A nyolcvanas évek legmenőbb trendje egyértelműen a válltömés volt. Kevés olyan ruha és blúz akadt, amit ne láttak volna el apró párnácskákkal, melyek kiszélesítették a vállat, ezáltal optikailag keskenyítették a derekat. Hosszú idő után visszatért a trend, aminek kalandosabb története van, mint azt elsőre gondolnánk.

hirdetés

A válltömés mindenki számára ismerős, hiszen a nyolcvanas években szinte nem gyártottak ruhát az apró párnák nélkül. A blézerek, blúzok mellett még az egészruhákban is megjelentek, szögletessé tették az alakot, a nők pedig valósággal rajongtak érte. Bár a puha vállpárnák fénykora a diszkókorszak volt, nem ekkor jelentek meg először.

A Balmain kollekciójának bemutatója: minden ruhát válltömés díszít.

Elsa Schiaparelli megalkotta a vállhangsúlyos szabást

A széles vállszabások és a válltömések elsőként az 1930-as években jelentek meg. A szürrealizmus kedvelője, Elsa Schiaparelli az amerikai focisták vállvédője alapján alkotta meg a fazont. Ellátta vele az egészruhákat, blézereket. Elsa szívesen kísérletezett a különféle formákkal, stílusokkal. A terveivel szerette volna tükrözni a nők megváltozott társadalmi helyzetét.

Elsa tervei előrevetítették a modern nő képét, aki kedveli a divatot, határozott, és megtalálta a helyét a munka világában. A kreációk keretet adtak a megjelenésnek, a kiszélesített szabásnak köszönhetően sokkal keskenyebbé vált a derékvonal, és ez áramvonalasabbá tette a sziluettet.

A vállhangsúlyos szabás a harmincas évek derekán átterjedt a filmiparra. A jelmeztervezők egymás után alkották meg a vállakat kiemelő darabokat. Az apró párnák mellett megjelentek a puffos ujjak, illetve azok a szabásvonalak, melyek kiemelik, hangsúlyozzák a vállakat. Ilyen például Judy Garland kockás ruhája vagy Audrey Hepburn Givenchy kreációja.

Audrey Hepburn és a vállhangsúlyos Givenchy ruha.

A háború és a megváltozott divat

A harmincas évek végére a vállpárnák új jelentést kaptak. A női kosztümöket legtöbbször ellátták velük, ezeket a darabokat pedig a dolgozó hölgyek viselték. A II. világháború idején a válltömés a dolgozó nők egyik szimbólumává vált. Ekkoriban nem szerették volna kihangsúlyozni a bájos oldalukat, inkább erőt, határozottságot szerettek volna sugallni.

A háború végével a divat is megváltozott, a hölgyek visszatértek a bájos fazonokhoz, nőies egészruhákhoz, melyeknek már nem volt része a válltömés. Az ötvenes években a Dior finomabb formában elővette a kiszélesítő szabást, ám ez nem klasszikus válltömés, csupán az anyaggal trükközött a divatház. A trend homályba merült, és egészen a nyolcvanas évekig nem jelent meg.

Grace Jones a nyolcvanas években rajongott a válltömésért.

A válltömés fénykora

A válltömés a nagy divatházak kifutóján tért vissza a nyolcvanas évek elején. Giorgio Armani és Ralph Lauren elsők között egészítették ki vállpárnákkal a ruhákat, melyek hatalmas sikert arattak. Eleinte csak a dupla gombos blézereken jelentek meg, ám a trend szinte vírusként terjedt, így hamarosan már a blúzokon, ruhákon, pulóvereken is feltűnt. A válltömések egyre szélesebbek lettek, egyes dizájnerek ezzel szerették volna szimbolizálni a nők megváltozott élethelyzetét, határozottságát.

Giorgio Armani a nyolcvanas években.

 

A kilencvenes évek közepére szinte teljesen eltűntek a válltömések, divatjamúlttá, túlzóvá, elavulttá váltak. A párnácskák a Balmain kifutóján jelentek meg először, azóta a kiszélesített, szögletes vállvonal a divatmárka egyik ismertetőjegyévé vált. Olvier Rousteing megelőzte a korát, hiszen már évekkel ezelőtt felelevenítette a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb trendjét.

Így néz ki a válltömés az aktuális divatban

Az aktuális irányzatokban szintén megjelenik a válltömés és a hangsúlyos vállvonal. Egyre több kreáción kapnak helyet a párnák. A finom megoldások mellett a hangsúlyos verziók is hódítanak. A blézereken, blúzokon és ujjatlan felsőrészeken egyaránt megjelennek, ahogyan az egészruhákat is változatosabbá teszik.

 

A nőies trend tehát ismét szárnyra kapott, amit nem is sajnálunk, mivel a válltömés nagyon csinossá, nőiessé teszi a sziluettet. Szép homokóraalakot kölcsönöz, optikailag karcsúsítja a derekat, ezért érdemes bekerülnie efféle kreációknak a megjelenésbe.

 

Kiemelt kép: Streetstyleshooters / Getty Images.  

Képek a cikkben: Michel Dufour, CBS, Michael Ochs Archives, Steve Rapport, Vittoriano Rastelli, Peter White, MEGA / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés