A kombinált bőr sokaknak fejtörést okoz, hiszen nem egyszerű az ápolása. Míg a száraz, vagy zsíros bőrtípusnál szinte egyértelmű, hogy mi segíthet, addig ebben az esetben alaposabb információgyűjtésre van szükség.

hirdetés

A kombinált bőr leggyakoribb jellemzője a zsírosabb T-vonal, míg az arc többi területén könnyebben kiszáradhat a felső bőrréteg. A T-zónában sokszor előfordulhatnak pattanások, mitteszerek, és ez a környék a leginkább hajlamos a kifényesedésre, ami a nyári hónapokban még látványosabb. Az orca fennmaradó részein olykor a matt, és a feszülő bőrérzet sem ritka.

Számos oka lehet a szárazabb és a zsírosabb területek váltakozásának: többek között összefüggésben van a hormonháztartással, okozhatják a gének vagy a nem megfelelő étkezés. Ám a stressz és az időjárás is nagyban befolyásolhatja a bőr állapotát, ezért érdemes minden hónapban kellő odafigyeléssel gondoskodni a hámrétegről.

A hideg, téli időjárás alaposan feladja a leckét a bőrnek, hiszen az alapvetően száraz felületek még vizet is veszítenek, így idővel a hámréteg elkezd jobban feszülni. A fűtött beltéri levegő szintén nem használ, ezek a környezeti hatások pedig mindinkább fokozzák a kiszáradást, ezért érdemes kiemelt szerepet tulajdonítani a bőrápolásnak a hűvös hónapokban.

Hibák, amelyeket elkövethetsz

A száraz bőrérzet megjelenésekor sokan zsírosabb arckrémre váltanak, ami kombinált bőr esetén korántsem a legjobb megoldás. A zsíros hidratálóktól elnehezedik a hámréteg, eltömíthetik a pórusokat, és még több faggyútermelésre ösztönözhetik a bőrt, ami pattanások megjelenéséhez vezethet. A száraz felületek ugyanis csak a felszíni bőrréteget érintik, az elhalt hámsejtek pedig könnyedén eltömíthetik a pórusokat, ami egy ördögi kört indíthat el a zsíros és feszülő állapotot váltogatva.

A hidratáló krém elhagyása sem fog javulást hozni, ahogyan az sem, ha minden létező hatóanyagot egyszerre kensz fel a hámrétegedre. Fontos az ápolás, de érdemes szelektálni, tesztelgetni és figyelni az orca állapotát.

A durva bőrradírokat szintén érdemes elkerülni, hiszen ezek sokszor száríthatják az arcfelszínt, valamint a szemcsék a húzódó hámréteget könnyedén felsérthetik. Az elhalt hámsejteket kémiai hámlasztással távolíthatod el a legkönnyebben, ha ezeket a kencéket megfelelően használod, akkor még a bőr természetes egyensúlyát is segítenek visszaállítani.

Hatóanyagok, amelyekkel érdemes egy próbát tenni

Bár általános, mindenki számára ideális gyógymód sajnos nem létezik a problémára, pár hatóanyag mégis közelebb vihet a megoldáshoz:

  • Niacinamide: csökkenti a gyulladást, és gátolja a pórusok eltömődését.
  • Retinol: ösztönzi a pórusokat az egészséges működésre.
  • Szalicilsav: a pórusfal normális hámlását segíti elő, gátolja az eltömődésüket.
  • Azelainsav: csökkenti az eltömődött pórusokban a baktériumok számát.

A szuperhatóanyagokon túl, fontos, hogy jól felépített bőrápolási rutinnal rendelkezz. Mindenképpen érdemes kerülni a szárító hatóanyagú termékeket, olyanokat semmiképp ne használj, amelyekben alkohol vagy illóolaj van. Hiszen ezek kiszárítják és irritálhatják is a hámréteget.

A vastag, elnehezítő hidratálók helyett, lágyabb textúrájú kencéket válassz. Ezek is megfelelően ápolják a bőrt, ám mégsem tömítik el a pórusokat. Előfordulhat, hogy az arc egyes részei eltérő hatóanyagokat igényelnek, ilyenkor a zsírosabb részekre vékony krémet érdemes felkenni, míg a száraz területeket gazdagabb összetevővel ápolni.

A kombinált bőr kiemelt ápolást igényel, ám mégsem lehetetlen leszámolni a bosszantó problémákkal. A szuperhatóanyagoknak köszönhetően az arcbőr teljesen megújul, ám türelmesnek kell lenni, hiszen akár hónapokba is beletelhet, míg normalizálódik a hámréteg állapota.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés