A kakaót nem véletlenül nevezték el az istenek eledelének, hiszen rendszeres fogyasztásával tényleg isteni hatást gyakorol a szervezetre. Csakhogy a leghatásosabb nem porként, hanem nyersen, kakaóbab formájában, ugyanis a felhasználás során sokat veszít tápanyag- és vitaminértékéből.

A kakaóbab igazi bőrfiatalító

Ez igen nagy kár, ugyanis a kakaóbab komplex formában tartalmaz a szervezet számára értékes anyagokat. Elsőként az ásványianyag-tartalma kiemelkedő, többek között káliumot, kalciumot, rezet, vasat, cinket, mangánt és szelént tartalmaz. Ezek mind hozzájárulnak a sejtek egészséges működéséhez, szabályozzák a víz-és hormonháztartást és serkentik az anyagcsere folyamatokat.

Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és polifenolokat, amik antioxidánsként a káros oxidációs folyamatok lassítását és a szabad gyökök megkötését végzik. Koffeintartalma révén serkenti a vérkeringést, így hozzájárul az egyenletes, ragyogó bőrfelszínhez. Szuperül hidratál és az öregedési folyamatok lassításában is jeleskedik.Vastartalmának köszönhetően stimulálja a hajhagymákat, ezáltal erősíti és fényesen csillogóvá varázsolja a hajat.

Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, többféle B- és D-vitamint, utóbbinak köszönhetően a káros nehézfémek kiszűrését is elvégzi. Különösen a téli időszakban érdemes mindennap fogyasztani 1-2 szem kakaóbabot, hiszen ebben az évszakban a szervezetnek duplán szüksége van a vitaminpótlásra. A D-vitamin ezen kívül a bőrszárazság és egyéb gyulladásos bőrbetegségek – pikkelysömör, ekcéma- ellen is enyhülést ad, továbbá a hajszálak egészségét is biztosítja.

 

A kakaóbab szuperül beépíthető fogyókúrába is, rosttartalma révén a bélflóra egyensúlyát támogatja. Bár elég kesernyés ízű, megéri elviselni, hiszen nemcsak a szervezetre van jótékony hatással, de a bőr is sokkal fiatalosabb, egészségesebb és ragyogóbb lehet általa.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés