hogy a viselt fazonok összhangban legyenek egymással és ne törjék meg túlzottan a test folytonos, függőleges vonalát. Az alacsony termetűeknek azonban még inkább oda kell figyelniük arra, hogy hova kerülnek a vízszintes vonalak, így nemcsak a ruhadarabok szabása, hanem a különféle fazonok párosítása is rendkívül fontos az előnyös összkép eléréséhez.

Az alaknyújtó öltözködés leginkább azt jelenti, hogy ezekre a részletekre tudatosan odafigyel az ember, és megfelelően trükközik a szín-, illetve fazonválasztással. Az alábbi három tipp segítségedre lehet a téli rétegek kialakításakor.

Alaknyújtó öltözködés hidegben: 3 egyszerű trükk, hogy magasabbnak tűnj

Ha az alacsony nők táborát erősíted, valószínűleg ösztönösen azokat a nadrágszabásokat keresed, amelyekben valamelyest hosszabbnak tűnnek a lábaid. Bizonyára a nagyon bő, vastag pulóvereket is ellenségeidnek érzed, különösen azokat, melyekben szinte eltűnik az alakod. Van azonban három egyszerű alapszabály, amellyel tudatosabbá teheted a ruhaválogatást.

Felül pufi, alul szűk

A téli időjárás megköveteli a vastag kabátot, így érdemes úgy alakítani az öltözéket, hogy az alaknyújtó trükkök némiképp ellensúlyozzák a szélesítő hatását. Korábbi cikkeinkben már írtunk arról, hogy mennyire nem mindegy, meddig ér a kabát hossza, és milyen ruhafazonokkal találkozik.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Rövid lábak esetén nem árt, ha a vastag műszőrme vagy pufók kialakítású kabát nagyjából a combok felső negyedét takarja ki, és nem ér le a térdekig vagy a vádliig. Ebben az esetben a felsőtestet sem nyomja össze a vastag anyaghalmaz, mivel a combig érő egyenes szabás meghosszabbítja vonalát. Ám, hogy ne tolódjanak el a testarányok, a lábakat is hosszítani kell optikailag.

Amennyiben a vastag, bő kabát széles szárú nadrággal vagy lefelé bővülő szoknyával találkozik, nagy eséllyel összenyomja a sziluettet. Ebben az esetben az egyenes vonalú vagy a szűkebb fazonú nadrágok jöhetnek szóba. May Berthelot stílusblogger egy izgalmas monokróm összeállítást visel, mely gyakorlatilag csak minimálisan töri meg a test hosszanti vonalát. Mitől izgalmas a csupa fekete szett? Az eltérő anyagok, textúrák játékától. Így nem hiányolja a szemünk a gazdag részletelemeket és mintákat.

Függőleges, egyenes vonalak

Ha sok réteget viselsz egyszerre, hagyatkozz az egyenes szabásvonalakra. A testarányok sem tolódnak el, illetve az alaknyújtó öltözködés elvei is megvalósulnak, ha olyan fazonok találkoznak egymással, amelyek függőleges vonalakkal hosszítják az alsó- és felsőtestet. Széles pulóver helyett viselj egyenesen szabott garbót, amely követi az alakot, de nem tapad rá teljesen.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Egy bélelt, egyenes vonalvezetésű blézerrel melegebbé teheted az öltözéked, és tökéletesen helyettesítheted az ilyenkor nem túl praktikus V kivágást. A garbó rizikója, hogy összenyomhatja a nyakat és a felsőtestet, a blézer egyenes vonalai azonban kivédik ezt az előnytelen hatást.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Ugyanúgy a nadrág és a kabát is egyenes szabású legyen, letisztult fazonkialakítással. Visszafogott és színes verzióban is jól működik az így felépített szerelés.

Átlós vagy karcsúsított vonalak

A tömör, buggyos pulóverek helyett inkább finom rétegezést érdemes alkalmazni a hideg ellen. A szűkebb pulóverre ráfér egy karcsúsított blézer, esetleg egy derékban megköthető kardigán. A derékvonalat övvel éppúgy kihangsúlyozhatod, a lényeg, hogy a derékcsúcs területét célozd meg. A törzs karcsúsításával a lábak hosszabbnak tűnnek, ehhez úgy kell trükköznöd, hogy minél magasabbra helyezed a fókuszpontot.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Ha a blézerre karcsúsított, rövidebb fazonú kabát kerül, mindegy, hogy műszőrme, pufi vagy vastag szövet, nem fognak szélesíteni az egymásra pakolt meleg rétegek. Ugyanígy működik az átlós vonal. Nyáron a félvállas, átlós vonalú felsők az alaknyújtó öltözködés meghatározó elemei, télen azonban nehezebb ilyen szabásra szert tenni. Mindez megoldható egy átlósan elhelyezett cipzárral vagy aszimmetrikus fazonnal.

Amennyiben a kabát egyenesen szabott, az enyhén bővülő trapéz vagy A vonalú nadrág is szóba jöhet. Fontos, hogy a szárak legalább a cipő száráig leérjenek, ne villantsanak bokát.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Ez a három trükk már elegendő ahhoz, hogy tudatosabban válogasd össze a különféle kialakítású ruhadarabokat, és elkerüld a szélesítő, tömörítő hatást.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés