A ceramidok talán az egyik legfontosabb szerepet töltik be a bőr puhaságának és hidratáltságának megőrzésében, ezért aki hosszú távban gondolkodik a fiatalos bőrkép megőrzésében, érdemes ráfókuszálnia a ceramidok pótlására.

Miért fontosak a ceramidok?

A ceramidok a bőrben természetesen is megtalálható zsír molekulák, azaz lipidek, amik termelődése 20-30 éves kor között folyamatosan csökken. Ez egyértelműen nem jó, hiszen ők gondoskodnak a bőr védelméről és nedvességtartalmának megőrzéséről. Sokszor a malterrel azonosítják, amik összekötik és kitöltik a bőr kötőszövetei közötti üres teret.

Ha kevés a ceramid, a bőr szárazzá, irritálttá és viszketővé válhat, egyes esetekben pedig ekcéma és psoriazis is kialakulhat. Ezen kívül a bőr védőrétege elgyengül, így nem tud ellenállni a káros környezeti hatásoknak, például a szabad gyököknek, tehát a ráncosodás is hamarabb és intenzívebben megy végbe.

A ceramidok csökkenését nem csak az öregedés befolyásolja, a hideg száraz levegő, a meleg víz és a különféle szárító hatású kémiai anyagok is kiválthatják. Vagyis minden olyan tényező, ami megfosztja a bőrt a természetes olaj rétegétől.

Hogyan pótolhatod őket?

A ceramidokat pótolhatjuk krémekből, amiket érdemes enyhén nedves bőrbe masszírozni. Az összetevők között gyakran találkozni a ceramide kifejezéssel, de a phytosphingosine and sphingosine szavakat is érdemes keresni, hiszen ezek olyan lipidek, amik elősegítik a bőr ceramidjainak aktiválódását. Mivel a ceramidok fényre és hőre érzékenyek, fontos, hogy olyan termékeket keress, amik biztosítják az anyag stabilitását. Tehát a sötét vagy pumpás kiszerelésű készítményeket keresd. Minden bőrtípusra ajánlott, az érzékeny, pattanásos, száraz bőrnek egyaránt szüksége van rá.

Ezen kívül táplálékból lehet pótolni, például répából, rizsből, tojásból, zöld leveles zöldségekből, avokádóból és kókuszolajból. Étrendkiegészítő formájában is kapható, ami szintén hatásos módja a belső pótlásnak.

Jól kombinálható AHA és BHA savakkal, glicerinnel, koleszterollal, illetve más anti-aging hatású anyagokkal, például retinollal, niacinamiddal, linolénsavval és peptidekkel. Érdemes tehát kihasználni ezt a tulajdonságát, hiszen ezekkel együtt még látványosabb változás érhető el a bőrképben.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés