Bármilyen furcsán hangzik, a teljes testre ható edzés ülve is elvégezhető. A torna hatékonysága nem attól függ, hogy hány percet tölt valaki ugrálással, az izomcsoportokat egy széken üldögélve éppúgy alaposan át lehet mozgatni. Hatalmas előnye, hogy semmiféle segédeszközre nincs szükség hozzá, az étkezőben található szék tökéletesen megfelel a célnak, amennyiben kellőképp stabil, ráadásul az otthon kényelmét élvezve mindössze tíz perc alatt elvégezhető.

hirdetés

Ezt a mozgássort akár kezdők is végezhetik, egyszerű alapgyakorlatokból áll, amelyek könnyű végrehajthatók, ennek ellenére alaposan átmozgatják az összes izomcsoportot. Bár sokan úgy gondolják, hogy üldögéléssel aligha lehet lefogyni, ez a torna bizony segít a felesleg ledolgozásában is.

Változatos mozdulatainak köszönhetően kicsit sem unalmas, ráadásul mindössze tíz percet vesz igénybe, így a zsúfolt napokba is beilleszthető. Nyilván érdemes más-más mozgásformákat is beültetni mellé a mindennapokba, de heti egy-két edzés mellett tökéletes kiegészítésként szolgálhat.

 

Fogyni ülve is lehet, csak nem mindegy, milyen gyakorlatokból áll az edzés

Fogyni bizony ülve is lehet, noha nem az irodai munkavégzésre vagy a vacsora közbeni ücsörgésre kell gondolni. A megfelelő mozdulatsorok beindítják az izommunkát, ami kalóriaégetéshez vezet, így a felesleg ledolgozása kicsit sem lehetetlen egy széken ülve sem.

Tény, hogy a fogyáshoz önmagában nem elegendő még ez a székkel végezhető torna sem, ám a centikben mérhető különbséghez és a tónusos alakhoz elengedhetetlen. A futás, HIIT- vagy ugrálós edzéseknek köszönhetően hiába csusszan le a felgyülemlett felesleg, a kritikus területeken ugyanúgy megmaradnak a kis puklik. A megereszkedett részeket formálni, feszesíteni kell ahhoz, hogy a fogyás eredménye látványos legyen. Összességében tehát nem magától az üldögéléstől fogsz fogyni, a különböző tornák és mozgássorok együttes hatásával éred el a tökéletes eredményt.

Ahhoz, hogy valóban hatékony legyen az edzés, nagyon kell figyelni a különböző mozdulatokra. Minden lépést pontosan, koncentrált munkával kell végigcsinálni, nem szabad ellazsálni a feladatokat. Idővel érdemes növelni az intenzitást, a feladatok nehézségét ahhoz, hogy látványos legyen az eredmény. Ha egy-egy területre célzottan fókuszálnál, a legjobb megoldás, ha kiszűröd a különböző székes feladatsorokból az adott részre koncentráló mozdulatokat, így akár külön-külön erősíthetők a karok, a lábak, de akár a has is.

 

Önmagában nem elegendő a súlyvesztéshez

Habár alapvetően ez a tízperces edzés a teljes testet átmozgatja, önmagában nem elegendő a súlyvesztéshez. A semminél több, ráadásul az eltunyult izmokat remekül felkészíti a megnövekedett igénybevételre, ezt a mozgásformát ajánlott más típusú, kardió-, valamint erősítő edzésekkel kombinálni. Ez a tíz perc akár minden egyes napon beilleszthető a menetrendbe, ám két-három naponta fel kell turbózni az edzéstervet futással, intervallumos vagy táncos tornával.

Az étkezésre éppúgy jelentős figyelmet kell szentelni, kalóriadeficit és egészséges étrend nélkül a renderes mozgás majdhogynem hatástalan. Változatos menüvel kell készülni minden egyes nap, ami fehérjében és rostban rendkívül gazdag, ellenben csökkentett kalória-, valamint szénhidráttartalommal rendelkezik.

A szék bármilyen lehet, de azért nem árt kellő óvatossággal eljárni, amikor az ülőalkalmatosságot kiválasztod. A karfás, gurulós verziók garantáltan problémát okoznak majd torna közben, mindenképpen egy stabil, kényelmes székre lesz szükség ahhoz, hogy megfelelően kivitelezhesd a tornagyakorlatokat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés