Az otthoni kémiai hámlasztás nem annyira drasztikus, mint a kozmetikai bőrmegújító peelingkezelések többsége, ám a megfelelő hatóanyagok kiválasztásával és kellő körültekintéssel éppúgy elősegítik a bőr természetes cserélődését, ezáltal halványítják a sötét foltokat, csökkentik a felszíni ráncokat, valamint egyenletesebbé, tisztábbá teszik az arc megjelenését.

hirdetés

Az otthoni kémiai hámlasztás lassacskán beépül a bőrápolási rutinba, bár használatára nem mindennap, inkább csak bizonyos időközönként van szükség. Tavasszal nem csak a természet, a bőrünk szintén megújulásra vágyik, és lehetőségei szerint meg is tesz mindent azért, hogy lerázza magáról a tél sápatag palástját.

A hámréteg természetes megújulása, avagy a sejtek cserélődése nagyjából 28 nap alatt megy végbe, de ahhoz, hogy a felszíni foltok, sérülések, hámosodási hibák teljesen eltűnjenek, olykor 120 napnak kell eltelnie. Mindez csak akkor teljesül, ha a bőr zavartalanul teszi a dolgát, vagy épp nincs kimerülve, lestrapálva, igénybe véve.

Kép: Getty Images.

 

A téli hónapok azonban igencsak próbára teszik a hámréteg megújuló képességét, az időjárás szeszélyein túl bizony a tápanyaghiánnyal is gyakran meg kell küzdenie, ami látványos nyomokat hagy a küllemén. Amellett, hogy helyenként száraz, rugalmatlan, víz- és zsírhiányos, a sejtcserélődés akadozása miatt még elszíneződések, sötétebb foltocskák, felszíni ráncocskák is megjelenhetnek rajta. Az otthoni hámlasztás tulajdonképpen a természetes megújulást ösztönzi, a folyamat felgyorsításával pedig arra készteti a bőrszövetet, hogy erősítse meg struktúráját és védelmét.

Mire jó az otthoni kémiai hámlasztás?

Míg a mechanikai radírozás gyakran ellenállást vált ki a bőrből, és azon kívül, hogy felszíni sérüléseket okozhat, az epidermiszt borító hidrolipid filmrétegben is kárt tehet, az otthoni kémiai hámlasztás megfelelő, körültekintő használat mellett sokkal több pozitívummal bír, mint amennyi veszélyforrást rejt magában.

Az otthoni használatra szánt készítmények kisebb koncentrációban tartalmaznak AHA-savakat vagy tejsavat, melyek apránként, finoman oldják le a felszínről az elhalt hámsejteket, ugyanakkor regenerálódásra késztetik a bőr mélyebb rétegeit is.

Kép: Getty Images.

 

Képesek csökkenteni a felszíni ráncok mélységét, egységesebbé teszik az arc tónusát, halványítják a foltokat, hámosodási hibákat, miközben kicsattanóan üdévé és ragyogóvá varázsolják a bőrfelszínt. Mivel a bőrünk évről évre lassabban újítja meg önmagát, az érett bőrnek éppúgy szüksége van egy kis segítségre, hogy visszanyerje rugalmasságát, míg fiatalabb korban a bőrhibák leküzdésében segítenek a különféle hámlasztók.

A hámlasztás szinte bármilyen bőrrel csodákat tud tenni, de fontos, hogy mindig az adott problémának és élethelyzetnek megfelelő kozmetikumot válaszd. Az időzítés sem mindegy, hiszen egy ilyen kezelés után a bőr sokkal érzékenyebbé válik a napfényre, ezért érdemes legkésőbb kora tavaszig beiktatni. Egy hámlasztókúrát követően sokkal élettel teltebb, látványosan fiatalosabb lesz a bőr, ami megújult állapotában jobban képes hasznosítani a bevitt tápanyagokat, illetve lendületesebb vérkeringéssel és oxigénellátással rendelkezik. A téli fásult szürkeségnek tehát nyoma sem marad. Kell ennél jobb tavaszindítás?

Így használd a naspolya, a szőlő és az alma bőrmegújító erejét!

Az otthoni hámlasztás ma már igen sokféle bőrápoló készítménnyel lehetséges. AHA-savakkal dúsított krémek, arctisztítók, tonikok és pakolások is felsorakoznak a kínálatban, ugyanígy megtalálható a termékekben a szalicilsav, a tejsav, glikolsav és a mandulasav.

Mielőtt bármelyik mellett letennéd a voksod, érdemes utánajárni, melyik milyen bőrproblémára ajánlott, és mennyire erős vagy kíméletes. Bár az otthoni hámlasztás szakember nélkül végezhető, a bőrgyógyász és a kozmetikus tanácsait éppúgy ajánlott megfogadni. Nem árt a hámlasztókúra előtt szakember segítségét kérni, aki felméri a bőröd állapotát és megállapítja, hogy milyen hatóanyagot bír el igényei szerint.

Kép: Ilcsi.

 

Az Ilcsi a hámlasztó termékeiben is a növények erejét hasznosítja. Az alma, a naspolya, a szőlő és a tejsav bőrmegújító tulajdonságait ötvözi az AHA-s Biológiai Hámlasztó, amely a felsorolt kivonatoknak köszönhetően nemcsak az elhalt bőrsejteket távolítja el a felszínről, hanem antioxidánsokkal segíti a hámréteg regenerálódását.

– Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egyes növényeknek milyen sok felhasználási módja van, hogy egy egyszerű alma vagy szőlő sokkal többet is tehet értünk, mint a napi gyümölcsadag kipipálása. Ez a két összetevő a regeneráló és hidratáló hatásáról ismert naspolyával és tejsavval megfelelően kombinálva segítséget nyújthat a bőr felszínén található elhalt hámsejtek eltávolításában, segíthet a bőr megújulásában, javíthatja vízmegkötő képességét és ráncsimító hatása is van. És, ami a legfontosabb: a gyümölcsös közegnek köszönhetően a hatóidő után sem károsítja a bőrfelületet, csak a bőrfelszínen hat, így tényleg biztonságos, akkor is, ha valaki először próbája ezt a kezelést – vallja Saliga Barbara, az Ilcsi kozmetikusa.

Ez a termék kiválóan alkalmazható olajos és korpás szeborreás, érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, rozáceás, májfoltos, zsír- és vízhiányos, érett és ráncos bőrre. Használatával hatékonyabbá teheted a cellulit és stria halványító kezelését, a ráncok és pigmentfoltok csökkentését, valamint a bőrtisztító kúrát.

Alkalmazhatod szőrtüszőgyulladás vagy pattanásos hát kezelésére, vagy az oxigénes bőrkezelések előkészítésénél a kezelést megelőző napokban. Nagyon problémás bőr esetén egy háromhetes AHA-kúrával célszerű kezdeni a kezelést.

Képek: Ilcsi.

 

Az Ilcsi kozmetikusa szerint a tökéletes hámlasztókúrát célszerű olyan elemekkel kiegészíteni, melyek fokozzák a vér- és nyirokkeringést, segítve a bőr megfelelő méregtelenítését, valamint a tápanyag- és oxigénellátását. Erre egy igazi hungarikumot, az erős paprikát kínálja a márka, amely zsályával és diólevéllel keverve csodásan elősegíti a bőr újjáéledését.

Mielőtt azonban belevágsz egy otthoni kúrába, az alábbi néhány aranyszabályt érdemes szem előtt tartani

  • A terhesség és szoptatás ideje alatt nem javasolt a hámlasztás – sem otthoni, sem pedig kozmetikai környezetben.
  • A hámlasztás fényérzékenytő hatású, így érdemes csak ősztől kora tavaszig beiktatni. A fényvédő használata természetesen ilyenkor is elengedhetetlen.
  • A hámlasztókúra ideje alatt szigorúan kerülendő a szoláriumozás, napozás és a bőrradírozás is.
  • A kúra megkezdése előtt érdemes tüzetesen átnézni az összetevők listáját, hiszen ha valaki például hisztamin- vagy kapszaicinérzékeny, annak az erőspaprika-tartalmú készítmények károsak lehetnek.
  • Fontos betartani a készítmények javasolt hatóidejét. Ha korábban vagy később kerül eltávolításra a pakolás, az bőrsérülést vagy fokozott kipirosodást okozhat.
  • A kúra elején vagy akár közben érzett csípő érzés rendben van, hiszen így dolgoznak a hatóanyagok.
  • Változó, hogy ez az érzés kinél meddig tart, de a folyamat előrehaladtával ennek mindenképpen csökkennie kell, majd teljesen el is múlik.
  • Az otthoni hámlasztás előtt mindenképpen érdemes kozmetikussal, bőrgyógyásszal konzultálva kiválasztani a megfelelő termékeket és megállapítani a kúra módját és hosszát.

Kiemelt kép: Getty Images.

Képek: Getty Images, Ilcsi.

Forrás: Ilcsi.

  • Megosztás:
hirdetés