Egy igazán finom natúr smink készítése nem jár nagy bonyodalmakkal, de megvan a maga technikája, hiszen sok apró részleten elbukhat a természetes, üde összhatás.

hirdetés

A natúr smink készítése során csupán a legalapvetőbb kozmetikai eszközökre van szükség, amelyek szinte minden női neszesszerben megtalálhatók. A leheletnyi, úgynevezett „no makeup” sminkelési technika célja, hogy egyenletesebbé varázsolja az arc tónusát és észrevétlenül finomítsa a vonásokat, ugyanakkor üde, friss megjelenést kölcsönözzön viselőjének akkor is, amikor a fáradtság terhe nyomja.

Mivel alig kap fedést a bőr, az arc előkészítésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni, vagyis nem lehet elbliccelni a bőrápolás extra fázisait sem. Nem elég a gondos tisztítás és hidratálás, hanem a hámlasztástól kezdve a fátyolmaszk vagy szérum használatán át a frissítő primerig érdemes mindenféle alapos gondoskodást bevetni, kiterjesztve az ajkak és a szemkörnyék területére is.

A népszerű sminkes, Lisa Eldridge saját magán mutatja be a leheletfinom, alig látható smink fortélyait.

Natúr smink készítése lépésről lépésre: így lesz igazán finom az összhatás

A legtöbb nő nem tesz fel vastag festékréteget az arcára, ha nappali sminkről van szó, ám a finom összhatás nem csak azon múlik, hogy felkerül, vagy sem, az alapozó a bőrre, és ha igen, akkor milyen formában, vastagon, vagy csak leheletfinoman. Fontos az is, hogy a bőr tónusával megegyező, esetleg ahhoz hasonló árnyalatokból álljon a makeup. A kozmetikumok eldolgozásának technikája úgyszintén számít, hiszen olyan hatást kell elérni, mintha eggyé válnának a bőrrel.

 

Lisa Eldridge arra bátorít mindenkit, hogy sminkelés előtt figyelje meg a natúr arcbőrét, lehetőleg nappali fényben, mondjuk, az ablakhoz közel állva. Érdemes minden apró részletet szemrevételezni, hogy mely területeken látható fokozott pirosság, apró pörsenés, sötétebb folt, bármi, ami megbontja a bőrtónus egységességét. Ugyanis a színeltérések kiegyenlítése az elsődleges cél, de nem a teljes fedés. Úgy kell dolgozni a korrektorral, mintha a hámréteg tiszta, friss területeit másolnánk át az arc többi felületére. Éppen ezért a kozmetikumok árnyalata döntő lehet a természetes hatás szempontjából.

A bőrfelület előkészítése után színezett hidratálókrém használatát javasolja a sminkes, ha épp nincs kéznél ilyen termék, akkor egy könnyed, gélállagú kencét keverj össze épp csak egy pöttynyi folyékony alapozóval. Érdemes a videóban látható módon, nagyon alaposan eldolgozni egy finom sörtéjű ecsettel, különösen ügyelve a precíz elegyengetésre azokon a területeken, ahol mimika közben gyűrődik a bőr.

Ne maradjon sehol pluszréteg, a legjobb, ha láthatatlan az alapozás. Ám az alapozás tulajdonképpen kihagyható, amennyiben nincsenek szembetűnő egyenetlenségek a bőrfelszínen. Az apróbb piros pöttyöket, foltokat korrektorral is finomíthatod, ehhez stift vagy folyékony állagú korrektort javasol a sminkes.

Kép: Getty Images.

 

A kontúrozáshoz alkalmas profi paletták szintén megfelelnek erre a célra, ugyanis a bőr világosabb és mélyebb tónusait vonultatják fel, így kifejezetten természetes hatást nyújtanak. Egy-egy pöttyintést használj a festékből, a legvékonyabb ecsettel felkenve, majd egy vastagabb alapozóecsettel ütögesd bele a bőr textúrájába.

A szemkörnyéken is csak finoman használd a korrektort, ezen a területen a leheletnyi világosítás, és nem a fedés a fő cél. Lágyan lapogasd el a festéket a bőr felületén, hogy a felesleg ne tapadjon meg a redőkben. Ezután jöhet egy kis porállagú vagy kompakt púder, színtelen fixáló porpúdert is használhatsz. Bármelyiket alkalmazod, az a lényeg, hogy ne vidd fel nagy területekre, csupán azokat az olajosan csillogó részleteket érdemes mattítani, amelyek különösen zavarónak tűnnek.

Kisebb púderecsettel dolgozd el, de ne törekedj a tökéletes matt hatásra, mert a teljesen fénytelenre „csiszolt” bőrön feltűnőbb a púder, sőt, akár szárazabbnak, érdesebbnek mutathatja a hámréteget. A hidratált, ruganyos bőrkép megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy legyen egy kis fénye az arcnak, sokkal természetesebb így az összkép.

A szemhéj lealapozásához nem tesz fel korrektort a sminkes, csupán azzal az ecsettel kenegeti át lágyan, amelyet a szem alatti környék világosításához használt, így valójában az ecsetre tapadt festékmaradékot egyengeti el halványan, fátyolosan. Így nem képződik felesleg, amely megülne a mélyítővonalban vagy a szemhéj redőiben.

Úgy véli, ha natúr változatában nem elég hangsúlyos a szem, nem árt egy kicsit árnyékolni a mélyítővonalat, illetve az alsó pillasort. Ez a mozzanat nem ugyanaz, mint amikor elmosott szemhéjpúderrel árnyalod a pillák tövét, sokkal finomabb annál, szinte csak végigsuhintja az ecsetet. Fontos, hogy a mélyítővonal természetes árnyékának tónusát használd, ha nincs olyan krémes árnyalód, akkor két árnyalatból is kikeverheted.

A felső pillasor kiemelésénél nem rajzol vonalat a szálak tövénél, hanem pöttyöző mozdulatokkal erősít rá a természetes szemvonalra, majd ecsettel kicsit átsatírozza. A szempillaspirált sem húzza végig a pillák teljes hosszán, csupán a szálak tövére viszi fel, méghozzá ecsettel. Ettől látványosabbak lesznek a pillák, de nem nehezülnek el. A festéktöbbletet pedig már a kefével oszlatja el, így szép ívet kapnak a pillák, miközben nem vastagodnak meg a spirálozástól.

A szemöldökök formázásához és kiemeléséhez elég egy enyhén színezett gél, az ajkakra pedig alapos balzsamozás után felkerülhet egy leheletnyi rúzs, ami hússzínű, vagy megegyezik a száj párnásabb részének vérbő tónusával. A megfelelő színt úgy választhatod ki, hogy kicsit megszorítod az ujjbegyedet, és megfigyeled, milyen árnyalatú lesz a bőröd. Ha lilásabb altónust kap a pirosas szín, akkor kerüld az élénkebb natúr rúzsokat, bátran választhatsz mélyebb árnyalatot.

A rúzst ecsettel vidd fel, de ne kend át vele a szádat, hanem az ajkaid összedörzsölésével egyengesd el a színt, hogy úgy tűnjön, mintha nem is lenne festék rajtuk. Az ujjaiddal átütögetve a felesleg eltűnik, így nem fog maszatolódni.

Bár a natúr smink készítése nem nagy ördöngösség, nem mindegy, milyen technikát alkalmazol, hogy a felvitt festék szinte láthatatlanná váljon, mégis üdévé, frissé varázsolja a megjelenést.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés