A profi edző rendszerint megmutatja követőinek, hogyan építhető be a testmozgás ötven év felett a hétköznapi rutinba. Szuper gyakorlatai vannak, amelyek kezdők számára is ideálisak.

hirdetés

Az idő előrehaladtával a test szép lassan változik. Átalakul a testzsírarány, csökken a meglévő izomtömeg, az anyagcsere pedig fokozatosan lassul. Ezek a változások bizony nyomot hagynak a megjelenésen. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ötven év felett ne lehetne megőrizni a fitt, kisportolt formát. A lényeg, hogy megfelelő tornagyakorlatokból épüljenek fel a napi edzések, na és persze az étkezésre sem árt egy kicsit jobban figyelni.

Nem kell ultrakemény tornákat választani ahhoz, hogy az idő múlása ne hagyjon olyan látványos nyomot az alakon, valamint az izomzat állapotán. Fókuszált, célzott feladatokkal éppúgy fenntartható a tónusos forma. Persze azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a genetikával és az öregedéssel harcolni képtelenség, folyamatot csupán lassítani lehet, megállítani nem.

Ideális esetben az ember egész élete során fokozott figyelmet szentel a rendszeres testmozgásnak, azonban előfordulhat, hogy valaki csak az ikszedik életév betöltése után szánja rá magát az edzések bevezetésére. Soha nem késő kipróbálni a különböző mozgássorokat, ám abban az esetben, ha a torna korábban abszolút kimaradt a hétköznapi teendőkből, mindenképpen kezdők számára ideális gyakorlatsorokra van szükség. Ezek a mozdulatok egyszerűbbek, könnyedén lekövethetők, ráadásul kevésbé terhelik a szervezetet, így várhatóan kisebb kockázattal történhet bármiféle sportbaleset az otthoni edzés során.

 

Edzés ötven év felett otthon, hatékonyan

Karen Brown profilját több mint kétszázezren követik az Instagramon, videói a YouTube-on éppúgy elérhetők. Kifejezetten ötven feletti hölgyek számára állítja össze tornagyakorlatait, de az általa bemutatott mozdulatokat kezdők számára is ajánlja. Több mint negyven éve tart edzéseket, noha középiskolás korában még gyűlölte a testmozgást.

Célja, hogy megmutassa az embereknek, hogyan érezhetik jobban magukat a bőrükben a rendszeres testmozgásnak köszönhetően. Szerinte nem feltétlenül az akaraterőn áll vagy bukik a sport szeretete. Úgy gondolja, a szórakoztató, befogadható edzések már önmagukban növelik a kitartást és a motivációt.

Általában rövid videók formájában jelentkezik be a közösségi médiában, mindig egy-egy területre fókuszáló, vagy egy-egy mozdulatsort bemutató anyagot tesz közzé. Ezáltal könnyedén ki lehet választani a kívánt területet átmozgató tornákat, s ezek kombinációjából egy egyedi, szuper otthoni edzés dobható össze.

A repertoár elképesztően széles. A kínálatban vannak felsőtestre, illetve lábakra ható mozgássorok, segédeszközzel, vagy éppen anélkül végezhető tornák. A profi edző minden alkalommal bebizonyítja, hogy a nappaliban, vagy akár a konyhában is végre lehet hajtani az általa bemutatott feladatokat, egyik sem igényel hatalmas teret.

A testmozgás minden életkorban, így ötven év felett is rendkívül fontos részét képezi az egészséges életmódnak, Karen edzései ráadásul nem csak hatékonyak, hihetetlenül szórakoztatóak is. Habár fiatalon nem különösebben rajongott a tornáért, arra hamar rájött, hogy imád a zenére mozogni. A tánc iránti szeretetét azóta fitneszmozdulatokkal kombinálja, táncos mozdulatai vidámak, alaposan átmozgatják a testet, ráadásul cseppet sem unalmasak.

Fontos, hogy mielőtt bárki belevágna a rendszeres edzésbe, nem árt tisztában lennie az egészségügyi állapotával. Ez kortól függetlenül igaz, ugyanis a különböző betegségek, többek között például a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy épp ízületi bántalmak nagyban befolyásolják, hogy milyen típusú tornát végezhet az illető. A hirtelen bevezetett, fokozott intenzitású testmozgás akár árthat is, éppen ezért minden esetben célszerű rendszeres orvosi vizsgálatok mellett végezni az edzéseket.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés