A kombinált bőr olykor problémás tud lenni, hiszen bizonyos területeken zsíros és mitesszeres lehet, míg az arc egyes részein kiszáradásra hajlamos. Az efféle bőrtípus télen másfajta praktikákat igényelhet, mint a melegebb évszakokban, amikor olajosabb a bőrfelszín. Így érdemes kezelni a felmerülő bőrproblémákat, hogy azok pár nappal később se térjenek vissza.

hirdetés

Nehéz megtalálni az arany középutat, ha valakinek kombinált bőre van, hiszen egy átlagos arcápolási rutint bevetve vagy túl olajossá, vagy túl szárazzá válik. Ha kitapasztalod, melyek a számodra megfelelő hatóanyagok és praktikák, még akkor is meginoghat a felállított egyensúly. A téli időszakban ugyanis rengeteg olyan külső hatás éri a bőrt, ami kihívást jelent a barrier védőréteg számára.

Így lesz puha és ápolt a kombinált bőr télen

A kombinált bőr a T-vonalban olajossá, míg a többi területen szárazzá hajlamos válni. A legnagyobb problémát általában a homlok, az orr és az áll környéke jelenti. Ezek a helyek ugyanis gyorsan zsírossá válnak, míg az arc többi része alkalmanként kiszárad, hámlani kezd. Erre a két problémára pedig sajnos nem tud egyfajta hatóanyag megoldást nyújtani.

A tél azért is jelent kihívást a bőrnek, mert a hideg miatt annak faggyútermelődése lelassul, így az egyébként nyáron tökéletesen funkcionáló felületek kiszáradnak. Továbbá a fűtés hatására a benti terekben a levegőből elillan az összes pára, ez pedig a bőrrel sem történik máshogy. A dehidratált bőr emiatt különösképpen igényli a nedvességet, amit hidratálókrémekkel lehet leggyorsabban megadni neki.

 

A kevert bőrtípusnál azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen krémet használsz. Az olajos, nehéz kencék ugyanis kecsegtetőek lehetnek a bőrszárazság miatt, de a zsíros felületeken többet árthatnak, mint javítanak. A T-vonal mentén ezáltal nagyon hamar megtelnek a tág pórusok a fel nem szívódó olajos anyagokkal, amiből hamar mitesszerek képződhetnek.

Erre figyelj oda, ha könnyen zsírosodik a bőröd

Az elhalt hámsejtektől célszerű időnként megszabadulni. Ha heti rendszerességgel arcradírt használsz, arra ügyelj, hogy a zsírosodó részeket elkerüld. A T-vonal a fizikai hatásra ugyanis válaszreakcióként még erősebben kezdi ontani magából az olajat. Ettől függetlenül nem szabad leállni ezen területek krémezéséről, csak át kell váltani egy szuper könnyű, gyorsan felszívódó kozmetikai termékre addig, amíg a hideg szezon tart.

A hidratálás az olajosabb felületű bőrön is nagyon fontos. A hialuronsav megfelelő hatóanyag erre, míg a bőrmegújulást olyan gyengéd kémiai hámlasztóval is elérheted, mint amilyen a PHA-sav. Mivel a kombinált bőr télen gyakran érzékeny és húzódik, nem szabad túlterhelni drasztikus radírozással és hámlasztással, viszont az elhalt bőrlemezkéket fontos eltávolítani.

 

A túltisztítással, az erős felületaktív anyagokkal, valamint az alkoholtartalmú termékekkel szintén sokat árthatsz a bőrödnek. Utóbbit a lemosók és a tonikok gyakran tartalmazzák, amelyek télen könnyebben tönkretehetik a bőr védőrétegét. Ahhoz, hogy a felesleges zsírokat el tudd távolítani, nem szükséges erős vagy túl intenzív tisztítókat választani. Egy gyengéd, ápoló hatóanyagokkal rendelkező gél vagy folyadék is megteszi a hatását.

Bár a bőr hidratáltságát a benne lévő víz adja, és nem az olaj, ahhoz, hogy a hámréteg megőrizze nedvességét, lipidekre, ceramidokra is szükség van. A száraz területeken könnyedén pótolhatod ezeket a megfelelő krémekkel, melyek tartalmazzák az említett összetevőket. Az olajosabb területeken pedig időnként aktív szénnel dúsított arcpakolást használj, ami a bőr szárítása nélkül szívja magába a szennyeződéseket. Mitesszertapaszt szintén alkalmazhatsz az orr, a homlok és az áll környékén.

Egyes növényi olajok a faggyútermelés szabályozásában is nagy segítséget nyújthatnak. Kombinált bőrtípus esetén azonban érdemes körültekintően válogatni az arcolajok és olajos szérumok közül. Ha pattanásra, mitesszerre hajlamos a bőröd, ajánlott utánanézni, hogy a különféle arcolajoknak milyen a komedogén indexe.

 

Ez a szám arról árulkodik, hogy az adott termék mennyire mitesszerképző, vagyis hajlamos-e eltömíteni a pórusokat. Nem csak a növényi olajok, hanem más egyéb összetevők is lehetnek komedogének, például a decyl alcohol, ami sok krémben bőrpuhító komponensként van jelen. Ugyanígy a pálmaolajból készített sűrítő anyag sem szerencsés alkotóelem, ha gyakran jelenik meg pattanás az arcod zsírosabb területein.

A tiszta növényi olajok között is akad olyan fajta, mely egyszerűen túl nehéznek bizonyul a kombinált bőrnek. Elsősorban lényeges, hogy minőségi, vegyszermentes arcolajat válassz, lehetőleg olyat, ami antioxidánsokban gazdag. A CBD olaj, a jojobaolaj és a szőlőmagolaj kevert bőrtípuson is alkalmazható, leginkább a téli arcápolási rutin részeként.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés