A fejbőr hámlasztása, illetve annak fontossága sokkal kevesebb figyelmet kap, mint amekkorát érdemelne. A frizura abszolút meghálálja a törődést, érdemes ezt a lépést is beiktatni a szépségápolási rutinba.

hirdetés

Az arcápolás egyik népszerű sztárja a hámlasztás, amely a legtöbb otthoni, tudatos rutinban felbukkan. Akik régóta foglalkoznak a szépségápolással, már tisztában vannak a folyamat fontosságával. Noha egyesek még ódzkodnak a kémiai hámlasztók alkalmazásától, egyre többen próbálják ki a különböző AHA-, illetve BHA-savakat. Az már kevésbé kerül szóba, hogy a fejbőr ugyanúgy igényli a gondoskodást. A hajápolás nem csupán a megfelelő sampon és balzsam kombinációjának kiválasztásából áll. A hámlasztás itt is sokat segíthet, ha problémássá vált a frizura.

A fejbőr hámlasztása hasznosabb, mint gondolnád

A fejbőr állapota és a frizura egészsége, ragyogása, valamint a szálak növekedése szorosan kapcsolódik egymáshoz. A tincsek rugalmasságát, erősségét, valamint a hajzuhatag fényét nagyban befolyásolja a hajhagymák kiegyensúlyozott működése, amibe a fejbőr ápoltsága igencsak komoly mértékben beleszól. Sokan úgy gondolják, elegendő a megfelelő sampon alkalmazása, ami kimerül abban, hogy lehetőleg szulfátmentes, szilikonmentes termékeket kell beszerezni, ám a helyzet nem ilyen egyszerű.

A bőrünk folyamatosan megújul, ez alól a fejbőr területe sem kivétel. Néha-néha bele kell szólni a természetes ciklusba, s külsőleg is szükséges rásegíteni a folyamatra. Erre valók a különböző hámlasztók és radírok. Szerencsére nem kell az arcon használatos kozmetikumokkal bombázni a frizurát, vannak már kifejezetten fejbőrre kifejlesztett termékek, amelyek garantáltan elősegítik az elhalt hámréteg távozását, s mindemellett még a haj ragyogását, egészséges megjelenését is szorgalmazzák.

A fejbőrön található lerakódás tulajdonképpen az elhalt hámsejtekből, faggyúból és koszból áll. Minél több kozmetikai terméket használ valaki, megfelelő tisztítás, hámlasztás hiányában egyre inkább felgyülemlik a lerakódás. A különböző termékek maradványai csak még tovább fokozzák a problémát, a hajlakkok, a szárazsamponok mind-mind hozzájárulnak a haj fényének, ellenálló képességének elvesztéséhez.

 

Ez amiatt történhet meg, mert a felesleges réteg akadályozza a hámlási ciklus kiegyensúlyozott lezajlását, az eltömődött pórusok pedig hatással vannak a hajhagymák működésére. Az akadozó oxigénellátás, valamint a belassult vérkeringés a frizura roncsolódását idézi elő, megfelelő hámlasztás, radírozás nélkül pedig a segítségnyújtó hatóanyagok sem jutnak el a bőr mélyebb rétegeibe, nem tudják kifejteni hatásukat. A tövek egyre gyorsabban zsírosodnak, a fejbőr állandóan viszket, akár gyulladás és korpásodás éppúgy kialakulhat, arról nem beszélve, hogy a szálak töredezetté válnak, és egyre szárazabb, durvább lesz a tincsek tapintása, de még fokozott hajhullás is jelentkezhet.

Hogyan kell hámlasztani?

A rendszeres hámlasztással tehát megelőzhető a lerakódás, ezáltal a frizura növekedése kiegyensúlyozottabbá válik, valamint a tincsek visszanyerik fényüket, erejüket. Noha a hajhullást, a korpásodást és a viszketést számos különböző dolog okozhatja, sokszor egy alapos tisztítás is segít megszabadulni a problémáktól. A fejbőr tisztítására, hámlasztására különböző típusú termékek állnak rendelkezésre.

Vannak azok a szemcsés változatok, amelyek tökéletesen hasonlítanak egy átlagos bőrradírhoz. Ezeket célszerű óvatosan belemasszírozni a fejbőrbe. Amellett, hogy megszabadítanak az elhalt hámsejtektől és a vastag lerakódástól, még a vérkeringésre is serkentőleg hatnak, így a tápanyagáramlás szépen kiegyensúlyozza a hajhagymák működését. A radírok használatát nem szabad túlzásba vinni, ugyanis a túlhámlasztás is problémás lehet. Elegendő hetente vagy kéthetente beépíteni a hajápolási rutinba.

A szalicilsav szintén remek választás, ha alapos tisztításra kerül sor. Száraz fejbőr esetén célszerű kerülni az alkalmazását, mert a terület szalicilsavas hámlasztása tovább súlyosbíthatja a problémát. Zsíros és lerakódásos hámrétegen azonban tényleg szuperül működik. Általában ezeket a termékeket is elegendő hetente egy alkalommal bevetni, ám minden esetben érdemes elolvasni a címkén lévő használati útmutatót.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés