A hajkárosodásra többnyire a legjobb megoldás az olló. De valljuk be, nem szívesen válunk meg évek óta növesztett tincseinktől. Ha a probléma nem súlyos, hajszálaid állapotán néhány módszerrel javíthatsz. Bevált tippek, töredezett hajra!

hirdetés

A rendszeres hajvágás a legjobb módja annak, hogy sokáig megmaradjon a tincsek egészséges kinézete, hiszen a töredezett, seprűs hajvégektől így lehet a leghatékonyabban megszabadulni. Ám a hő és más ápolási szokások okozta károk megelőzése is fontos. Amint egy hajszál széthasad, a hajszál még ép részéig le kell vágni.

Ha valaki nem távolítja el a töredezett végeket, a töredezés a hajszálon tovább folytatódik, ami további károsodáshoz vezet. A korai szakaszban lévő hajkárosodás esetében egyes módszerek segíthetnek helyreállítani a sérült tincsek szerkezetét.

A hajkárosodás több, minthogy eltöredeznek a hajvégek. Az erősen sérült hajszálakon a külső rétegben, vagyis a kutikulában repedések keletkeznek. Amint a kutikula kinyílik, a hajat további károsodás és töredezés veszélye fenyegeti. Minél több a repedés, a szálak nedvességtartó képessége annál inkább gyengül. Ezen a ponton olyan ápoló készítmény segít leginkább, ami visszazárja a kutikulát. Ez csak akkor lehetséges, ha a haj szerkezete még nem szenvedett nagy sérüléseket.

Van megoldás a töredezett hajra?

A hajkárosodás többnyire maradandó, de szerkezetének javításával szép eredményeket lehet elérni. Az egyetlen igazi gyógymód az idő, egy olló és az újabb sérülések elkerülése érdekében tett lépések. Azonban van néhány módszer, amivel segíthetsz töredezésnek indult hajadon.

Argánolaj

Az argánolaj sokoldalú csodaszer. Nemcsak a hajnak, de a bőrnek is jót tesz, nem mellesleg belsőleg is alkalmazható, mivel segíti az emésztést. Ha tincseid szárazak, töredezettek, érdemes bevetned az argánolajat. Pakolásként vagy csak a szálak végeire felkenve is használhatod, hajmosás előtt. Az olajat körülbelül egy óráig hagyd hatni, ezután mosd meg hajadat. Az eredmény, vagyis az egészségesebb, fénylőbb, selymesebb frizura, már ekkor látható, de rendszeres alkalmazás mellett lesz igazán szembetűnő a változás.

Keratin

A keratin egy protein, ami a haj egyik legfontosabb építőköve. Elsődleges feladata a szálak védelme – a hajkéreg által – és a rugalmasság biztosítása. A keratinos szalonkezelések az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek. Nemcsak a göndör haj kiegyenesítésére használják, hanem a károsodott tincseket is szebbé lehet varázsolni a kezelésekkel. A proteines hajpakolást otthon is alkalmazhatod, az eredmény pedig így is szemmel láthatóan hatásos. A fehérjék segítségével tincseid rugalmasabbak, fényesebbek lesznek. Számos hajápolási termék tartalmaz keratint, így ha töredezett a hajad, érdemes ezeket kipróbálnod.

Kollagén

A kollagén szintén segíthet a töredezett tincseken, vagy akár a hajhullást is megállíthatja. Emellett a bőrödnek és ízületeidnek úgyszintén jót tesz. A kollagén szinte minden táplálékkiegészítőket forgalmazó márka kínálatában megtalálható por és kapszula formájában egyaránt. Segítségével jelentősen csökkenthető a hajhullás, és a tincsek fényesebbé, rugalmasabbá válnak.

Méz

A méz köztudottan a természet egyik csodaszere, ami számos dologra kiváló. Például töredezett hajra éppúgy ideális. Mivel erős antioxidáns, támogatja a hajnövekedést, hidratálja a fejbőrt, és megakadályozza a hajhullást. Rendszeres használat mellett megerősíti a tincseket, melyek élettel telibbek és fényesebbek lesznek tőle. Kevés vízzel vegyítve a fejbőrödbe, hajadba masszírozhatod, majd két percig kell hatni hagyni. Emellett keverheted kókuszolajjal, argánolajjal, joghurttal, vagy egyszerűen csak a szokásos samponoddal.

Murumuruvaj

A murumurupálma terméséből előállított murumuruvaj rendkívül jól hidratál, ezt a tulajdonságát pedig több területen is érdemes kihasználni. Ideális száraz, érzékeny bőrre, de a fénytelen hajszálakat úgyszintén széppé varázsolja. Segít bennük megkötni a nedvességet, valamint megakadályozza a kiszáradást. A vajat hajmosás előtt fel kell olvasztani, és finoman a nedves hajba masszírozni, majd kimosni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés