A zsírégető és anyagcsere-folyamatok zavartalan működéséhez a vitaminok is jelentős mértékben hozzájárulnak, melyek hiányában gyakran megreked a súlycsökkenés. Bár egy-egy anyagcsere-pörgető ital önmagában még nem tesz csodát, segítségedre lehet abban, hogy könnyebben megszabadulj a felszaladt plusz kilóktól.

hirdetés

Egy rakás tényező befolyásolja, hogy miért tartjuk meg nehezebben az ideális testsúlyunkat télen. Az okok közé persze, a nagy ünnepi lakomák is besorolhatók, de nem lehet mindent a karácsonyi traktára fogni.

Először is télen a legtöbb ember sokkal kevesebbet tartózkodik a szabadban, mint a melegebb évszakokban. Lecsökken az intenzív testmozgással töltött órák száma, és a rövidebb nappalok, vagyis a fényhiány úgyszintén hatást gyakorol az általános közérzetre. Érdemes azt is felülvizsgálni, hogy mi kerül télen az asztalra éhségcsillapítás és önvigasztalás gyanánt: meglehet, hogy a legtöbb étel kalóriában gazdag, azonban vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül szegény.

Ha ehhez még hozzáadjuk az ünnepi szezonban megugrott koccintásokat, nem nehéz kitalálni, hogy miért olyan lomha az anyagcsere-működés. Az alkoholos italok rengeteg cukrot és kalóriát rejtenek magukban, ráadásul olyan nagy munkát igényel a feldolgozásuk, hogy a zsírégető-folyamatok és májfunkciók belassulnak. Ezután sokkal zötyögősebben megy a szervezet méregtelenítése, ami tovább rontja a fogyás esélyét.

5 anyagcsere-pörgető ital, amitől megmoccannak a felszaladt kilók

Fontos leszögeznünk, hogy nem létezik olyan csodaital vagy más egyéb szer, ami mellett szabadon bármit és bármennyit ehet az ember, mégis eltűnik róla a súlyfelesleg.

Az életmódváltás tehát elengedhetetlen, amit érdemes az egészséges – nem koplalós, de kalóriacsökkentett – ételekkel, valamint a rendszeres testmozgás beiktatásával kezdeni. A kevesebb kalória azonban nem jelent egyet az éhezéssel, tehát úgy ideális, ha vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb értékes mikrotápanyagokban gazdag étrendet folytatsz.

A B1-, B2-, B3, B12-vitamin, valamint a folsav többek között a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában, illetve felszívódásában is szerepet játszik, ezért mind alapvetően fontos a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő, zavartalan működéséhez. A C-vitamin számos friss zöldségben és gyümölcsben megtalálható, és szintén hozzájárul az optimális zsírbontáshoz.

 

A béta-karotin A-vitaminná alakul át a szervezetben, mely a sejtek fejlődését, növekedését segíti, emellett, mint egy katalizátor, felgyorsítja az anyagcsere-reakciókat. A D- és E-vitamin is jó segítőtárs a fogyókúrában, az utóbbi például a sejtek regenerálódását és a helyreállító funkciókat segíti. Javítja az emésztőrendszer működését, de nem érdemes nagy mennyiségben bevinni a szervezetbe, mert gátolja az A-vitamin felszívódását.

Smoothie-t, dzsúszt, méregtelenítő vizet is találsz a fogyást segítő italok között, melyek antioxidánsokban bővelkednek, és rendkívül egészségesek.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés