Mi az az underpainting technika, és miért terjed futótűzként a TikTokon? Egy régi sminktrend éledt újjá, ami a kontúrozás egy finomabb formáját alkalmazza, mely szinte áttetsző fátyolként lágyítja az arcbőr textúráját.

hirdetés

A sztárok ismert sminkese, Mary Phillips gyakran osztja meg követőivel a közösségi médiában az általa használt sminktechnikákat. Az underpainting elnevezéssel népszerűvé vált kontúrozás nem új keletű sminktrend, már a kilencvenes években is alkalmazták, Phillips pedig azért gondolta újra, mert egy olyan kamerabarát makeup készítése volt a célja, amely a való életben, speciális fényhatások és filterek nélkül sem tűnik természetellenesnek vagy maszkszerűnek.

Ez a sminktrend most a legnépszerűbb: a finom kontúrozás második bőrként működik

A sminkmester Jennifer Lopez és Hailey Bieber sminkjébe is beépítette már ezt a módszert, ami nem fedi el teljesen a bőrt, hanem szinte egybeolvad annak tónusaival és egyenletesebbé, ragyogóbbá varázsolja megjelenését.

Bár nem ő az egyetlen szakember, aki ezt az eljárást használja, Phillips videója volt az, amire minden szépségblogger azonnal felfigyelt, így az említett technika hamar bejárta az internetet és jelenleg elképesztő népszerűségnek örvend.

A kontúrozás renoméja igencsak megromlott az utóbbi időben, ennek fő oka, hogy korábban olyan verziói futottak a köztudatban, melyek vastag fedőréteget garantáltak, ezáltal túlmázolt hatást keltettek. Míg a fotókon, stúdiók fényében jól mutat ez a festési mód, a nappali sminkek esetében nem a természetes megjelenést szolgálják, gyakorlatilag maszkként fedik el a bőrt.

Az underpainting technika ezzel ellentétben épp csak finomítja, lágyítja a vonásokat és a bőr textúráját, vagyis nem a durva, erős rétegezésről szól.

Cseppet sem bonyolult a felkapott sminktechnika, bárki lekövetheti lépéseit

A kontrasztos színeket a bőr világos és sötét felhangjai alapján kell megválasztani. Az alaposan előkészített, hidratált bőrfelszínre kerül fel a krémes állagú bronzosító és korrektor. Mindkét festék épp csak egy árnyalattal térjen el az arc sötét, illetve világos területeitől, így a kiemelés nem lesz látványos, szinte belesimul a bőrképbe.

Mary Phillips nem szivaccsal, hanem különféle ecsetekkel dolgozza el a leheletfinom rétegben felvitt kencét a bőrfelületen, ahogy a videóban is látható, olykor keverő, valamint lágyan ütögető mozdulatokat alkalmaz, így a kontúrok nem különülnek el élesen egymástól, hanem gyengéden összemosódnak.

Az underpainting lényege az aláfestés, avagy egy könnyed, bőrbe simuló réteget kap az arc, mielőtt felkerül a pirosító és a púder. Az előbbit összedolgozza az alsó réteggel, ennek köszönhetően nem ugrik ki látványosan a felületből, avagy nem kelt lázas hatást. Ez a fajta kontúrozás nem feltétlenül igényel folyékony alapozót fedésként, akár porpúderrel és fixálópúderrel is lezárható a művelet, hiszen olyan halványan olvadnak össze a világos-sötét területek, hogy nem lesz kirívó a kontúrozás, ezért is olyan népszerű ez a sminktrend.

Egyenetlen, heges, hiperpigmentált bőrfelületen így működik az aláfestő kontúrozás:

 

A fény- és árnyékpontok kiemelésére csupán egy könnyed BB-krém és krémes pirosító kerül.

A sminktechnika alkalmazásakor különösen fontos szerep jut az ecsetek puhaságának és vastagságának, ám Phillips videójából könnyű lekövetni, milyen eszközöket és mozdulatokat alkalmaz. Számos szépségblogger kipróbálta már a régi-új sminktrend egyszerű lépéseit, és rengetegen alátámasztották a finom, szinte láthatatlan kontúrozás hatékonyságát.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés