A probiotikum nem csak a bélflóra helyreállításában és az immunrendszer erősítésében segít, hanem bőrfiatalító hatással is bír. Bizonyítottan mérsékli a ráncok megjelenését, illetve csökkenti a már kialakult barázdák mélységét.

hirdetés

A bélflóra egyensúlya szoros kapcsolatban áll az immunrendszer működésével, amennyiben károsodik, az ellenálló képességünk érezhetően meggyengül. Bár sokan csak az antibiotikumok szedése vagy betegségek alatt nyúlnak a probiotikumok után, az emésztés és a bélflóra felborulását nem csak ezek a tényezők befolyásolhatják, hiszen a stresszes életvitel, illetve a helytelen táplálkozás is zavart okoz az emésztőrendszeri folyamatokban.

Mivel a bőr a szervezet első védelmi vonala, állapota képet nyújt arról, ha odabent nem megfelelően működnek a dolgok. A béltraktus gyulladásai, a bélfal nyálkahártyáján megtapadt salakanyagok, valamint a rossz emésztés következtében a bőrszövet védekezőképessége éppúgy meggyengül, ezáltal esendőbb lesz a szabad gyökök romboló hatásával és a környezeti ártalmakkal szemben.

Az egészséges emésztés hozzájárul a szervezet számára hasznos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek felszívódásához, illetve hasznosulásához, ellenkező esetben nemcsak általános gyengeség, krónikus fáradtság és hiánybetegség alakulhat ki, hanem az immunrendszer alulműködésével a bőröregedés is felgyorsulhat.

Az ázsiai nők a probiotikum bőrfiatalító előnyeiről sem feledkeznek meg a tudatosan felépített szépségápolás kapcsán, a külső és belső egyensúlyra egyaránt törekednek, hogy minél későbbre tolják, illetve mérsékeljék a ráncok kialakulását.

A probiotikum számos előnnyel jár: bőrfiatalító hatása is van

Számos kutatás igazolta, hogy a probiotikumok képesek javítani a bőr állapotát. Mivel csökkentik, illetve megszüntetik a belső gyulladásokat, így a pattanások ellen is hatékonyak lehetnek, ugyanakkor késleltetik a ráncok kialakulását és elmélyülését.

A felborult bélflóra, valamint az emésztésben keletkező zavar belső gyulladásokhoz vezethet, illetve hozzájárul a méreganyagok felhalmozódásához, ami nemcsak az egészséget, hanem a bőr állapotát éppúgy károsítja. Az ekcémás tünetek enyhítésére már régóta javasolják a szakemberek a probiotikum szedését, ugyanakkor az elmúlt években az is kiderült, hogy az L. plantarum – teljes nevén Lactobacillus plantarum – mikrobákat tartalmazó probiotikum nemcsak pozitívan befolyásolja a bélflórát és csökkenti a bélgyulladás kockázatát, hanem bőrfiatalító erővel bír, ami nem lebecsülendő.

Ez a tejsavbaktérium antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és számos élelmiszerben természetesen előfordul, tehát nem csak kapszula és tabletta formájában pótolható. A hasznos baktériumok a nyálkahártya és a bőr védekezési mechanizmusát úgyszintén erősítik, ezáltal gátolják a külső és belső sejtöregítő tényezők hatását.

Az ázsiai nők rutinjában alkalmanként szerepel a probiotikum-kúra, amely már pár hét után látványosan javítja a bőr hidratáltságát, halványítja a napkárosodás tüneteit, úgymint a sötét elszíneződéseket, foltokat, valamint csökkenti a felületi ráncokat. A petyhüdt területek feszesebbek lesznek, a bőrkép tisztább formát ölt, szinte kicsattanóan egészségessé válik, a gyorsabb regenerálódás következtében pedig még a mélyebb barázdák is halványodnak.

Személyes tapasztalat a probiotikum szépítő erejével kapcsolatban

Mivel nehezen kecmeregtem ki az influenzából, orvosi javaslatra kéthetes probiotikum-kúrát tartottam, hogy megelőzzem a gyomorpanaszokat és egyéb szövődményeket. Korábban csak antibiotikumkezelés mellett szedtem az efféle készítményeket, így nem igazán szembesültem a probiotikum bőrfiatalító hatásával, sőt, általában ramatyabbul festettem, mint valaha.

Bár elsősorban az immunrendszerem felturbózása volt a cél, már egy hét után elképesztő javulást tapasztaltam a bőröm állapotát illetően. Amíg tombolt bennem az influenza, nem igazán rutinoztam, és a belső gyulladásokat bizony az arcom nyúzottsága is visszatükrözte. A kúra mellékhatásaként azonban fokozatosan simább, feszesebb bőrképpel szembesültem, a vörös foltok, száraz területek apránként letisztultak, és egységes bőrtónust hagytak maguk után.

A pórusok látványosan összébb húzódtak, a finom szemkörnyéki vonalkák pedig szinte teljesen eltűntek, nem beszélve a szem alatti sötét karikákról. Ami azt illeti, magam is meglepődtem az eredményen, mivel a közérzetem alapján abszolút ellentmondásos volt ez a hirtelen bőrállapot-javulás.

Azt azonban fontos kiemelni, hogy a probiotikumok szedése csak időnként, kúraszerűen javasolt, állandó használatuk nem indokolt. Elsősorban emésztőrendszeri probléma megelőzése és enyhítése kapcsán ajánlott a segítségükre támaszkodni, és csakúgy, mint más készítmények esetében, érdemes először kezelőorvos tanácsát kikérni. A különféle kapszulák más-más élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, ugyanakkor a segédanyagok is eltérőek. Éppen ezért a legtöbb ilyen szer korhoz kötött, és az ellenjavallatokra úgyszintén érdemes odafigyelni.

Ám a probiotikus élelmiszerek éppúgy jótékony hatással lehetnek a bőr állapotára. Az élő kultúrát tartalmazó joghurtok, kefirek, erjesztett ételek szintén hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez, ezáltal a bőr védelmére is jó hatást gyakorolnak.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés