A felgyorsult életmód egyik gyakori velejárója az egészségtelen, rendszertelen étkezés kialakulása, ami előbb-utóbb zavart okoz az anyagcsere működésében. A májtisztító ételek fogyasztása segíti a szervezet tehermentesítését.

hirdetés

Gyakran elhangzik az a féligazság, hogy nincs szükség a szervezet méregtelenítésére, hiszen azt elvégzi önmaga. Mindez így van, amíg nem szól közbe a rossz irányt vett életmód, hiszen az állandó stresszel járó rohanás, az időnként megugró vagy éppen rendszeres alkoholfogyasztás, a többszörösen feldolgozott élelmiszerek jelentős cukor- és zsírtartalma, illetve a dohányzás is mind hozzájárul ahhoz, hogy épp csak ímmel-ámmal működjön az anyagcsere.

Nyilván a természetes méregtelenítő folyamatok nem állnak le – az már nagyon komoly bajt jelentene –, de az egész folyamat belassul, így a szervezet számára káros és szükségtelen anyagok sokkal tovább maradnak a vérben.

Ezért akasztja meg a fogyást a túlterhelt máj

A máj amellett, hogy szűri, tisztítja a rajta áthaladó véráramot, szerepet vállal a méreganyagok lebontásában, munkája pedig az emésztési folyamatokat és a zsíranyagcserét is befolyásolja, hiszen koleszterint termel az epe előállításához, és a zsírbontásban is részt vesz. Ha a máj túlterhelt, ezek a funkciók csak félgőzzel működnek, amitől megreked a fogyás és az immunrendszer is meggyengül.

Való igaz, hogy a méregtelenítést nem a májtisztító hírében álló ételek végzik el, viszont jótékony hatású összetevőikkel elősegítik a máj munkáját, valamint az anyagcsere és az emésztés fellendülését.

 

Persze nem varázsszerek, attól senki ne várjon csodát, ha időnként a tányérra kerül egy-egy méregtelenítést segítő táplálék, a mozgásszegény életmóddal és az egészségtelen szokásokkal éppúgy szakítani kell. Nem árt a teljes étrendet átalakítani, illetve gyakoribbá tenni az emésztésserkentő hatású, valamint vitaminokban, antioxidánsokban és további értékes tápanyagokban bővelkedő zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

Májtisztító ételek, melyek közvetve serkentik a fogyást

Káposzta

A népgyógyászat régóta alkalmazza a nyers káposzta levét vagy reszelékét különböző problémákra, például a krónikus kimerültség ellen is gyakran bevetették, illetve olyan esetekben, amikor alulteljesít az emésztés vagy az immunrendszer.

A káposzta magas C-vitamin-tartalmával járul hozzá a szabad gyökök, méreganyagok semlegesítéséhez, a savanyú káposzta erjesztőanyaga pedig segíti a nehéz ételek, illetve a zsír megemésztését. Gyulladáscsökkentő hatása szintén közismert, ráadásul rengetegféle vitaminnal és ásványi anyaggal tölti fel a szervezetet. A nyers káposztalevélben a C-vitaminon túl A-, B1-, B2-, K- és E-vitamin, folsav, klorofill, béta-karotin, kalcium, kálium és vas található.

Spenót

A spenót nem terheli meg az emésztést, hiszen igencsak rostos, ugyanakkor kalóriatartalma eléggé csekély. Salátához, körethez, szószokhoz adagolható, változatos felhasználásával pedig megkönnyíti az emésztőrendszer munkáját. Ráadásul olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetet, amelyek jótékonyan hatnak a májra. A spenót szintén C-, A-, E- és K-vitaminban gazdag, emellett megtalálható benne a magnézium, kalcium, cink, szelén, folsav, kálium, vas, foszfor és mangán. Omega-3 zsírsavakban, fehérjében és ásványi sókban is bővelkedik.

Alma

Az alma olyan, mintha a máj kicsi katonája lenne, ami a tisztogatásért felelős. Tulajdonképpen előre dolgozik, hiszen pektinjeivel már a bélben megkezdi a takarítást. Rostanyagai seprűként fogják össze a méreganyagokat, letapadt salakanyagokat, ezáltal megkönnyítik az értékes tápanyagok felszívódását, illetve serkentik az emésztési folyamatokat. Így kevesebb toxin kerül vissza a véráramba. Az alma továbbá A-, B- és C-vitamint, folsavat, magnéziumot, ként, kalciumot és káliumot tartalmaz.

Citrom

A citrom C-vitaminban gazdag, amellyel segít kipucolni a szervezetből az anyagcsere-folyamatok melléktermékeiként keletkező szabad gyököket. Sokan a méregtelenítés támogatásának céljából isznak citromos vizet, ám ezzel a szokással nem szabad túlzásba esni, hiszen a gyomor nyálkahártyájára nincs túl jó hatással.

Mértékkel azonban be lehet iktatni a mindennapi étkezésbe, például friss salátákhoz, sovány húsokhoz egyaránt jól passzol a citrom. Magas C-vitamin-tartalma a zsírbontást szintén elősegíti, ám pusztán a citrom gyakori fogyasztásával még nem lehet lefogyni.

A máj egészséges működése hozzájárul a zavartalan anyagcsere-folyamatokhoz, így nemcsak időszakosan érdemes támogatni a funkcióit, hanem nem árt olyan életmódot folytatni, amely nem ró rá pluszterhet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés