A natúr smink az utóbbi években egyre felkapottabbá vált. Az arcot elfedő vakolat már a múlté, és a kontúrozást sem kell túlzásba vinni az új trendek szerint. Ezzel egy időben megszaporodtak azok a tippek, amelyek segítik a természetes hatású makeup elkészítését.

hirdetés

Az utóbbi években az arc minden apró részletére kiterjedő, többrétegű smink számított igazán népszerűnek. A vastag alapozó, korrektor, púder és a kontúrozás szinte teljesen elfedte a bőr természetes textúráját. Ez nem csak megnehezítette a pórusok levegőzését és maszkszerű, művi hatást nyújtott, hanem a smink elkészítését sem tette egyszerűvé. A művészi makeupokhoz sok kézügyességre, gyakorlásra és rengeteg kencére volt szükség.

Ám ez a trend már a múlté, manapság ugyanis egyre jobban előtérbe kerül a naturális kinézet. Már vannak olyan sminkvideók, amelyek a no-makeup kinézetre helyezik a hangsúlyt. Az efféle smink elkészítéséhez nem kell hosszú órákat a tükör előtt eltölteni, és a fél drogériát sem szükséges felvásárolni.

A natúr smink túlzások nélkül teszi ragyogóvá a kinézetet

A minimálsmink esetén a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy miként tűnjön teljesen természetesnek. Sokan ebben az esetben az alapozó használatát is kizárják, ám nem kell feltétlenül elbúcsúzni a terméktől. A kence segít egységesíteni a bőrfelületet, ha pedig könnyű textúrát választasz, akkor a maszkhatás miatt sem kell aggódnod.

Készítsd elő az arcot

Sminkelés előtt sosem szabad elfeledkezni az előkészítésről. Ebben az esetben az orca a festővászon, ezért fontos a megfelelő hidratálás. A bőr puhaságát a jól felépített rutinnal érheted el a legkönnyebben, amelyből nem hiányozhat a hatékony hidratáló, ami meggátolja a sejtek vízvesztését.

A makeup elkészítése előtt jöhet a primer, ami tartósabbá teszi a végeredményt. Választhatsz eleve olyan primert, ami több olyan gondot megold, melyet alapvetően az alapozóra bíznál. Például finomítja a pórusokat, mattá teszi a bőrfelszínt, de a hámréteg kiszárítása nélkül szorítja vissza a csillogást.

Vannak már anti-aging sminkalapok is, melyek feltöltik a finomvonalakat, egységesítik a bőrtónust és az egyenetlen felszínt, antioxidánsokkal erősítik a bőr védőrétegét, illetve fényvédőt tartalmaznak. Kapható külön bázistermék száraz bőrre, mely hidratálja, táplálja, felfrissíti a bőrt, de enyhén pigmentált változatok is akadnak a rózsás, üde bőrkép eléréséért.

Kevés alapozó

Az alapozó segít az egységes bőrképben, ám nem kell mindenhova vastag rétegeben felvinni. Vannak teljesen könnyű, bőrszínhez illeszkedő kencék, elég, ha ilyet használsz, és csupán a problémásabb területekre kerül fel. Így nem fogja eltakarni a természetes vonásokat, és sokkal szebb lesz a hatás.

A francia nők például gyakran alkalmazzák azt a módszert, hogy az orrnyerget és a szemkörnyéket nem alapozzák le, csak a homlokra, az állcsúcsra és az orcákra visznek fel egy keveset. A szemek körül kevés korrektort használnak, leheletnyivel világosabb árnyalatban. Ehhez nyilván olyan termékre van szükség, mely tökéletesen beleolvad a bőr tónusába, majdhogynem eggyé válik annak felületével. Így nem lesznek színeltérések, viszont jóval természetesebb összképre számíthatsz.

Léteznek most már pigment nélküli fixálópúderek, melyek helyükön tartják az alapozót, de nem nyújtanak fedést, ezáltal a bőr szinte saját természetességében érvényesülhet. Sőt, a színtelen alapozón sem kell már meglepődni, ezt az igényt s kielégíti a szépségipar. Ám valójában csak azoknak kedvez, akik kipihentebb megjelenésre és egységesebb bőrtextúrára vágynak, a pattanásokat, foltokat, bőrpírt ugyanis nem fedi el. Viszont erre tökéletesen megfelelnek a színezett korrektorok, melyek optikai csalással tüntetik el a bőrhibákat.

A zöld készítményekkel a piros pöttyöket, foltokat lehet tompítani. Így nem a vastag sminkréteggel, hanem a színek játékával fedheted el a nem kívánatos pöttyöket. A leheletfinom alapozók alatt sem látszik a narancsos vagy zöld korrektor, így nem kell egymásra rétegezni egy halom festéket.

Hidratálás mesterfokon

A száraz bőrrel rendelkezőknek jó tipp lehet, ha egy kevés hidratálót kevernek az alapozóba. Így a két formula egyesül, és a festék nem válik repedezett hatásúvá az arcbőrön. Az arckrém fellazítja a kencét, ám ettől függetlenül az továbbra is elfedi a kritikusabb területeket.

A cushion típusú folyékony alapozók egyébként pont ezt a célt szolgálják. A legtöbb formula nagy adag hidratálót tartalmaz, a festék pedig könnyen, lágyan, finoman eldolgozható az arcon, vakolathatás nélkül.

Ragyogás mindenhol

A színezett highlighterek egyre inkább háttérbe szorulnak, idén azokat a termékeket érdemes keresni, amelyek csupán egy plusz csillogást adnak az arcbőrnek. Nem kell mindenhova felvinni, elég, ha a magasabb részekre kerül: az arccsontra és a hajvonalba. A természetellenes sárgás, rózsaszínes és bézses ragyogás helyett csak vízfényt kap a bőr, amit egy szimpla ajakbalzsammal is elérhetsz.

Természetes arcpír

A bronzosítókat sem kell túl gyakran használni. Ha színt szeretnél vinni a megjelenésedbe, akkor válassz krémes állagú pirosítót. Az efféle termékeket legkönnyebben az ujjakkal lehet felvinni, majd egy apró ecsettel eloszlathatod az arccsonton. Az üde, rózsás bőrkép kerül most előtérbe, így a legjobb, ha úgy fest a natúr sminked, mintha egy picit megcsípte volna a hideg az arcodat. A lilás, bordós és bronzos beütésű pirosítókat a natúr smink esetében érdemes hanyagolni. Világos, lágy tónussal dolgozz, mely passzol a bőrtónusodhoz.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés