Bár a popsi formája úgymond genetikai adottság, a teltsége, tónusossága sajnos cseppet sem állandó, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód negatív hatása hamar megmutatkozik rajta. A mindent átmozgató edzések tökéletes kiegészítése lehet egy célzott, alakformáló torna, ami fenékemelő gyakorlatsorból áll.

hirdetés

A mindennapi, funkcionális mozgás során a farizmok sajnos kevés terhelést kapnak, bár a tempós gyaloglás némiképp ellensúlyozza a gravitáció hatását, a feszesebb, kerekebb popsi eléréséhez viszonylag kevésnek bizonyul ennyi erőbefektetés.

Ahhoz, hogy formásabb legyen ez a terület, és a fellazult kontúrok visszakerüljenek a helyükre, a mélyebben fekvő izomzatot is alaposan meg kell dolgoztatni. Tévhit, hogy a popsi kerek, párnás formáját a zsír adja, persze, arra is szükség van, de a zsírszövet ugyebár nem alaktartó, hanem puha, így könnyedén formátlanná, lötyögőssé teheti ezt a területet, pláne, ha fejletlen, eltunyult izmok vannak alatta, melyek nem töltik be megfelelően funkciójukat.

 

A felesleges zsírréteg ledolgozásához elsősorban intenzívebb, dinamikusabb edzésekre van szükség, melyek nem csak az alsótest izomzatára koncentrálnak. Az étkezés szintén kulcsszerepet játszik a testzsír csökkentésében, érdemes szakemberrel kiszámoltatni, hogy az általad végzett edzések mellett naponta mennyi kalóriabevitelre van szükség, illetve az izomfejlesztéshez milyen arányban tartalmazzon az étrend megfelelő minőségű fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat.

Kiegészítésként ajánlott rövidebb alakformáló gyakorlatsorokat beiktatni a heti mozgástervbe, azon belül a farizmokat megcélzó fenékemelő torna is nagy segítséget nyújthat a kerekebb, feszesebb forma elérésében.

Csak 12 perc mozgás, de érezni fogod a hatását: alakformáló, fenékemelő torna

A farizmokat és a combokat erősítő guggolásokat, kitöréseket mindenki ismeri, ahogy a lépcsőzés szintúgy hatékonyan edzi ezt a területet. Ám vannak más jellegű feladatsorok is, melyek otthon, kis helyen elvégezhetők, ráadásul látványos eredménnyel szolgálnak, amennyiben kitartó és következetes vagy az alakformálást illetően.

 

Nem nehéz elképzelni, hogy az a farizom, amelyen egész nap ülnek – autóban, irodában, a tévé előtti kanapén –, viszonylag hamar meggyengül, elveszíti tartó és támasztó funkcióját, hagyja elfolyni a kontúrokat. Ezért van szükség a fenékemelő torna lokális gyakorlataira, mivel a mindennapos funkcionális mozgás – cipekedés, gyaloglás, lépcsőzés, takarítás – nem ad célzott, komplex terhelést ennek a testtájéknak.

A fenti feladatsor első blikkre szórakozásnak tűnik, hiszen a padló közelében kell végezni minden gyakorlatot, és nem egy tempós, kifulladós edzésről van szó, mivel nem a zsírégetés a célja, bár közvetve ahhoz is hozzájárul. Ám, amint belemerülsz, érezni fogod, hogy olyan izomcsoportokat dolgoztat meg a csípő, a combok és a farpofák területén, amelyekről régen megfeledkeztél. Pár pillanat leforgása után úgy érezheted, hogy mindjárt lángra kap a hátsód, de ez jó jel, hiszen a berozsdásodott izmok újra dolgozni kezdenek, fejlődnek, erősödnek.

A feszesebb kontúrokért bizony meg kell szenvedni néha, de vigasztaló a tény, hogy az erőbefektetés hamar megtérül. Nem kell mindennap elvégezni az alakformáló gyakorlatsort, sőt, legjobb, ha egyes napokon mindent átmozgató edzést folytatsz, vagy az izmok pihentetését könnyedebb testmozgásokkal oldod meg, például gyalogolsz a friss levegőn, és csak másnap űzöl intenzívebb sportot. Azután kiegészítésként beszúrható a 12 perces fenékemelő torna.

Az eredmény nem azon múlik, ha minden héten szétcsapod magad, a feltöltődés, regenerálódás éppúgy fontos, máskülönben elvész az energikusság és a lendület. Sokkal inkább az elvégzett feladatok hatékonyságában rejlik a látványos változás kulcsa, de ne feledd, a lokális terheléshez egy idő után hozzászoknak az izmok, ezért a feszesebb kontúrok, valamint a kerek, kemény popsi formájának megőrzéséhez fokozatosan nehezíteni kell a feladatokat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés