Manapság már kedvünkre válogathatunk a különféle hajápolók közül, így viszonylag könnyen ráakadhatunk a megfelelő kencére. Ezt a palettát színesítik tovább a szulfátmentes samponok, amelyek nem számítanak újdonságnak, mégsem terjedtek el igazán. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, szempontokat, amelyek leegyszerűsítik a választást.

hirdetés

Mik azok a szulfátok?

A szulfátok kémiai vegyületek, amelyeket a legtöbb sampon tartalmaz. A nátrium-lauril-szulfát (SLS) és a nátrium-laurét-szulfát (SLES) elterjedt adalékanyagnak számít, és számos kozmetikumban megtalálható. Ezek az anyagok rendkívül jól habzanak, és viszonylag olcsóak, a szappanhoz hasonlóan viselkednek.

Legnagyobb hátrányuk, hogy könnyen irritálhatják a fejbőrt, illetve a szemet. Az érzékenyebb bőrrel rendelkezőknél az égő, viszkető érzés, még használat után is fennállhat. A szulfátok irritatív hatása a koncentrációval növekszik, tehát minél több kémiai anyagot tartalmaz egy adott termék, annál nagyobb az esély a kellemetlen tünetekre. Az elmúlt években már többször is vizsgálták a szulfátok rákkeltő hatását, szerencsére bebizonyosodott, hogy nem lépnek reakcióba a DNS-el.

Milyen előnyökkel bírnak a szulfátmentes samponok?

Bár a szulfátokat tartalmazó samponok nem károsítják az egészséget, a frizurát megviselik, ugyanis hosszabb távon roncsolhatják a hajszerkezetet, illetve irritálhatják a fejbőrt. A szulfátmentes samponok ezzel szemben mellékhatások nélkül tisztítják meg a hámréteget, és bírják ragyogásra a tincseket. Összegyűjtöttünk pár változást, amit akkor tapasztalhatsz, ha lecseréled a hajápolód!

Természetes hidratáció

A szulfátot tartalmazó samponok rendszeres – különösen mindennapos – használat mellett csökkentik a hajszálak nedvességmegtartó képességét, így a tincsek idővel szárazzá, töredezetté válhatnak. Többnyire ez annak tudható be, hogy nem csak a felesleges zsírt, hanem a szálakat védő faggyúréteget is eltávolítják, amitől azok törékenyebbé, sérülékenyebbé válnak a külső hatásokkal szemben. A seprűs tincsek nem keltenek esztétikus látványt, és hosszabb távon akár még hajhulláshoz is vezethetnek az efféle kémiai anyagokat tartalmazó kencék.

A szulfátmentes samponok nem szárítják a tincseket, így megmarad a hajszerkezet természetes hidratáltsága. Összetételüktől függően a sérült frizurát is képesek helyreállítani. Azt azonban tudni kell, hogy a természetes összetevők között is akadnak olyan anyagok, melyek irritálhatják a fejbőrt, így a kémiai alkotóelemek mentessége önmagában még nem garantálja a csodás eredményt. Mindig a haj állapotának, típusának, illetve a bőr tulajdonságainak megfelelően ajánlott sampont választani.

A természetes olajok védik a hajszerkezetet

A normál fejbőr elengedhetetlen alapja a szép és egészséges hajnak. A normál elnevezés az egyensúlyra utal, hiszen ismérve, hogy megfelelően működik a faggyútermelése, és a vízmegtartó képessége is alapvetően rendben van. A szulfátok erős tisztítószernek minősülnek, ezért gyakran nem csak a szennyeződést távolítják el a fejbőrről és a tincsekről, hanem a védelmükre szolgáló természetes olajokat úgyszintén lemossák. Ez akár a faggyú túltermelődéséhez is vezethet, így beindul az ördögi kör: minél többször mos hajat az ember, annál hamarabb zsírosodik.

A szulfátmentes samponok nem mossák le az olajokat, miközben megtisztítják a fejbőrt. Így a szálak sokkal egészségesebbek és ragyogóbbak lesznek. Az efféle termékek többségét mindennapi használatra is ajánlják, hiszen gyakori hajmosás mellett sem tesznek kárt a tincsekben. Ehhez azonban nem árt, ha a sampon teljes összetétele kímélő hatással bír.

Megtartja a festett haj színét

A hajfestés manapság már általános dolognak számít, mégis sokszor szenvedünk a kifakult tincsek látványától, hiszen a frissen festett frizura intenzív színélménye sajnos csak pár hétig tart. A kopottas hatást részben a szulfáttal dúsított samponok okozzák, mivel szárazzá teszik a szálakat, melyek sérült állapotukban nem tudják megtartani a pigmenteket.

Ha festeted a hajad, akkor érdemes a szulfátmentes samponok között keresgélned, hiszen ezek a termékek finoman ápolják a tincseket, és megnövelik a hajfestés eredményének tartósságát.

A göndör tincsek legjobb barátja

A szulfátok idővel csökkenthetik a tincsek vízmegtartó képességét, ez pedig a frizura göndörségére egyaránt kihatással van. A száraz fürtök sprőddé, kezelhetetlenné válhatnak, mert elveszítik a rugalmasságukat, így drótszerűen kiegyenesedhetnek. A szulfátmentes samponok közelebb visznek a fényes, rugalmas loknik eléréséhez.

Közel áll a fejbőr pH-értékéhez

A pH-érték egy olyan kémiai mérőszám, amely 0-tól 14-ig mutatja meg, hogy valami savas, lúgos, vagy semleges hatású. A hajnak viszonylag alacsony vagy közepes a savassága, ezért a pH-értéke 4 és 5,5 között mozog. A bőr pH-ja 5,5, azért nem 7 körüli, vagyis semleges, mert a védőréteg lényege, hogy elpusztítsa a baktériumokat, gombákat, toxinokat és egyéb betolakodókat, így egy kis savasság szükséges. A túltisztított fejbőr tehát nem csak nedvességmegőrző képességét, hanem védőfunkcióját is elveszíti.

A szulfátmentes samponok önmagukban még nem biztosítják a megfelelő pH-értéket. A legtöbb sampon egy picit savas, vagyis 4 és 6,5 között terjed a pH-értéke. A szulfátmentes samponok között olyan termékekre is bukkanhatsz, amelyek 5,5-6,5 körüli pH-val rendelkeznek. Ezek nem tolják el semmilyen irányba a haj és a fejbőr sav-bázis egyensúlyát. Ám az is fontos, hogy a hajkondicionáló mennyire savas, mivel azzal zárod le a hajápolás műveletét.

 

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés