Egy szép frizura akár percek alatt elkészíthető, viszont nagyon bosszantó tud lenni, amikor pont ugyanennyi idő alatt romba is dől, az első szélfuvallat hatására. A tartósság elérésében segítenek a különféle hajformázó szerek, ám nem árt arra is gondot fordítani, hogy ne roncsolják a hajszálakat. A megfelelő hajlakk rengeteget számít, ezek az alkoholmentes verziók pedig garantáltan hosszan tartó, dús hajviseletet eredményeznek.

hirdetés

A szépen elkészített frizurát szinte muszáj fixálni, hiszen a szeszélyes időjárás a loknis és a fényesre egyenesített tincsek egyik legnagyobb ellensége. A párás, esős idő hatására teljesen átrendeződhet a lobonc, így gyakran kárba vész a frizurakészítésre szánt idő.

 

A hajlakk olyan a fixáló készítmények között, mint egy sokat megélt matróna a zsenge fiatalok bulijában, nagyjából a negyvenes évek elején kerültek kereskedelmi forgalomba az első hajspray-k. A ragacsos permet létjogosultságát valahogy mindig megtámogatta a frizuradivat, az ötvenes-hatvanas évek tupírcsodái például elképzelhetetlenek lettek volna nélküle.

Az alkoholos hajlakkok kissé háttérbe szorultak, ahogy egymás után bukkantak fel az újabb, kíméletesebb hajformázó termékek. Bár a túlságosan ragacsos hatású, merev, betonkemény tartást eredményező formulák szép lassan kikopnak a kínálatból, a lakkok közül is érdemes olyat választani ami kevésbé, vagy egyáltalán nem szárítja a tincseket.

Mit tesz az alkohol a frizurával?

A tartósabb frizura érdekében olykor muszáj, hogy bevetésre kerüljön egy erős hajlakk, ami nagyszerűen fixál, a legtöbb nő mégis elkerülné a hajformáló szert, aminek több oka is van. A legtöbb termék sok adalékanyagot, szilikont, alkoholt tartalmaz, amelytől a frizura ragacsossá, nehezen kezelhetővé válhat.

Az alkohol köztudottan szárít, így a hajlakkok úgyszintén szárító hatással bírnak. Hosszabb távon pedig teljesen fénytelenné válhatnak a tincsek. Másik probléma, hogy sokszor hamar megszárad a lakk a frizurán, így az utólagos formázás szinte lehetetlen. Úgyszintén gyakori, hogy a termék összegyűlik a hajszálakon, tapadóssá, ragacsossá teszi őket. A hajtövek ezért gyorsabban zsírosodnak, és a fésülés, hajmosás is nehezebbé válik. Ráadásul a lakkozott haj fésülése sérülést okozhat a szálakon, melyek így könnyebbeneltöredeznek.

Ezek a problémák sajnos márkától függetlenül jellemzőek, arról nem is beszélve, hogy minden terméknek van egy kellemetlen utószaga, amit szintén az alkohol okoz.

Ezek a legjobb alkoholmentes hajlakkok

Szerencsére az egyes kozmetikai márkák törekednek a megújulásra, így rendszeresen próbálnak ki új formulákat. Pár éve jelent meg az első alkoholmentes hajlakk, azóta pedig már számos márka rendelkezik mentes hajformázóval.

 

 

Az efféle hajlakkok több szempontból is hasznosak, először is nem szárítják a frizurát, a legtöbb készítmény tápláló olajokat tartalmaz, ezek lággyá, könnyen kezelhetővé teszik a tincseket. Nem szárad meg azonnal, így sokkal könnyebb még alakítani a loboncot. A ragacsos érzéstől úgyszintén elbúcsúzhatunk.

Az alkoholmentes hajlakkok is ugyanolyan tartós végeredményt garantálnak, és nem szárítanak, így nem válik sprőddé, seprűssé a frizura.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés