A divat változása elképesztően szembetűnő, ha egyetlen videóban látja az ember lánya az elmúlt száz év izgalmas trendjeit. A sminkes a saját arcán és frizuráján mutatja be az egyes korszakok legmeghatározóbb stílusrészleteit.

hirdetés

Gyakran mondogatjuk, hogy a divat hullámzó, folyamatosan változik, fejlődik vagy épp hanyatlik, és vannak olyan trendek, amelyek időről időre visszatérnek az utcai divat vérkeringésébe. Abba azonban csak ritkán gondolunk bele, hogy mégis milyen volt egy sikkes frizura vagy nőies smink száz, kilencven vagy éppen hatvan évvel ezelőtt. Az átalakulás rendkívül érdekes, pláne annak fényében, hogy néhány stílusrészlet és apró elem újra és újra megjelenik, csupán modernebb formában.

A sminkes úgy gondolta, itt az ideje folyamatában megmutatni a divat változását, az eredmény pedig elképesztően izgalmas lett. A kommentelők az ötvenes évek stílusa mellett kampányolnak, míg sokan saját magukon nevetnek, miszerint a sminkes sokkal szebben mutatta meg a nyolcvanas éveket, mint ahogy annak idején ők sminkelték magukat.

 

A divat változása az elmúlt 100 évben: így alakult át a frizura és a smink

A videó a húszas évek igazi Gatsby stílusát hozza. A vékony szemöldök, a vastagon kiemelt vörös ajkak, a flitterek és tollak taroltak, miközben a frizura rendszerint tökéletesen be volt lőve. Látványos, ámde határozott hullámokat viseltek a hölgyek, minden szál a helyén volt. A manapság népszerű kusza konty akkoriban szóba se jöhetett!

Az 1930-as évekre nem változott szembetűnően sokat a smink és a frizura, a divat még mindig Coco Chanel nőies, lehengerlő stílusára épített. A francia divattervező már a húszas években is jelentős hatással volt a nők megjelenésére, ez pedig később sem változott. A hullámok maradtak, a smink pedig elindult egy természetesebb úton.

A negyvenes, illetve ötvenes évekre már szemmel látható a különbség. A szemöldök megvastagodott, sokkal naturálisabbá vált, persze a dögös ajakfestésről továbbra sem mondtak le a hölgyek. A szemeket erőteljesebben emelték ki ebben a korszakban, a merészebb cicaszem sem számított túlzónak vagy mesterkéltnek. A frizurák tekintetében továbbra is a határozott hullámok taroltak, a szexi fürtök a pin up stílus meghatározó elemei voltak. Még annak is volt szépségpötty a szája felett, akit nem áldott meg vele a természet, hiszen mindenki rajzolt magának, hogy igazán Marilyn Monroe-ssá váljon a megjelenése.

A hatvanas évek hatalmas váltást hozott a divatban, a ruhákban az össze nem illő fazonok és árnyalatok hódítottak. Ez a merészség volt érzékelhető a sminkek terén is, ugyanis a nők abszolút követték a divat változását, és a szemsminkben, ajakfényben egyaránt élénkebb vonalra váltottak. A Twiggy-féle póklábpillák tették különlegessé az összképet, amit a legtöbben különleges tusvonallal egészítettek ki. A rövidebb tincseket a hosszú fazonok váltották.

 

A színek a hetvenes évekre sem tűntek el a palettáról, a sminkben továbbra is a merész árnyalatok hódítottak. A gyönyörű makeupnak csak a kreativitás szabott határt, az arcot a legtöbben palettaként értelmezték, és bátran festették úgy, hogy tökéletesen passzoljon az aktuális szettjükhöz, hangulatukhoz. Ez az időszak tökéletesen megágyazott a nyolcvanas évek diszkóstílusának, amikor már egy kis csillogás és ütős copfok, hatalmas hajgumik és csatok bolondították meg a trendeket.

A kilencvenes, illetve kétezres évek divatjában abszolút érzékelhető a változás. Visszatért a túlszedett szemöldök, megjelent a füstös szemsmink, valamint a natúr, barnás, bordós tónusok az ajkakon. Természetesen az erős szájkontúr sem maradhat el, ha valaki egy kilencvenes, illetve kétezres évek ihlette sminket szeretne készíteni. A szemhéjtus és a kékes, lilás tónusú szemhéjpúderek és a csillogó szájfények szintén meghatározták a korszakot. A frizurák tekintetében a lenyalt tincsek, a színes csatok és kiegészítők kerítették hatalmukba a trendeket.

Manapság ismét a természetesebb vonal irányába mozdult a divat, a bronzos, barnás árnyalatok dominálnak a sminkekben, valamint a vastagabb szemöldökvonal váltotta a ceruzavékony változatot. Eleinte, a 2010-es érában természetellenes hatást keltett a túlkontúrozott szemöldök, manapság már a visszafogottabb trendek tarolnak. A matt rúzsok térhódítása után visszatértek a csillogó ajakfények is. A frizurák terén a dús hullámok viszik a prímet. A divat változása abszolút érzékelhető, ahogy a visszatérő elemek is szemmel láthatók a videóban.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés