A fésülködés és a hajszárítás egyszerű dolognak tűnik, mégis előfordulhat hiba a műveletben.  Megesik, hogy egyik, másik, vagy épp mindkettő tetézi a bajt, amitől könnyebben kialakulhat a száraz, csapzott, kócos haj problémája.

hirdetés

 

Hiába a szerencsés genetika, miszerint a hajtípusunk egészséges, erős szálú vagy könnyen formázható, mit sem számít, ugyanis szinte napok alatt szárazzá vagy keszekuszává válhat díjnyertes frizuránk, ha nem kezeljük megfelelő óvatossággal.

A kócos haj gyakori probléma, de gyakran homály fedi, mi idézi elő

A göndör haj többségében nem igényel hajszárítás közbeni fésülést, hiszen úgy búcsút kellene mondani a lokniknak. Viszont a komolyabb csomók ellen érdemes hajmosás után egy kibogozó lapkefével végigmenni rajta.

Töredezett hajvégeknél kerülni kell a sörtés keféket, főleg hajmosás után, mert akkor sokkal sérülékenyebbek a szálak. A ritkább fogú fésű ebben az esetben jobb választás lehet. A zsírosabb haj értelemszerűen könnyebben fésülhető, kevésbé gubancolódik össze, hiszen a fokozott faggyútermelődés következtében hamarabb kicsúsznak egymás mellől a szálak, ezért az ilyen sörény nem igényel sűrű hajkefét.

Nem mindegy, milyen a fésűd

A vékony szálú haj leggyakoribb problémája a lelapuló hajtő. Mivel a gyenge tincsek könnyebben gubancolódnak, gyakorta kell fésülni, így ehhez a puha sörtéjű és gumipárnás kefe ajánlott. Ez megkíméli a hajat és a fejbőrt is. A vastag szálú haj sokszor nehezen kezelhető vagy formázható merev szerkezete miatt. Éppen ezért kell hozzá nem túl sűrű, keményebb sörtéjű fésű, de a nejlon tüskéseket is ki lehet próbálni.

A haj védelme az esti órákban

Ne csak a reggeli rutin része legyen a fésülés, éjszaka is szükséges átsimítani a hajat. Amennyiben hosszú tincsekről van szó, ajánlott összefogni azokat. Be is lehet fonni lazán, így nem lesznek erős hullámok a hajban, és nem töredeznek el egy forgolódós éjszaka közben.

Ha mégis sikerülne szerezni egy-két gubancot, akkor óvatos mozdulatokkal kell kibontani őket a hajvégektől a hajtő irányába haladva. A száraz és a hullámos vagy göndör tincseket azonban nem éri meg benedvesítés nélkül, szárazon fésülgetni, mert porózussá válnak a szálak.

Balzsamozás hajmosáskor

A balzsamokat nedves hajra érdemes rákenni, de úgy, hogy az ne folyjon le a hajban lévő vízzel. A balzsamok hajtápláló anyagokat, keratint, szerves savakat, gyógynövényeket, vitaminokat és komplex fehérjekivonatokat tartalmazhatnak, így az erősítő hatóanyagoktól függően hagyd fent egy-két percig, hogy legyen ideje hatni. Gyakori használatuk nem tesz jót, hiszen könnyen zsíros hatást kelthet, így heti egy-három alkalommal vidd fel a hajvégekre, azután alaposan öblítsd le. Viszont, ha teljesen kihagyod, könnyen kócos haj lehet a vége.

 

Kíméletesség hajszárítás során

Elengedhetetlen tényezője a gubancok kialakulásának a rossz törölközési módszer. A durva, dörzsölő mozdulatok ugyanis roncsolják a hajszálak felső kutikularétegét, így az könnyebben megtörik. Hajszárítózás közben gyengéden fésüld át a hajat, és inkább hosszabb ideig, alacsonyabb hőmérsékleten szárítsd a frizurádat.

Hajápoló szérumok, a száraz, gubancos haj ellenszerei

Leginkább hajszárítás után észlelhető, hogy durva, érdes a haj, esetenként száll a levegőben. Ez gyakran töredezett hajvégekkel is jár, és nehezebben tincsesedik a haj. Az azonnali kifésülhetőségre és a sérült, száraz hajra nyújtanak megoldást a hajregeneráló készítmények, úgy mint az olajok és sprayek. Ezeknek a termékeknek a formulái csökkentik a töredezettséget és erősítik a haj szerkezetét.

A sprayeket vagy szérumokat száraz vagy törölközőszáraz hajra ajánlott felvinni, és nem szabad lemosni. Fontos, hogy a hajtövet kerülni kell, máskülönben zsírossá teszik a tincseket. Mivel a haj napról-napra koszolódik, így a hajmosások között elegendő egyszer alkalmazni őket.

Az argán-, a jojoba-, az avokádó- vagy a makadámiaolaj mind tápláló alapanyagai lehetnek a hajápolásnak, ezért érdemes efféle termékeket keresni, amelyek elsősorban természetes anyagokat tartalmaznak.

Mentesítsd a hajvégeket a töredezett szálaktól

Az is nehezítő tényező lehet, ha még nem sikerült orvosolni egy másik problémát, vagyis ha nem szabadultál meg a töredezett hajszálaktól. A durva felületet előidéző sérülések ugyanis csak tovább növelik a gubancolódás esélyét. Érdemes búcsút mondani egy-egy centinek, hogy ne akadjanak össze egykönnyen a szálak, azután sokkal könnyebben kezelhető lesz a frizura.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés