A nyolcvanas években híressé vált Paulina Porizkova ismét címlapon szerepel, retusálás nélkül vállalta el a megjelenést a skandináv Vogue februári-márciusi kiadásában. A fotókon egy magabiztos, kiteljesedett nő képe bontakozik ki előttünk, aki bátran megéli nőiességét.

hirdetés

A cseh származású Paulina Porizkova volt az első közép-európai nő 1984-ben, aki a Sports Illustrated magazin Swimsuit kiadványának címlapjára került. Modellkarrierje már jóval azelőtt beindult Párizsban, ám az Egyesült Államokban csak ekkor vált igazán híressé.

Olyan márkák arca volt, mint a Chanel, a Christian Dior, a Revlon vagy az Estée Lauder, reklám- és fürdőruhamodellből pedig csakhamar manökenné avanzsált, aki a kifutón is nagy sikert aratott. Megélte a csillogást is, de azt éppúgy megtapasztalta, milyen a bizonytalanság talaján ingadozni.

Színésznőként, íróként és televíziós műsorokban úgyszintén kipróbálta magát, majd beköszöntött egy olyan időszak az életében, amikor úgy érezte, újra fel kell építenie a belső és külső világát.

Ötvenes nőként talált újra önmagára, éppen ezért úgy véli, modellként nemcsak a gyakran háttérbe szorított korosztályát, hanem azokat a nőket is képviseli, akik készek tiszta lappal mindent újrakezdeni.

Paulina Porizkova Vogue-címlapon: nőiessége szétzúzza az idősödéshez fűződő sztereotípiákat

A modellszakmában sokáig szinte törvényszerű volt, hogy amint friss arcok, új nevek jöttek, az idősebb korosztály a háttérbe szorult. Bár ma már nincs így, a társadalomban még mindig érezhető egyfajta általánosítás, miszerint az ötvenes-hatvanas nők már inkább félrevonulnak, átadják a stafétabotot és csendes szemlélőkké válnak.

Ez a sztereotípia több szempontból is mérgező szemlélet, egyrészt, mert az újrakezdés, az aktív életvitel, valamint a belső és külső megújulás egyike sem olyan vonás, ami a fiatalság kiváltsága, másrészt pedig, nagyon sok nő ebben az életszakaszban teljesedik ki és talál rá újra önmagára.

Magazinfotók retusálás nélkül

Porizkova szerint fontos, hogy az ötven feletti nők ugyanúgy szem előtt legyenek, és rámutassanak arra, hogy sokkal bölcsebben viszonyulnak önmagukhoz, illetve a nőiességükhöz.

Képek: Arseny Jabiev/Vogue Scandinavia.

 

Rajta kívül még sokan vélik úgy, hogy tabuk helyett őszinte, tiszta, nyílt kommunikációra van szükség, ami nemcsak az öregedéssel járó „elesettséget”, hanem a belső erőt és harmóniát, a büszkeséget, a határozottságot és a vonzerőt is közvetíti. Amikor a női lélek ráébred önmagára, az olyan szexepil, ami sokkal erőteljesebb hatással bír a puszta külsőségeknél.

Képek: Arseny Jabiev/Vogue Scandinavia.

 

A skandináv Vogue fotói tökéletesen kommunikálják felénk ezt a belső kiteljesedést és magabiztosságot. Paulina Porizkova sejtelmes, áttetsző ruhákban, felvett pózok és szerepek nélkül mutatja meg a benne lakozó nőiesség erejét.

A róla készült képeket nem retusálták, ugyanúgy néz ki rajtuk, mint a valóságban. Az 57 éves modellre ugyanez a természetesség és őszinteség jellemző a közösségi médiában, Instagram-fotói mellőzik a filtereket és egyéb utómunkákat, posztjaiban pedig gyakran smink nélkül jelenik meg.

Szerintünk csodás fotósorozatot állított össze a magazin, amely a lenge öltözékek ellenére sem túlzó vagy kihívó. Nemcsak a női test változása, hanem a lélek, a belső erő és tűz is előtérbe kerül, ami roppant szimpatikus.

A fotókat Arseny Jabiev készítette a skandináv Vogue számára, a ruhákat Natasha Royt stylist válogatta össze a modell számára, a frizurájáért Jenny Kim, a sminkjéért Romy Soleimani felelt.

Kiemelt kép: Jamie McCarthy/Getty Images.

Cikkfotók: Arseny Jabiev/Vogue Scandinavia.

  • Megosztás:
hirdetés