A téli időszakban gyakran kiszárad és húzódik a hámréteg, a probléma bárkit érinthet. Ezek a tippek megoldást nyújthatnak, a praktikák remek hatással vannak a száraz, húzódó bőrre.

hirdetés

A téli szezon számtalan nehézséggel állítja szembe a szervezetet, és valljuk be, a bőrünket sem kíméli. Aki rutinos, az már pontosan tudja, hogy a szezonváltáskor bizony-bizony az arcápolási szokásokon is változtatni kell ahhoz, hogy a hámréteg megőrizze ragyogó, üde megjelenését. Ennek ellenére még a legprofibbakkal is előfordulhat, hogy az időjárási viszontagságok miatt húzódó, viszkető érzést tapasztalnak. Ezek a praktikák megoldást nyújtanak a kellemetlen problémára.

Tippek és praktikák száraz, húzódó bőrre

Először is fontos megemlíteni, hogy a télen jelentkező bőrszárazság abszolút elkülönítendő a száraz bőrtípustól. A téli hónapokban jelentkező húzódó, viszkető érzés nem csupán az érzékeny, száraz bőrtípussal rendelkezőket érintheti, normál, zsíros vagy éppen kombinált bőrtípus esetén éppúgy megjelenhetnek a kellemetlen, zavaró tünetek. Szerencsére csupán ideiglenes problémáról van szó, ami a megfelelő praktikákkal remekül kezelhető, sőt, jó esetben akár meg is előzhető.

Az arcbőr egész évben kihívásokkal küzd, ugyanis a hámréteg a szervezetünk védőpajzsaként működik. A belső változások mellett a külső környezeti hatások szintén befolyásolják az állapotát, így évszakról évszakra eltérő körülményekhez kell alkalmazkodnia. Ez többnyire sikerül is neki, pláne némi szakszerű segítséggel. A bőrápolási rutin aktualizálása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az arcbőr mindig ragyogó, élettel teli és üde hatást keltsen.

Télen a hideg időjárás és a fagyos szelek durván igénybe veszik az arcbőr védekezőképességét. Sokan bőrszárazsággal, irritációval küzdenek ilyenkor, amire a benti, túlfűtött és atomszáraz levegő csak még egy lapáttal rátesz. A bőrnek nem egyszerű felvenni a ritmust, márpedig a kinti-benti levegő folyamatos váltakozása, a mínuszból a pluszba való hirtelen átlépés szép kis kihívással állítja szembe még az edzett, karbantartott hámréteget is.

Ezek a tippek segíthetnek orvosolni a problémát, a praktikák remek hatással vannak a húzódó, száraz bőrre. Csupán néhány apróságra kell odafigyelni ahhoz, hogy elősegítsd a hámréteg védekezőképességének munkáját, hidd el, az arcbőröd abszolút meghálálja majd a törődést!

 

Megfelelő folyadékfogyasztás

Bármilyen furcsán hangzik, a téli időszakban nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megfelelő mértékű folyadékfogyasztásra. A többség nyáron sokkal hamarabb nyúl a vizes flakon után, a melegben gyorsabban jelentkezik a szomjúságérzet, a folyadékbevitel pedig a bőr számára is rendkívül fontos. A hidegebb szezonban ugyanúgy igényli a rendszeres vízfogyasztást, ha már pár pohárral többet iszol minden nap, garantáltan hidratáltabbá és üdébbé válik majd a kitikkadt hámréteged.

Testesebb krémek használata

Az, hogy kinek melyik textúra a kényelmesebb, teljes mértékben egyénfüggő. A bőrtípus nagyban meghatározza, hogy a hámréteg milyen kencéket igényel. A téli időszakban azonban nem csupán az számít, hogy általánosságban véve milyen krémeket fogad be, a száraz, húzódó érzeten leginkább a testesebb, vajasabb termékek segítenek. Ezek mélyen táplálják a bőrt, miközben erősítik a védőréteget, így a hideg, fagyos, szeles időjárást sem fogja úgy megsínyleni.

Adj esélyt az arcolajnak

Ha már a krémek szóba kerültek, fontos megemlíteni az arcolajokat is. Akik alapvetően zsíros bőrtípussal rendelkeznek, azt gondolhatják, az olajok számukra abszolút tiltólistás kozmetikumok. Ez egy csúnya tévhit, noha az igaz, hogy nem mindegy, melyik típusra esik a választás. A téli időszakban különösen jól jön egy kis pluszkényeztetés a bőrnek, az arcolajok pedig fontos szerepet vállalnak a hámréteg nedvességmegtartásában.

 

Finoman a vízhőfokkal

A hideg téli napokon nincs is jobb egy forró fürdőnél. A bőr számára azonban korántsem annyira hasznos a túlzottan meleg hőfok, ugyanis ez a kellemes szokás még tovább száríthatja az egyébként is megviselt hámréteget. Célszerű langyos vízzel tisztítani az arcot, s bármennyire is jót tesz a léleknek az otthoni wellness, a forró vizet a bőr állapotának érdekében mindenképpen ajánlott elengedni.

Pótold a szükséges vitaminokat

A téli vitaminpótlást leginkább az immunrendszer erősítésének okán szokták megemlíteni, ám a megfelelő tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok bevitele a bőr számára szintén nélkülözhetetlen. A hideg hónapok végére már durván kiürülnek a vitaminraktárak, ezért akár táplálkozás segítségével, akár különböző étrend-kiegészítőkkel érdemes feltölteni azokat. Az A-, a D-, valamint az E-vitamin hiánya mind-mind bőrszárazságot és érzékenységet okozhatnak.

Ezen túl a C-vitamint és a B-vitamint szintén fontos megfelelő mértékben bevinni a szervezetbe, ugyanis ezek éppúgy hozzájárulnak az üde, egészséges bőrkép fenntartásához. Akár külsőleg is alkalmazhatod őket, szérum formájában könnyedén beilleszthetők az arcápolási rutinba.

Dobj össze egy arcpakolást

A kényeztetés az egész év során jól jön a bőr számára, ám a téli időszakban különösen hálás a plusztörődésért. Egy pillanat alatt összedobhatsz egy tápláló házi pakolást, amely mélyen hidratálja a szomjas hámréteget. Akár bolti verziót is felvihetsz, azonban arra minden esetben figyelj, hogy kerüld az irritáló, szárító összetevőket, melyek még tovább ronthatják az arcbőröd állapotát. Bármilyen pakolásra essen a választásod, a ragyogó, hidratált bőr kulcsa a rendszerességben rejlik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés