A modellek esetében gyakori az átváltozás, olykor teljesen új arccal jelennek meg egy-egy fotón, a gyanútlan szemlélő pedig nem is sejti, hogy ez a retusálás, a smink vagy egy szépészeti beavatkozás eredménye.

hirdetés

A modellek zöme olyan benyomást kelt, mintha az átváltozás mestere lenne, sokukra néha teljesen alaptalanul sütik rá, hogy plasztikáztatott. Persze, azzal sincs baj, és nem is ritka a divat világában, ám az esetek többségében a fotózásokon történik a varázslat, néha a fényekkel és a képmanipulációkkal csalnak egy picit, máskor pedig a smink ereje áll az optikai illúzió mögött.

Trükkös smink bújik meg az átváltozás hátterében: a modellek valós arca nem mindig látható

Kerek arcból csontos, ovális forma, kamaszos vonásokból titokzatos, végzet asszonya stílus, szinte varázsütésre. A divatbemutatók és fotózások hátterében olyan profi sminkesek dolgoznak, akik a trükkös sminktechnikák, professzionális kozmetikumok és persze szakértelmük segítségével érik el az illúziót.

A modellek arca gyakran egészen másnak tűnik egy-egy divatfotón, mi pedig naivan azt hisszük, hogy a retus szaladt meg ennyire, pedig az elképesztő átváltozás mögött olykor egy gondosan felépített, cseles smink áll, amely arra is képes, hogy teljesen átformálja a vonásokat.

A közösségi kép- és videómegosztó platformok felfutása óta számos olyan trükk szivárgott ki a sminkmesterek repertoárjából, amelyek időszakosan vagy hosszú távon beépültek a sminktrendekbe.

A kontúrozás, az ajkakat teltebbnek mutató szájfestés, a fény-árnyék játékkal elért keskeny vagy fitos orr, valamint a szemek szűkítése, tágra nyitása és megemelése a festési technikával, mind olyan népszerű eljárás, amit elsőként a divatfotózásokon és a bemutatókon kezdtek el alkalmazni.

Az Instagramon ma is rengeteg olyan videó kering, amely egy-egy profi sminkes fortélyra világít rá, ám érthetően csak a legegyszerűbb lépések terjednek el.

Az igazi varázslók, mármint a sminkmesterek hihetetlen átformálásra képesek, gyakran olyanok, mint a szobrászok, csak nem vésővel, hanem kozmetikumokkal, ecsettel és sminkszivaccsal dolgoznak.

Ám a legtöbb olyan smink, amivel olyan átváltozás érhető el, mint a retusálással és egyéb képmanipulációval, maximum megfelelő fénybeállítások és stúdiókörülmények között érvényesül igazán.

Mindennapi viseletként nem igazán jöhetnek szóba, viszont akad egy-két fogás, ami a természetesebb hatású nappali sminkeket is kiegészítheti.

Könnyedén megoldható, hogy feszesebbnek, keskenyebbnek, csontosabbnak tűnjön az arc, esetleg teltebbnek látszódjanak a mosolyt megszépítő almácskák.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés