Az előnyös, nőies fazonú kabát kiválasztása cseppet sem egyszerű feladat. A legtöbb nő igazi tortúraként éli meg a vásárlást annak ellenére, hogy a boltok színültig vannak csinosabbnál csinosabb átmeneti darabokkal. Lehet, hogy a weboldalon böngészve megtetszik egy adott kabát, vagy éppen a fotón elképesztően jól néz ki, ám nem árt az üzletben is szemügyre venni és felpróbálni a kiszemeltet, mielőtt mélyen a zsebedbe nyúlnál a pénztárnál. Segítünk, hogy garantáltan olyan verziót vigyél haza, amiben tényleg jól érezheted magad.

hirdetés

A kabátvásárlás sokak számára bonyolult, nehézkes procedúra. Nem csupán a kiválasztott darab fazonja fontos, a hossza éppúgy jelentőséggel bír az összképet tekintve. Sokszor nem csupán a testalkat határozza meg, hogy kinek mi áll jól, az szintén fontos tényező, hogy az adott darab mivel kerül összeboronálásra.

A tökéletesen passzoló, előnyös fazon megtalálása nem csak a nőiesség szempontjából égető. Egy kabátot általában hosszú távra vásárol az ember, a hét legtöbb napján ugyanazt a darabot veszi fel, így egy mellényúlás hatalmas anyagi deficitet okozhat. Ezért jól jön egy kis segítség, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a vásárlásnál.

Képek: Getty Images.

 

Egy kabát akkor előnyös, ha a hossza is stimmel

Derékig érő fazon

A derékig érő kabátok rendkívül nőiesek és csinosak, persze csak a megfelelő holmikkal társítva. Legyen szó bármilyen kabátról, mindig figyelembe kell venni a szekrényben pihenő ruhák stílusát és fazonját, hiszen a kabátot ezekkel együtt kell majd viselni. Ha sok magas derekú holmi található a ruhatárban, a rövid kabátfazon remek választásnak bizonyul. Amennyiben karcsú, nőies derékvonallal rendelkezik valaki, kifejezetten előnyös lesz az összkép, hiszen ez a hossz kiemeli a törzs legkeskenyebb területét, ezáltal szépen tagolja az alakot.

Képek: Edward Berthelot/Christian Vierig/Getty Images.

 

Ám nem árt figyelembe venni az alkati adottságokat is. A teltebb idomok nem feltétlenül jelentenek akadályt, sokkal inkább a testarányokra kell ügyelni egy ilyen rövid kabátka vagy dzseki esetében. Minél inkább a derékra kerül a fókusz, annál hangsúlyosabbá válik a csípő és a popsi területe, ha ezt nem szeretnéd, a csípővonalnál pár centivel lejjebb, a combközépig érő fazonkialakítások közül válogass.

Ha mégis maradnál a rövidített szabású darabnál, egyszerűen csak ki kell egyenlítened a testarányokat. Szélesebb csípő, például körtealkat esetén, érdemes olyan kabátot vagy dzsekit választani, amely vállban hangsúlyosabb. A felül szélesebb, lefelé szűkülő megoldások, vagy a nagy gallérral, válltöméssel ellátott megoldások jöhetnek szóba.

Földig érő fazon

A földig érő kabátok elegánsak és nőiesek, ráadásul ismét egyre divatosabbá válnak az átmeneti szezonban. Az alacsony termetű nők kifejezetten tartanak a hosszabb fazonoktól, ám az átlag alatti testhosszal, rövid lábakkal megáldott hölgyeknek sem kell lemondani a gyönyörű kreációkról. Földig érő kabát esetén jó, ha egyenes vagy inkább karcsúsított a szabás, a szett pedig legyen monokróm, letisztult, így nem nyomja össze az alakot. Érdemes magas sarkú cipővel vagy bokacsizmával viselni az efféle darabokat, de ha valaki magasabb, nincs szükség ilyen trükkökre.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Bár a nadrágból szinte semmi nem látszik a kabát alatt, nem árt egyenes vagy szűk szárú fazonnal kombinálni, hiszen a túl sok anyaghalmaz a járást is megnehezítheti, illetve kitömött hatást kelthet.

Csípőig érő hossz

A csípőfazonú kabátok nagyon becsapósak, pillanatok alatt előnytelenné válnak. Ha valakinek homokóra alkata van, vagy széles csípőt nyert a genetikai lottón, semmiképpen nem tanácsos ezt a verziót választania. Hosszabb lábak esetén másként hatnak ezek a kabátok, valamint arra sem árt figyelni, hogy milyen holmival kerülnek párosításra. A színben vagy mintában erősen elütő darabok odavonzzák a tekintetet, ettől még szélesebbnek tűnik az alak.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Mivel pont a csípő vonalában vágják el az alakot, az efféle kabátkák könnyen szélesíthetik a sziluettet. Mindez elkerülhető, ha derékban megkötős fazon mellett döntesz, így a homokóra típusú alak is visszanyeri harmonikus arányait. Amennyiben a csípő szélesebb a vállvonalnál, jobb, ha a megkötős megoldást felül díszítik zsebek, melyek optikailag széthúzzák a mellkas szélességét, illetve a hangsúlyos vállrész itt is beválhat, hogy arányos maradjon a testkép.

Ha combközépig ér a kabát

A combközépig érő kabát rendkívül előnyös tud lenni, ha a fazonkialakítás is megfelelő. A karcsúsított darabok kifejezetten sikkesek és szépen formálják a sziluettet, még a kis pocakot is simán eltakarják. Szélesebb szárú nadrággal is remekül mutatnak, azonban az egyenes szabással nem árt óvatosan bánni. Könnyedén tömbszerűvé tehetik a felsőtestet, amitől elvész a nőiesség.

Képek: Jeremy Moeller/Getty Images.

 

A combban erősebb testalkatok számára nem biztos, hogy ez a legjobb kabáttípus, félő, hogy a lábak legszélesebb területét hangsúlyozzák.

Térdig lenyúló fazon

A térdig érő fazonok szinte csak és kizárólag hosszú lábak esetén mutatnak jól. Alacsonyabb hölgyek számára cseppet sem előnyös ez a fazon, összenyomhatja az alakot, ha csupán a vádlik maradnak szabadon. Széles szárú nadrággal kissé furán mutatnak, érdemes egyenes szabású vagy feszülős darabbal kombinálni őket. Ha karcsúsított verzióra esik a választás, a kabát hossza nem feltétlenül rombolja le az összképet, pláne akkor, ha magassarkúval viseled.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Lábszárközépnél végződő kabátfazon

Ha valaki nem szeretné a földön húzni a kabátját, mindenképpen remek megoldás egy lábszárközépig érő verzió viselése. Az elegancia ezeknél a daraboknál is garantált, különösen egy letisztult, monokróm vagy kifinomult holmikból összeboronált szett esetén. Az átlagnál alacsonyabb hölgyek számára sokkal előnyösebb választás, mint egy térdig érő darab, ha valaki hosszabb kabátban gondolkozik, ám kisebb termetű, mindenképpen ezt a kabáthosszt részesítse előnyben.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Amennyiben a vádlik vaskosak, és a kabát szabása pont erre a területre hívja fel a figyelmet, előfordulhat, hogy cseppet sem előnyös. Ilyenkor nem árt a nadrág fazonjával ellensúlyozni a szélesítő hatást.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Edward Berthelot/Christian Vierig/Jeremy Moeller/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés