A divatban sokkal inkább az évszakváltás, és nem az új év kezdete számít vízválasztónak. A téli trendek zöme a 2022-es év elején még éppúgy megmarad, viszont lesznek olyan kulcsirányzatok, melyek még jobban megerősödnek. Azért pár újdonsággal is számolhatunk a tavaszi sikk berobbanása előtt.

hirdetés

Az év végi leárazások gyakran azt éreztetik, hogy az akciós holmik többsége már szezonvégi, kifutó darab, pedig a divat szempontjából nincs éles váltás az új év berobbanásával. A téli trendek szavatossága egészen a tavaszi szezonig kitart, sőt, nem egyszer előfordul, hogy bizonyos fazonok, minták és színek, illetve mindezek viselési módja apró változtatásokkal ugyan, de újra felbukkan a madárfüttyös kikeletben.

Ennek ellenére a divat fogaskerekei nem állnak meg, már 2022 első hónapjaiban szállingózni fognak apró adagonként a frissítések, ám a téli kedvencektől sem kell még elköszönni, a slágerirányzatok ugyanis még jó darabig velünk maradnak.

A legerősebb téli trendek, melyek 2022-ben sem búcsúznak el

Januárban és februárban azért még jócskán számíthatunk hideg napokra, legtöbbször ilyenkor reccsent be igazán a téli zimankó, így a divatos pufikabátoktól még nem kell elköszönni. Főként a köntösre hajazó, hosszított vonalú, derékban megkötős, nagy galléros fazonok lesznek túlsúlyban, de a sportosabb rövidebb dzsekiket sem ülteti még kispadra a divat.

Ugyanezeknek a szabásoknak a steppelt változatai is bent maradnak a vérkeringésben, 2022-ben leginkább az oversize megoldásokkal kell számolni.

A bőrhatású anyagoknak szintén előre kibérelt helye van a jövő évben, ez a trend igencsak átnyúlik majd a tavaszba. A változás csupán abban lesz lemérhető, hogy a műbőr nadrágok között már nem a test vonalát követő fazonok lesznek a legmenőbbek, hanem megszaporodnak az A vonalat követő nadrágszárak. A Marlene-nadrág legsikkesebb változata lesz a bővülő szárú bőrhatású darab, ami egyszerre vagány, nőies és elegáns.

A kötött cuccok halmozásáról sem kell megfeledkeznünk a következő évben, továbbra is sikertermékek lesznek a pulóverek, kötött szoknyák és ruhák, illetve a kardigánok. Ám erős irányvonalat jelentenek majd az úgynevezett luxuspulóverek, vagyis a moher- és kasmírkardigánok.

A moher- és a kasmírkecske finom, bolyhos pehelyszőréből készült mellények, ruhák és szvetterek jóval selymesebbek, puhábbak, mintha egy vattacukorfelhő ölelné át az embert.

Díszgombokkal megkínálva ezek a drágább anyagú, jobb minőségű pulóverek kimaxolják a nőies eleganciát, így kicsit háttérbe szorítják majd a kinyúlt hatású, retró nagymamaszvettereket.

Hideg ide vagy oda, a kivágott részletmegoldások előnyt élveznek a szezonban, és ez jövő év elején sem lesz másként. Sőt, tavasszal újult erővel folytatódik majd a hátul villantós vagy elöl mélyen dekoltált felsők, a kivágott anyagú pulóverek és ruhák trendje.

A határozottságot és nőiességet sugalló nadrágkosztümök továbbra is kiemelt figyelmet kapnak majd a divatban. A színes és mintás szettek a tél derekán is bekerülhetnek az öltözékbe, hiszen a vastagabb kordzakók kényelmesen elférnek az oversize kabátok alatt.

Friss mikrotrendek 2022 elején

Apró, de nagyon izgalmas újításokkal érkezik majd a január. Igaz, a legtöbb sikkes fazont már most megvásárolhatod, mert egyik-másik már felbukkant a divatüzletekben.

A műszőrme, mint tudjuk, most is népszerű, de jövő év elején más formában ragadja majd meg a figyelmet. Színes és izgalmas részletelemként bukkan fel a kabátgallérokon, mandzsettákon, táskákon és kesztyűkön.

A meglepetés a hatalmas táska, ami az eddigi shopper fazonokon is túltesz! A túlméretezett táskák trendje már most körvonalazódik, formálódik, de a divatjóslatok szerint csak jövő év elején éri el népszerűségének csúcspontját.

A metálfényű, csillogó anyagok persze mindig nagy figyelmet kapnak a téli időszakban, karácsony és szilveszter tájékán. Most azonban nem csak pár napra szól a csillogás! Az aranyló és ezüstös felületek az utcai öltözékben éppúgy megjelennek, és a szofisztikált ragyogás nem csak az alkalmi öltözékekben kap majd teret.

Most nem kell tavaszig várni, hogy mindent beborítson a virágminta. Már ősszel is sok egészruhán és szoknyán helyet kaptak az apró és nagy léptékű virágok, 2022-ben azonban a kabátokra éppúgy felkerülnek ezek a vidám motívumok.

A hosszú kabátokon kissé szokatlanul hat majd a színes kikelet ekkora hatalmas felületen, a tervezők azonban elegáns brokátanyagokkal ellensúlyozzák a rózsák és pipacsok erős dominanciáját. A fényes brokátanyagokon nem csak virágok, hanem levélminták is megjelenhetnek.

A hatvanas évek irányzatai már jó ideje apránként szivárognak be a divatba. A jövő évben kissé nagyobb hangsúlyt kap az egykor Londonból kiinduló mod stílus, a miniszoknyáival, keményített fehér gallérjaival, és nyakkendőivel. A mod divat fekete-fehér részletei, pepitamintái és gombafrizurái egyaránt felbukkannak a retró irányzatokban, ahogy a zsákfazonú és A vonalú miniruha is. Az oszlopsarkú fehér csizma, ami idén annyira sikkes, szintén a mod stílus egyik közkedvelt eleme volt.

A maszkulin és feminin divatjegyek keverésével izgalmas összhatást lehet elérni. Nem csak a nyakkendő, hanem a nyakba kötött franciás kendősál, és a blúzok nyakát díszítő bársonyszalag is szóba jöhet, ha megidéznéd a hatvanas évek hangulatát.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A mod stílus azonban bátran keverhető a retró jellemzőket felvonultató franciás divattal, így még több izgalmas lehetőség adódik a korszak felelevenítésére.

A military divat szintén előkerül a jövő évben. Nem kap uralkodó státuszt, de a nadrágokra nagy hatást gyakorol majd. Megjelennek a zsebes fazonú gatyák, ám ami meglepő, hogy nem csak tavasszal lesz létjogosultságuk. Az oldalzsebes vászonnadrágok helyett most bőrhatású, vastag anyagú megoldások lesznek porondon.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés