A pattanások általában nem akkor keserítik meg a mindennapokat, amikor gyulladásban vannak, mivel előfordul, hogy a gyógyulásuk után nyomokat hagynak a bőrfelszínen. Az akné utáni hegek eltüntetése nem egyszerű, ám a megfelelő összetevők rendszeres alkalmazásával halványíthatóak az apró bőrhibák és sokkal egyenletesebbé válik a bőrfelület.

hirdetés

Az apróbb pattanások a legtöbb nőnél előfordulnak, hiszen a bosszantó piros pöttyök megjelenését sok tényező befolyásolja. Az étkezés, ételallergia, a vízfogyasztás, a dohányzás, a túlságosan erős kozmetikumok és a hormonális változások mind hozzájárulnak a bőrfelszínen megjelenő kitörésekhez.

Súlyosabb esetekben akné is kialakulhat, ilyenkor egy gyulladt, irritált, érzékeny terület jön létre. Mivel az akné hátterében sokszor a szervezetben lezajló folyamatok, vagy bizonyos hiánybetegségek állnak, ezért egész más kezelést igényelnek, mint az alkalmanként felbukkanó pattanások. Az otthoni kísérletezés helyett ajánlott szakemberhez fordulni, mivel az esetek többségében személyre szabott kezelés – sok esetben diéta – összeállítása indokolt. Ráadásul, a rosszul megválasztott – esetleg ellentétes hatású – hatóanyagok csak ronthatnak az arcbőr állapotán.

A gyulladásos bőrproblémától nem könnyű megszabadulni, sőt, még a kitörések után is bosszantó tüneteket produkálhat, hiszen gyakran kráterek keletkeznek a hámrétegen, ami ezáltal egyenetlenné válik, és a hegeket sötét foltok is kísérhetik.

A hegek eltüntetése, halványítása nem egyszerű feladat, ezért fontos a megelőzés. Az akné szakszerű kezelésével felgyorsítható a bőr állapotának javulása, a regeneráció elősegítésével pedig hamarabb finomodnak a piros pöttyök. Szintén sokat segít, ha a mitesszerek és pattanások nincsenek piszkálva, és így háborítatlanul gyógyulhatnak. A pórusok falát meggyengítő eltömődésektől persze, nem árt megszabadulni, csak épp nem drasztikus nyomkodással, ami megnöveli a hegesedés esélyét.

Ezért alakulnak ki hegek

Az epidermisz a bőr első védelmi vonala, így, ha megsérül, az a bőr mélyebb rétegeit is befolyásolja. Ha a védelmi gát meggyengül, az epidermisz alatt lévő rétegek is károsodást szenvedhetnek, így az arcbőr regenerálódása sokkal nehezebb és hosszadalmasabb munkába kerül.

A nyomkodás során erős mechanikai hatás éri a felső bőrréteget, ami károsíthatja a felszínét átszövő hajszálereket, mirigyeket, valamint meggyengítheti a pórusok falát, és sérülést okoz a pattanás körül lévő szövetekben. Bár a gyógyulási folyamat során a hámréteg gyulladása megszűnik, a kifakadás helyén keletkező új bőrszövet csupán a sebet fedi be, a nyoma ugyanúgy látható marad, vagyis hegesedik.

A hegeknek több típusát különböztetik meg a szakemberek, attól függően, hogy mekkora területét érintik a hámrétegnek, illetve hogyan történik az elváltozás. Ez alapján vannak bemélyedő, valamint kiemelkedő hegek.

A hegek mérséklése nem egyszerű feladat, és csak a gyulladás megszűnése után kezdődhet el a kezelés. Fontos, hogy a felszíni változásokat teljesen eltüntetni nem lehet, csupán a halványításukra van esély. A bőrszerkezet megváltozása miatt, ezek a területek már másképp regenerálódnak, kevesebb bennük a rugalmas rost, dehidratáltak, a vérkeringés szintén sok esetben károsodik.

Szupererős hatóanyagok, amelyek mérséklik az akné utáni hegeket

A célzott kezelésekkel a gyulladás megszűnése után akár otthon is finomíthatóak a hegek, ám a használatuk előtt érdemes konzultálni egy szakorvossal. Az aknés, pattanásos bőr sokszor érzékeny, ezért minden hatóanyaghoz fokozatosan kell a hámréteget hozzászoktatni, így elkerülhető a bőrkárosodás.

Niacinamide

A B3-vitamin vagy niacinamide, az egyik legerősebb öregedésgátló hatóanyag. Ám az anti-aging hatása mellett a pattanások után megmaradt hegeket egyaránt képes finomítani, hiszen javítja a bőr megújulását.

A niacinamide a pattanások ellen is bevethető, hozzájárul a gyulladás megszűnéséhez, hosszabb távon egyensúlyba hozza a faggyútermelést, ezért idővel csökken az olajos bőrérzet. Erősíti a pórusok falát, ezáltal sokkal kevesebb lesz a mitesszer. A B3-vitamin fokozza az arcbőr hidratáltságát, ami a hegek esetén különösen hasznos, hiszen a megváltozott területeken, az új bőrszövetek jellemzően sokkal szárazabbak.

Retinol

A retinol úgyszintén erős ránctalanító, valamint segíti a kollagéntermelést, gátolja a kollagénrostok lebomlását a bőrben, elősegíti a sejtek természetes megújulási folyamatát, és pattanások ellen is bevethető.

Bizonyos bőrbetegségek, például rosacea esetén nem javasolják a szakemberek a használatát, ám a megfelelő koncentrációban még az érzékeny bőrrel rendelkezők rutinjába is belekerülhet. Érdemes egy kis területen kipróbálni, és eleinte 0,1-0,2%-os koncentrációjú kencével próbálkozni.

A retinol a bőr felső rétegét is képes megújítani, ezáltal mérséklődnek a hegek, idővel sokkal egyenletesebb, simább lesz a bőrfelület. Szárító hatással bír, ezért használata után a hidratáló hatású kencéről sosem szabad elfeledkezni. Fényérzékenységet okozhat, ezért este szabad csak felkenni, ám a nappali fényvédelem így is kiemelten fontos.

C-vitamin

A C-vitamin elengedhetetlen a szervezet működéséhez, ám az arcbőrnek szintén szüksége van az aszkorbinsavra. Ez az antioxidáns hatású vitamin vízben oldódik, és a felesleg hamar kimosódik a szervezetből, ezért a rendszeres pótlásáról nem szabad megfeledkezni.

A C-vitamin segíti a szervezet kollagéntermelését, támogatja a sejtek munkáját és halványítja a foltokat. A regenerációban egyaránt szerepe van: ha más hatóanyagokkal kombinálod, sokkal hamarabb elhalványulnak a pattanások és az akné utáni hegek. Hosszabb távon jóval egységesebb bőrtónust eredményez.

Megújító kezelések

Bár a fent felsorolt hatóanyagok szupererősek, nem minden esetben képesek eredményesen elhalványítani a mélyebb hegeket, valamint a sötétebb foltokat. A túlságosan hepehupás bőrfelszínen a szakemberek mélyhámlasztással tudnak segíteni. A hatóanyagoknak köszönhetően a bőr felső rétege leválik, ezzel az alsóbb rétegek gyorsabban regenerálódnak.

Sokat segíthet a mikrotűs arckezelés, a lézerterápia és a mikrodermabrázió. Az eljárás során finoman lecsiszolják a bőr felső rétegét, így a kezelés után a bőr megújulási folyamata felgyorsul, és sokkal üdébb, frissebb, egységesebb lesz az arcfelszín.

A hatóanyagok és a kezelések együttesen szépen elhalványítják a hegeket, ám teljesen megszüntetni nem képesek. A kencék, illetve a kezelések alkalmazása előtt fontos kikérni szakember véleményét, hogy elkerülhesd a további bőrkárosodásokat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés