A hajhullás egy rendkívül zavaró esztétikai probléma, ami időszakosan sok nő életét megkeseríti. A szálak fokozott elvesztése legtöbbször azonnal riadalmat okoz, ám a túlzott aggódás helyett a kellemetlenség okát kell kideríteni. Szerencsére nem visszafordíthatatlan, pár apró változtatással és megfelelő vitaminokkal ismét régi fényében fog ragyogni a frizura.

hirdetés

A hajszálak cserélődése egy természetes folyamat, átlagosan naponta 60-100 hajszálunk hullik ki. Ennek ellenére a fokozott hajhullás már aggodalomra adhat okot. A ritkuló szálakat bizonyos esetekben egészségügyi problémák okozzák, ilyenkor látványosan távoznak a szálak a fejbőrről és kopasz foltok jelenhetnek meg. Ám a legtöbbször triviális okok húzódnak meg a hajhullás mögött.

A hajhullást sokszor bizonyos mikrotápanyagok, vitaminok hiánya okozza. Ezért legtöbbször elegendő, ha vitamindús, egészséges étrendre váltunk.

Fehérje

A fehérje a haj egyik legfőbb alkotóeleme, ezért a hiánya lelassíthatja a szálak növekedését, és hajhullást okozhat. Ezért fontos a rendszeres, egyenletes pótlása, melyet az ételekkel vihetünk be a legkönnyebben.

Vas

A vas létfontosságú nyomelem az emberi szervezet számára, hiánya vérszegénységhez vezet, aminek az egyik tünete a hajhullás. A vashiány elterjedt probléma, sokaknál jelentkeznek a panaszok. A hatékony felszívódásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin, ezért erről sem szabad elfeledkezni.

Cink

Az emberi testben található cink egy jelentős része a hajszálakban található, ezért a hiányát a szervezet mindig hajhullással jelzi. Mennyisége kihatással van a hajnövekedésre, a szőrtüszők egészségére, valamint a regenerációra. Megtalálható a húsokban és a hüvelyesekben egyaránt, ezekből lehet a legjobban pótolni.

A-vitamin

Az A-vitamin rendkívül fontos a szervezetnek, emellett jótékonyan hat a hámrétegre és a frizurára. A hiánya gondot okoz, ám túlzásba sem szabad vele esni. A vitamin elraktározódik, ezért a magas bevitele fejfájást, bőrelváltozást, sárga bőrszínt okozhat.

A vitamin védi a hajtüszőket, valamint a fejbőrt a kiszáradástól. Az A-vitamin zsírban oldódik, a sárgarépa és a sütőtök rengeteget tartalmaznak, ezért érdemes rendszeresen a tányérra kerülniük.

B-vitamin

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, ezért gondoskodnunk kell a rendszeres, folyamatos pótlásukról. Nagyon fontos szerepet töltenek be az idegrendszer működésében, az anyagcsere-folyamatokban, ám hozzájárulnak a hámréteg és a frizura egészségéhez. A hiányuk hajhullást okozhat, ezért érdemes a olyan ételeket fogyasztani, melyek tartalmazzák. A hüvelyesekben, a zöld levelesekben és a gabonafélékben rengeteg B-vitamin található.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés