Az rendben van, hogy a zsíros haj hátterében elsősorban a faggyúmirigyek túltermelése áll, de aki naponta megküzd ezzel a problémával, nyilván nem éri be ennyivel. Ha megismered a hajzsírosodás okait, könnyebben tehetsz ellene!

A zsíros haj – legyen bármilyen mértékű az olajos érzet – erősen megkeserítheti a mindennapokat, hiszen gondozatlan, ápolatlan hatást kelt, ráadásul a legjobb frizurát is elronthatja a fejre lapuló látványa.

Bár előfordul, hogy genetikai hajlam húzódik meg a probléma mögött, és való igaz, hogy a hormonális változások is rásegítenek egy lapáttal, legtöbbször egészen banális, jelentéktelennek hitt szokások sarkallják fokozott működésre a fejbőrt védelmező faggyúmirigyeket.

A zsíros haj piszlicsárénak tűnő okai

Vitaminhiányos, zsíros étrend, stresszes állapot, gyógyszeres kezelés, vagy évszakváltás is megbújhat ludasként a tincsek olajosodása mögött, de az is lehet, hogy csak nem megfelelően ápolod a hajad, vagy egyszerűen elkerüli a figyelmedet néhány ok-okozati összefüggés.

Fésű, vagy hajkefe?

Érthető módon, valóban nem sokan gondolnak bele, hogy akár a hajfésülgetés is fokozhatja a faggyútermelődést. Persze, ez nem minden esetben igaz, de előfordulhat, hogy a sűrű hajkefék egyszerűen szétkenik a haj hosszán a tövekről összegyűjtött zsírt, és ami még rosszabb, hogy a felesleges faggyú megtapadhat a kefe sörtéi között.

Ha csak ritkán tisztítod ezt az eszközt, érdemes jobban szemügyre venned, mert előfordulhat, hogy újra és újra elzsírosítja a frissen mosott frizurádat. A ritka fésű kevésbé okoz ilyen problémát, viszont arra nem árt ügyelni, hogy ne legyen durva, maró hatású, mert irritálhatja a fejbőrt, ami ezáltal újabb védekezésbe kezdhet, méghozzá a faggyú túltermelésével.

A sampon is hibaforrás lehet

Nehéz eldönteni, hogy a zsíros hajat ritkábban, esetleg gyakrabban érdemes mosni, nyilván, sokan az utóbbi opciót választják, ha nagyon zavarják őket a fejükre lapuló, elnehezült tincsek. A helyzet az, hogy mindkettő legalább annyira jó, mint amennyire nem, hiszen a hangsúly azon van, hogyan teszed.

A ritkábban mosott zsíros hajon könnyebben megtapad a por, és minden szennyeződés, ami a levegőben kering. Ez éppúgy elindít egy ördögi kört, mintha gyakori hajmosással irritálnád a fejbőrödet, hiszen a válaszreakció a fokozott faggyútermelés lesz.

A gyakori hajmosás is félreérthető, nem a mindennapi tisztálkodás értendő alatta, hanem hetente két-három alkalom, de kizárólag megfelelő samponnal. A szilikonos, proteinnel, olajjal, vagy lipidpótló anyagokkal dúsított hajápoló samponok – különösen a sűrű, krémes állagúak – finoman szólva sem a legjobbat hozzák ki a zsíros hajból.

Inkább részesítsd előnyben a természetes, gyógynövényes formulákat, melyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat.

A zsurló, az eukaliptusz, a zsálya, a csalán, a rozmaring, a kamilla, valamint a boróka- és nyírfakivonat jót tesz az irritált fejbőrnek, hatóanyagaiknak köszönhetően pedig a faggyúmirigyek is megnyugodnak. A tengeri hínáros hajpakolás, illetve a kátrányos gyógysampon szintén sokat javíthat a helyzeten.

Ha a zsíros hajtő mellé száraz, töredezett végek társulnak, és a szálak erősen károsodtak, a mandulafű jelenthet megoldást, mely antibakteriális hatású, ugyanakkor kiválóan hidratál.

Balzsamozás és leöblítés

A zsíros haj alapvetően nem igényel kondicionáló balzsamozást, hiszen megoldja magának, sőt még túl is teljesíti a hidratálást. A kombinált, felül olajos, alul száraz, töredezett tincsek azonban feladják a leckét. A túlápolás sajnos még jobban fokozza a faggyútermelést, ezért nem ajánlott egyszerre sokféle terméket alkalmazni.

A ragacsos hajfixáló készítményeket – hajhab, hajlakk, wax, zselé – szintén érdemes kihagyni a rutinból. Az is hibaforrás lehet, ha a szálak teljes hosszán oszlatod el a balzsamot, mely filmréteget képezhet a fejbőrön. Egyszerű megoldás, amennyiben csak a száraz, károsodott hajvégekre viszed fel a kondicionálót, vagy balzsam helyett használhatsz gyógynövényes hajöblítőt is.

Nem mindegy az sem, milyen hőfokú vízzel öblíted le a hajadat. A túlságosan meleg víz kiszárítja a fejbőrt, amitől a faggyúmirigyek felfokozott működésbe kezdenek. Ezért célszerű langyos vízzel lemosni a sampont és a balzsamot.

A hajpiszkálás hátránya

Nem is gondolnád, milyen láncreakciót indít el, ha sokat turkálsz a hajadban. Az ujjbegyeken lévő zsírréteg ugyanis megtapad a szálakon, éppúgy, mint a kezeden lévő szennyeződések. A fejbőr szinte fuldokol az eltömített pórusoktól, és ez a folyamat akár gyulladásos tünetekhez is vezethet.

Amikor csak a frufrud zsírosodik, az viszont annyira, hogy egyre gyakrabban hajmosásra sarkall, biztos lehetsz benne, hogy a homlokod faggyútúltengése okozza a problémát. Elsősorban azt érdemes kezelni, és valószínűleg a hajad is gyorsabban rendbe jön.

  • Megosztás:
hirdetés