A jóga manapság az egyik legnépszerűbb mozgásforma, hiszen nemcsak a testre, hanem a lélekre is jótékonyan hat. Bár ugyanez elmondható a futásról, és bármilyen mozgásformáról, ugyanis az intenzív edzés endorfint – boldogsághormont – szabadít fel a szervezetben. A jógagyakorlatok nagy előnye azonban, hogy otthon végezhetőek, oldják a belső feszültséget, csökkentik a stressz káros hatásait, valamint erősítik, nyújtják és ellazítják az igénybe vett, zaklatott test tagjait.

hirdetés

A jógának rengeteg formája van, és manapság már az interneten is elérhetőek a különféle gyakorlatsorok, így nem muszáj speciális stúdiókban gyakorolni ezt a mozgásfajtát. Az edzésforma remekül formálja a testet és edzésben tartja az izomzatot, hiszen a feladatok nagy részét saját testsúllyal kell végezni, ezért idővel sokkal tónusosabbá, feszesebbé válik a sziluett. Ám az alakformálás mellett még temérdek jótékony hatását élvezheted.

A jóga energiát ad és ellazít

Az egyes jógapózok a belső szervekre is hatással vannak, például fokozzák az emésztés és az anyagcsere működését. A mozgássor elvégzése általában felszabadítja a kötött izmokat, idővel pedig hajlékonyabbá, teherbíróbbá teszi a törzset és a végtagokat. A koncentrációt és az egyensúlyérzéket szintén fejleszti, ugyanakkor a speciális légzéstechnika, amely a feladatokat kíséri, segít abban, hogy az ember kikapcsolja a külvilágot, megszabaduljon a mérgező gondolatoktól, és ellazult állapotba kerüljön.

Az irányított légzés a mozgással egybekötve a szervek oxigénellátását is növeli, ami a zsírégető és méregtelenítő folyamatokra szintén pozitívan hat. A diétázóknak nagy motivációt adhat, hogy a jógázás alapvetően egy életforma része, mely magában foglalja a tudatos táplálkozást, a rendszeres testmozgást, és a szervezet feloldását a mindennapi stresszhatások alól.

Mindenkinek szüksége van a rendszeres mozgásra, ami nem csak a testsúly kontrollálásában segít. Az élettér beszűkülésével pedig csak még jobban igényeljük a teljes testet megmozgató gyakorlatsorokat. A mozgásszegény életmód azon túl, hogy magával vonzza a plusz kilókat, gyakorlatilag teljesen lerombolja az állóképességet.

Sokkal fáradékonyabbá, ingerültebbé válhat az ember, ha minimalizálja a mozgást, például nehezebben forog az agya, hajlamosabb a szorongásra, depresszióra, és a kreativitásából, életkedvéből is sokat veszít.

Ugyanakkor alvászavar is felmerülhet, hiszen a test nem tudja lemozogni az egész napi feszültséget, az izmok letapadnak, berökönyödnek a stresszhelyzetben felvett, megfeszített testtartásba, ami fejfájást, levertséget okozhat, és megnehezíti a nyugodt elalvást és pihenést. A kialvatlanság és a felborult bioritmus előbb-utóbb az alakot is negatívan befolyásolhatja, hiszen az alváshiány hatással van az étvágyat befolyásoló hormonokra.

A kevés alvás megnöveli az étvágyat, és a rossz hír az, hogy a szervezet ilyenkor nem az egészséges ételfélékre vágyik. A túlzott szénhidrát- és cukorfogyasztás pedig hosszabb távon hízáshoz vezet.

Ám nemcsak az alakunk sínyli meg a rossz minőségű alvást, hiszen az álmatlan éjszakák idővel nyomot hagynak az arcon, mivel durván felgyorsítják a bőröregedési folyamatokat. Bár egyetlen átvirrasztott éjszaka még nem okoz szarkalábakat, mégis érdemes odafigyelni, hiszen hosszabb távon a bőrünkön is érezhetjük a káros mellékhatásokat. Amennyiben nem csak egy-egy stresszesebb időszakban kínoz a nyugtalan alvás és álmatlanság, mielőbb fordulj szakemberhez, vagy keress fel egy alvásklinikát.

Feszültségoldó jóga, ami segít javítani az alvásminőséget

A jóga nagyszerű stresszűző hírében áll, segít lelazulni a stresszes napok után. A felgyülemlett feszültséget az átmozgató jógapózokkal könnyebben elengedjük, a helyes légzés pedig hozzájárul az alvásminőség javulásához.

A mozdulatsor alaposan megnyújtja az ízületeket és segít fellazítani a letapadt izmokat. Egyszerű gyakorlatokat tartalmaz, ezért kezdők számára is ajánljuk.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés