Csak félórányit vesz el a szabadidődből ez a vidám, táncos kardió, ám nem érdemes alábecsülni, mert elég keményen megdolgoztat, ennek ellenére nem kell majd nagyon unszolni magad, hogy kedvet kapj hozzá. Bemelegítéssel, nyújtással együtt is maximum 40-50 perc alatt végzel, és garantált a kikapcsolódás!

hirdetés

Az, ha aktívan mozog az ember, már önmagában stresszoldó hatással bír, nem csak a testest formálja, hanem felszabadítóan hat a lélekre. Ám egyes edzések, különösen a keményebb, dinamikusabb, zsírégető mozgástípusok nem mindig csábítóak, sokan érzik úgy, hogy hetente új és új motivációra van szükségük ahhoz, hogy rávegyék magukat az intenzív testmozgásra.

Kép: Getty Images.

 

A vidám, de hatékony táncos tréningek azért is hasznosak, mert visszaadják az elveszett lendületet, jókedvre hangolnak, így nem feladatnak, hanem kikapcsolódásnak, szórakozásnak érzed a tornát, ráadásul a táncmozdulatok és a kardió dinamikus keveréke a pluszkilók csökkentésében, a teljesítmény növelésében, illetve az állóképesség javításában egyaránt segítségedre lehet.

Nyilván nem az a cél, hogy naponta harmincpercnyi táncikálásból épüljön fel a teljes edzésterv, a kardió mellett erősítő feladatokat is szükséges beiktatni, vagyis érdemes egy-egy napra elosztani a különféle mozgástípusokat.

Ezt a tornát biztos, hogy nem fogod megunni: vidám táncos kardió

Bár nyáron aktívabbak vagyunk, és több lehetőségünk nyílik a szabadban mozgolódni, a meleg gyakran legyűr minket, egy-egy hosszú nap végén pedig nem könnyű rászánni magunkat a futásra vagy a biciklizésre.

Nagy hőségben a fokozottan intenzív kardióedzések nem javasoltak, ilyenkor a szív- és érrendszer nagyobb terhelésnek van kitéve. A testhőmérséklet és pulzus jobban megemelkedik az aktivitás hatására, mint egyébként, a szervezet szinte küzd, hogy izomerőt tudjon kifejteni. Az izzadás mértéke jelentősen megnő, miközben a szövetek között folyadék gyülemlik fel, vagyis megnövekszik a vízraktározás. Nem nehéz elképzelni, hogy ez a folyamat keményebb munkára fogja a szívet és a keringést, ami akár veszélyessé is válhat.

 

Kellő folyadékpótlás, egészséges életmód és megfelelő odafigyelés mellett azonban nyáron is lehet sportolni, nyilván nem a legnagyobb kánikulában célszerű, és okosan kell megválasztani a mozgás módját. Ne most kezdj el kilométereket futni vagy ugrókötelezni, ha eddig nem tetted és nem vagy hozzászokva, ha mindenképp szeretnél intenzívebben sportolni, olyan edzéstípust is választhatsz, ami nagyjából félórás aktivitást igényel, és nem muszáj a tűző napon űzni, hanem a hűsebb lakásban megejthető.

Ez a latin zenére összeállított koreográfia tánc és kardió egyben, de meglehetősen lendületes és pörgős, ezért nem árt hozzá némi alapedzettség. Noha a mozgássor nem bonyolult, azért erősen ugrálós és pattogós, igencsak átmozgatja a testet.

Ritmusos gyakorlataival azonban könnyen magával ragad, szinte észre sem veszi az ember, hogy keményen dolgozik. Ha nagyon kifulladsz, oszd el kisebb etapokra az edést, a sérülések elkerülése érdekében pedig ne erőltesd azokat a gyakorlatokat, amelyek még nem mennek. Ahogy fokozatosan nő az állóképességed, már pihenőszakaszok nélkül is végig tudod majd csinálni.

Annyira vidám és energikus, hogy nem a küzdelem és a kínlódás jut majd róla eszedbe, ezért könnyebben rá tudsz hangolódni a testmozgásra. Akár a nyaralásra hangolod rá magad a vidám latin ritmusokkal megalapozott táncos gyakorlatsorral, akár a nehéz munkanapokat ventilálod ki magadból a kardió segítségével, mindenképp felüdülésnek érzed majd az edzéssel töltött időt.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés