Grace Jones nem csak az egyik legemlékezetesebb Bond-lányként ismert, a nyolcvanas évek népszerű modellje volt, a zeneiparban pedig diszkódívaként hagyott nyomot.

hirdetés

Grace Jones, eredeti nevén Grace Mendoza kezdetben színművészetet tanult, ám a modellszakmában tett kitérője sokkal nagyobb karriert tartogatott számára. Bár a nyolcvanas években még nem igazán volt felkészülve a divatvilág a jamaicai származású modell extravagáns stílusára, Párizsban hamar felkapott reklámarc lett belőle, a magazinok pedig stílusikonként emlegették.

A zene iránti szeretetét sem tette félre, a diszkókorszakban debütált énekesnőként, majd a nyolcvanas években teljes stílusváltáson esett át, mind a zenéjét, mind a megjelenését illetően. Androgün kinézetére jellegzetes, oldalt felborotvált szögletes frizurával erősített rá, ami akkoriban a védjegyévé vált. Az öltözködésében mindent eltúlzott, amit csak lehetett, hatalmas válltöméseket viselt, kirívó lakkcuccokba és szőrmebundákba bújt, jelmezszerű összeállításaiban pedig a maszkulin stílusjegyek éppúgy gyakoriak voltak, mint a sokat mutató, szexi kis darabok.

A divatvilág odáig volt hosszú lábaiért és szálkás izomzatáért, így a kifutókon is sikert aratott, a nyolcvanas évek végére már világhírű, felkapott sztárnak számított. A valódi életkorát ugyan homály fedi, az biztos, hogy Grace Jones már elmúlt hetven, ez azonban cseppet sem látszik meg a külsején. Egyes magazinok forrása szerint 1952-ben született, de sokkal elterjedtebb – viszont meg nem erősített – az az adat, miszerint már 74 éves. A híres modellt, színésznőt és énekesnőt olyannyira nem izgatja a kora, hogy teljesen fittyet hány arra, amikor éveinek számát találgatják.

Grace Jones a 2022-es BFI London Filmfesztiválon, a Fendi 2022-es New York-i divatbemutatóján és szintén 2022-ben az oslói Picnic In The Park zenei fesztiválon. Képek: Karwai Tang/Wirelmage, Craig Barritt, Rune Hellestad/Corbis/Getty Images.

 

Tavaly, a Picnic In The Park zenei fesztivál színpadán egy falatnyi bodyban és lábszárvédőben jelent meg, és simán hulahoppkarikázott egyet. Az extravagáns ruhákat továbbra sem veti meg, akár divatbemutatókon, akár filmpremiereken jelenik meg, mindig feltűnést kelt. Énekesnőként a mai napig vállal fellépéseket, de modellként sem vonult vissza teljesen.

Grace Jones ismét divatkampányban szerepel: dögös fotók készültek róla

A varrásmentes harisnyáiról, kényelmes, ámde szexi fehérneműiről és női ruházati cikkeiről ismert Wolford cég tavaszi kampányában szerepel Grace Jones, akiről a fotók alapján nehéz elhinni, hogy elmúlt hetven. A híres modell a kilencvenes évek óta a Wolford stílusikonja, merész öltözködésével, egyediségével iránymutató a márka számára.

A 2023-as kampányban többféle rá jellemző frizurával jelenik meg az énekesnő, de szinte semmi sem vonja el a figyelmet elképesztően formás alakjáról. A fotókon ugyan látszik, hogy kaptak némi utómunkát, de Grace Jones retusálatlan, színpadi képeit elnézve a testén nem sokat változtattak. Az egykori Bond-lány még most is tónusos, sportos idomokkal bír, és az arcán éppúgy kevés nyomot hagyott az idő múlása. Hihetetlenül energikus és kirobbanó formában van, vadóc stílusából pedig cseppet sem adott alább.

A modell 1984-ben szerepelt a Conan, a pusztító című akciófilmben, amit 1985-ben a James Bond: Halálvágta című alkotásban nyújtott alakítása követett. Az általa eljátszott karaktereknél is nagy hangsúlyt kapott kidolgozott, sportos teste, ami nem sokat változott a cirka negyven év során.

A Wolford 2023-as tavaszi kampányfotóit Richard Phibbs fényképezte. A képeken a Fatal elnevezésű ruhát, valamint a Colorado fantázianevű bodyt viseli a modell.

Kiemelt képek: Grace Jones 2019-ben a Tommy Hilfiger tavaszi kollekciójának bemutatóján és 1984-ben a James Bond: Halálvágta című filmhez készült plakáton. Ian Gavan, Keith Hamshere/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés