A szépségvitaminok nem új keletűek, régóta ismerünk olyan multivitamin-készítményeket, melyek a haj és a bőr szépségét, illetve egészségét szolgálják. A koreai nők azonban ennél is továbbmennek, ők olyan vitaminkapszulákkal egészítik ki a szépségápolási rutinjukat, melyek a kencéikben előforduló, antioxidánsokban gazdag növényi kivonatokat is tartalmazzák. A többlépcsős bőrápolás így még hatékonyabb, hiszen bizonyos gyógyhatású növények és gombák hatóanyagai az étrend-kiegészítőkben éppúgy előfordulnak, mint az általuk használt kozmetikumokban.

hirdetés

A szépségápolási trendek folyton változnak, szinte havonta jelennek meg újdonságok a palettán. Ha innovációról van szó, akkor az ázsiai nők bőrápolását érdemes alapul venni, mivel a Távol-Keleten élő hölgyek nagy múltra tekint vissza a helyesen felépített bőrápolási rutin hagyománya.

Idén a trendeket a minimalizmus határozza meg, melyhez kapcsolódva felbukkantak a hibrid kencék. A hagyományos tízlépcsős rutin továbbra is hódít, ám egyre több olyan termékkel találkozhatunk, ami segít lerövidíteni az esti bőrápolást, hiszen a kozmetikumok többsége felcserélhető. Bár az egymással kombinálható szérumok, krémek és esszenciák darabszáma lecsökkent, az új formulák sokkal gazdagabbak, mint az elődeik.

Szépségvitaminok előnye

A legújabb szépségápolási kiegészítők a hagyományos kínai orvoslás hatóanyagait veszik alapul, vegán összetevőkből állnak, és gluténmentesek. Már Európában is gyártanak efféle szépségvitaminokat, melyek közül akad olyan, ami az emésztőrendszer működésére összpontosít. A rossz emésztés a bőr állapotára is hatással van, és számos hámréteget érintő probléma gyökere a bélrendszer zavaraira vezethető vissza.

A TCM-alapú étrend-kiegészítők megkönnyítik az emésztést, emellett értékes vitaminokkal, antioxidánsokkal segítik a bőr megújulását, és olyan növények kivonatait tartalmazzák, melyek szabályozzák a bélműködést. A különféle szépségkombinációk gyógygombák összetevőiből, biológiailag aktív növényi anyagokból, vitaminokból, és ásványi anyagokból állnak, melyek nem csak a hámrétegre, hanem az egész szervezetre kedvezően hatnak.

Értékes hatóanyagok, amelyek kivülről-belülről egyaránt hatásosak

A szépségvitaminok többnyire ugyanazokból a hatóanyagokból készülnek, mint amelyek a kencékbe kerülnek. A készítményekben felbukkanó növényi összetevők igazán kedveltek az ázsiai országokban. Ilyen például az ázsiai gázló, ami gazdag aminosavakban, ezáltal halványítja a pigmentfoltokat, és késlelteti a ráncok megjelenését.

Ám a csodás növényi alapanyagok nemcsak a hámrétegre felkenve hatékonyak, hanem felkerülhetnek a tányérra, vagy vitaminkapszula formájában, kúraszerűen fogyaszthatóak.

Ezüst rezgőgomba

A népszerű gombát már régóta használják gyógyhatású készítményekben Kínában és Japánban. Az ételekben is gyakorta helyet kap a fodros virágra hasonlító növény. Aktív hatóanyagként rengetegen esküsznek rá, ám vitaminkészítmények összetevőjeként egyaránt kifejti a hatását. Rendszeres használata serkenti a hámréteg természetes kollagéntermelését, intenzíven hidratál, és hozzájárul a kontúrok megtartásához.

Legtöbbször öregedésgátló kencékben található meg a gyógygomba, mivel segíti a bőr regenerálódását. Igazán gazdag antioxidáns, ami gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik.

Resihi gomba

A reishi gomba vagy pecsétviaszgomba rengeteg antioxidánst tartalmaz, és erősíti az immunrendszert. Régóta készítenek belőle különféle szépségvitaminokat, illetve porokat. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt, így segít leküzdeni az oxidatív stressz által okozott károkat.

A hatóanyag könnyedén bejut a hámréteg mélyebb rétegeibe, és nagyszerűen hidratál. Segíti a ráncmegelőzést, ám az öregedő bőrre is kifejti a hatását, mivel feltölti a hámréteget nedvességgel, így az apróbb szarkalábak kevésbé látszanak. Kivonatként egyaránt hatékony, hiszen belülről táplálja a sejteket.

Kínai kúszómagnólia

Az aromás kúszónövény régóta a kínai orvoslás egyik csodaszere, többek között májvédő hatással is rendelkezik. Általában teát készítenek belőle, és rendkívül erős antioxidánsként tartják számon. A szépségiparban a kivonatát használják, mivel nagyon jó bőrfeszesítőnek számít.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés