Nem csak pattogós, ugrálós edzésekkel lehet fogyni, a séta köztudottan jót tesz a szervezetnek, egy jól felépített lépegetős torna pedig éppúgy fellendítheti a zsírégetést. Az alábbi közepes intenzitású gyakorlatokat a nappaliban is végezheted, ha épp nincs lehetőséged a szabadban gyalogolni.

hirdetés

Lépegetős torna a nappaliban: több izom dolgozik egyszerre

Az emberi test alapvetően nem az egész napos üléshez van berendezkedve. Az emésztés, a keringés, illetve az energiafelhasználás, és még számos élettani folyamat zavartalan működéséhez szükséges a rendszeres fizikai aktivitás. A testmozgás nem csak az irányított edzésekben merül ki, már az is sokat hozzátesz az egészség, valamint az optimális testsúly fenntartásához, ha gyakrabban lépcsőzünk, gyalogolunk, vagy rendszeresen végzünk fizikai munkát. Emellett természetesen kardió és erősítő testedzéseket is érdemes beiktatni.

A tempós gyaloglás kapcsán már sok tanulmány készült, és bebizonyosodott, hogy zsírégetést eredményez, persze, ez adott esetben sok mindentől függ, például, hogy milyen állóképességgel bír az illető, aki végzi, illetve milyen intenzitással és mennyi ideig mozog. A zsírégető zóna egyénenként változó, ugyanis akkor valósul meg, amikor a maximális teljesítményünk minimum 55, maximum 70%-át nyújtjuk.

A maximális teljesítmény mindenkinél mást takar, ezért kezdők esetében a mérsékelt séta, vagy a tempósabb gyaloglás is beválhat a zsíranyagcsere fellendítésére. Ez a mozgásforma szuper hatással van a testre, ám itt arról is olvashatsz, hogy miért nem elegendő önmagában a fogyás beindításához, hiszen az elégetett kalóriamennyiségre szintén gondolni kell. Nyilván, ebben a táplálkozásnak éppúgy nagy szerepe van, a kalóriadeficit eléréséhez nem mindegy tehát, hogyan étkezel.

 

A lépegetős torna sokféle változatban végezhető, az alábbi videó intenzívebb gyakorlatokkal ötvözi a lépéseket. A tempós gyaloglás aerob mozgásfoma, ami arra utal, hogy monoton ütemben zajlik, vagyis végig ugyanabban a tartományban van a pulzusszám. Ez magasabb a nyugalmi pulzusszámnál, viszont nem fut fel annyira, mint a kardiónál.

Ez az edzés azonban több izomcsoportot megmozgat, mint a szimpla séta. A törzs és a két kar jobban munkára van fogva, a hasizmok és a lábak is nagyobb terhelést kapnak. A teljes testet átmozgató gyakorlatok közepes energiabefektetéssel vannak bemutatva a videóban, de az állóképességedhez mérten bármikor növelheted az intenzitást.

Ha hamar kifulladsz, akkor ez nem ajánlott. Mivel a kardiótréning növeli a légzés gyorsaságát, illetve megemeli a pulzust, és ezáltal nagy munkára fogja a tüdőt és a szívet, valamint terheli a keringést, edzettségtől, életkortól és egészségügyi állapottól függhet, hogy mennyire ajánlott vagy sem. Kezdőként érdemes mérsékelt intenzitású edzéseket végezni, majd fokozatosan növelhető a tempó.

 

A lépegetős, sétálós edzések sokat segíthetnek a zsírégetésben, és nagy előnyük, hogy a nappaliban végezhetők, ha odakint rosszra fordul az idő. Az egészséges táplálkozás szintén fontos, az energiafelhasználáshoz érdemes igazítani a napi kalóriabevitelt. A titok kulcsa ez esetben a kitartásban, a rendszerességben és a folyamatos mozgás időtartamában rejlik.

Gyakran halljuk, hogy legalább napi tízezer lépést kell megtenni ahhoz, hogy egészségesebb, aktívabb életformát alakítsunk ki. Ezzel a lépegetős edzéssel már a felét teljesítheted, ráadásul úgy, hogy több izmodat átmozgatod egyszerre a torna során. Emellett az is fontos, hogy más-más mozgástípusokat is beiktass a héten, és a táplálkozásod szintén támogassa a fitt életmódot.

A videóban látott feladatsor csalóka, első ránézésre egyszerűnek és könnyűnek tűnik, ám pár perc elteltével már alaposan meglöki a pulzust. Felpezsdíti a vérkeringést és arra készteti a testet, hogy kezdje el felhasználni a tartalékait. Ebből adódóan nem csupán az izmok átmozgatására alkalmas, a pluszkilók ledolgozásához is segítséget nyújt.

Önmagában ez az edzés sem tesz csodát, nagyobb súlyfelesleg esetén más edzéstípusokkal tanácsos kombinálni, s ezekkel felváltva beiktatni a napirendbe. Nagyon fontos, hogy emésztésserkentő, vitaminokban, fehérjében és rostokban gazdag tápanyagokból épüljön fel a napi menü. A rendszeres mozgás csupán egy részét adja a sikeres diétának, az eredmény sokszor a megfelelő, tudatosan felépített táplálkozáson áll vagy bukik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés