A természetes hatású smink divatja meghódította a világot az elmúlt időszakban, így nem is csoda, hogy a natúr árnyalatú rúzs visszatért a múltból, a feledés árnyékából. A kilencvenes években népszerűvé vált barnás ajakfestés a kétezres évek elejére egyre világosabb lett, mire elérkeztünk a nude tónusú rúzsokig. Majd a trend sokáig szünetelt, végül most újra színre lépett, miközben az élénk, vibráló makeupok is futnak. Egy szinte láthatatlan, egyszerű szín esetén sokszor nehezített a pálya a megfelelő termék kiválasztása, hiába tűnik egyszerűnek a képlet. A rossz döntés pedig gyakran katasztrofálisan lerombolhatja a megjelenést.

hirdetés

A nude rúzsok tökéletes kiegészítői lehetnek az egyszerűbb, hétköznapi, leheletnyi sminkeknek, hiszen cseppet sem teszik túlzóvá a megjelenést. Erősebb tónusok mellett szintén jól mutatnak ezek a visszafogott ajakkencék, hiszen a fókusz továbbra is a gyönyörűen kifestett szemhéjon és a tökéletes tusvonalon marad. A megfelelő árnyalat kiválasztása azonban a tévhitekkel ellentétben nem olyan egyszerű. Elég egy rossz döntés, és az eredmény máris olyan hatást kelt majd, mintha három réteg alapozó fedné a száj területét.

A natúr rúzs valójában egy csodafegyver

A nude rúzs viselését Kim Kardashian fejlesztette tökélyre, aki rendszerint természetes hatású sminkben pózol a kamera előtt. Mindig a bőrtónusához tökéletesen passzoló árnyalatot keni fel, így az összhatás valóban egyszerű, mégis mutatós lesz. Gyakran használ szájkontúr ceruzát, amivel még inkább körvonalazza ajkait, bár ezzel a lépéssel olykor sikerül túlzásba esnie.

 

Igaz, sokan úgy gondolják, teljesen értelmetlen olyan sminket felkenni, ami szinte nem is látszik, ez a trend stabilan tartja népszerűségét, pláne most, hogy nagyobb teret kap a naturális megjelenést szorgalmazó trendekkel. Egy ilyen stílusú makeup nem csupán a természetességre törekszik, igenis kiemel bizonyos területeket az arcon, ebbe pedig az ajkak éppúgy beletartoznak. A tökéletes natúr rúzs nem elfedni hivatott a gyönyörű vonalakat, csupán finomabb kiemelést és megjelenést kölcsönöz a szájnak.

Működésének elve pedig igen egyszerű: a sötétebb, lilásabb ajkakat egy megfelelő tónussal üdévé és egységesebb színűvé teszi, amivel hagyja, hogy a szemek kiemelése kapjon nagyobb hangsúlyt. A túl világos rúzs, melynek hússzíne eltér a száj alapárnyalatától, könnyedén szellemarcot varázsolhat, mintha a viselőjében meghűlt volna a vér. A sötétebb rúzs pedig akaratlanul is előtérbe helyezi az ajkakat, ám nem jó értelemben, inkább furcsaságuk miatt.

Így találd meg a számodra leginkább megfelelő árnyalatot

A nude rúzs fogalma igencsak keskeny skálán mozog. A túlzottan világos árnyalatok olyan hatást kelthetnek, mintha már órák óta a jeges vízben fagyoskodott volna az illető, míg a sötétebb tónusok cseppet sem nevezhetők natúrnak. Az arany középút megtalálásához az arcbőr-, valamint az ajkak színét kell alapul venni.

A rúzs maximum két árnyalattal legyen sötétebb a száj eredeti tónusánál. Ha sikerül ugyanazt a színt megtalálni, akkor élettel telibb, üde hatást kelt majd a kence, míg az enyhén mélyebb színezet már láthatóbb sminket eredményez.

 

Világos bőrhöz a rózsaszín-, míg sötéthez inkább a barnás árnyalatok passzolnak igazán, sárgás arcszínezet esetén pedig a világos bézs a tökéletes választás. A meleg tónusú bőrszínhez jóformán bármelyik natúr árnyalat szuperül passzol. A szájceruza használata azonban ebben az esetben igencsak fontos, hogy az ajkak kellőképp elkülönüljenek és megfelelő hangsúlyt kapjanak.

A szájceruza szuper kiegészítője lehet a natúr rúzsnak, azonban ne legyen sokkal sötétebb árnyalatú, mert ez hihetetlenül mesterkélt hatást kelt. Ha sikerül megtalálni a passzoló tónust, akkor viszont erősebben kiemeli az ajkak vonalát, ezzel különösen vadító megjelenést kölcsönöz.

A cserepes ajkakon semmilyen rúzs nem mutat jól, hiszen bármilyen árnyalat csak tovább fokozza a szárazság látványát. A nude termékeknél ez azonban különösen igaz. Hihetetlenül kiemelik a hámló területet, így mielőtt a természetes hatású kencékre esne a választás, mindenképp ajánlott orvosolni a problémát. Számos lehetőség áll rendelkezésre annak érdekében, hogy egészséges és pihe-puha ajkakkal büszkélkedhessen valaki, így bárki könnyedén megtalálhatja a leggyorsabb megoldást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés