Tényleg hasznosulni tud a szájon át szedett kollagén? Csak harminc év felett érdemes szedni, amikor már csökken a szervezet kollagéntermelése? Ezek a leggyakoribb kérdések az efféle étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, mi pedig annak reményében vágtunk bele a tesztelésbe, hogy megkapjuk rá a válaszokat. A BioTechUSA felajánlásával többféle kollagénpótló készítményt kipróbálhattunk. Negyvenes, valamint húszas éveiben járó szerkesztőnk összegezte tapasztalatait.

hirdetés

Hogy mi a kollagén, és miért érdemes pótolni, azt talán már magyarázni sem kell, hiszen rengeteget hallani erről a fehérjéről a szépségápolás terén. Ez a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérjetípus a szervezetünkben, ahol természetes módon képződik. 25 év felett még minimálisan, de harmincon túl már érezhetően megcsappan a termelődése, persze nem csak az életkor, hanem az életmód is befolyással bír a kollagénszintézisre.

A kollagénrostok hamarabb lebomolhatnak, széteshetnek például erős UV-sugárzás, dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, túlzott cukor- és koffeinbevitel, tartós stressz, vagy kialvatlanság hatására, ezért a kollagén pótlása nem csak negyventől felfelé ajánlott, amikor már látható nyomai vannak a hiányának. Huszonévesek éppúgy szedhetik, hiszen nem biztos, hogy mindig úgy tud táplálkozni az ember, hogy a kollagén termelődéséhez és beépüléséhez minden feltétel adva legyen.

Miért hasznos a kollagén?

A testünkben nagyjából negyven különböző kollagéntípus található meg, melyek másféleképpen hasznosulnak. A táplálékkiegészítőkben előforduló I-es típus főleg a bőrben, a hajhagymáknál, a csontokban, a szalagokban és inakban képes hasznosulni, és leggyakrabban marhából, halból állítják elő. A marhakollagén tartalmazza a II-es típust is, ami képes javítani az ízületek, porcok állapotát, de főként csirkéből jutnak hozzá.

 

A III-as típus csakúgy, mint az I-es, a bőr és a haj számára különösen fontos, de ez a fajta az artériák falaiban úgyszintén fellelhető, vagyis elsősorban a szövetek rugalmasságáért felel. Mivel a kollagén emészthetetlen, hidrolizált formában érdemes bevinni a szervezetbe. A hidrolízis során kisebb molekulákra bontják a kötőszöveti rostokat, így azok emésztés után bekerülnek a véráramba, majd újra kollagént építenek belőlük a sejtek.

Kriszta: kollagénkapszula hatása 40 év felett

Mivel korábban már kipróbáltam kollagéntartalmú étrend-kiegészítőket, és leginkább italporokkal tettem kísérletet, a nemszeretem utóízt elkerülendő, most inkább a kapszulás kiszerelésre esett a választásom. A BioTechUSA hialuronsavat és kollagént tartalmazó formuláját tesztelem immár egy hónapja, a százdarabos készletből eddig 34 kapszulát fogyasztottam el. Naponta egy kapszulát ajánlott bevenni, ami 280 milligramm hidrolizált kollagént és 60 milligramm hialuronsavat tartalmaz.

Mivel volt már dolgom kollagénporokkal, tudom, hogy nem lehet azonnali hatásra számítani, nem úgy történik, hogy egyszer csak feszes bőrrel ébred az ember, és jóval fiatalabbnak látja magát a tükörben. Ráadásul nem is mindig a bőrön érzékelhető elsőként a hatása. Most nagyjából két hét után, a hajamon vettem észre először némi változást.

A gyakori festéstől kissé lestrapáltak a tincseim, de ilyenkor nyáron, amikor jóval többször mosok hajat, általában jobban kiszáradnak, meggyengülnek, eltöredeznek. Először az tűnt fel, hogy nagyon fényes és selymes a frizurám, pedig ugyanazokkal a termékekkel ápoltam, mint általában. Majd a tincsek rugalmassága is érezhetően javult, és sokkal hidratáltabbak lettek. A hajvégek töredezettsége nem egészen múlt el, de csökkent a hajhullás mértéke, és megszűnt a szálak sprőd, száraz tapintása.

A bőrömön a harmadik hét után vettem észre látványos javulást, ami most stagnálni látszik. Ez nem csoda, hiszen pluszmínuszban játszom, jóval többet kellene aludnom, pihennem ahhoz, hogy a kollagén megfelelően hasznosulni tudjon.

 

Amit tapasztaltam: a bőröm teltebb, feszesebb, rugalmasabb, és szinte teljesen megszűnt a kiszáradásra való hajlama, valamint az érzékenysége. Láthatóan gyorsabban regenerálódik, és időnként még az arckrémemet is elfelejtem használni, mert annyira hidratáltnak érzem a bőrfelszínt. Egy nappali és egy éjszakai szérumot ki is gyomláltam a bőrápolási rutinomból, mert most kevésbé szükségesek.

Mire lehet számítani, és mi nem várható el a kollagéntől?

Pár hét után, a kollagén szedése mellett már láthatóan finomodik a bőr textúrája, nálam például az egyenletesebb arcfelszín volt a legfeltűnőbb változás. Ám az idő kerekét nem forgatja vissza semmilyen kollagéntartalmú étrend-kiegészítő, vagyis nem fog 5-10 évet fiatalodni tőle az ember.

 

A már meglévő ráncok nem múlnak el, viszont halványodnak picit, és a rugalmasság visszanyerésével lassul a bőr látható öregedése. A megereszkedett kontúrok sem feszesednek vissza teljesen, de rendszeres edzés mellett érzékelhető változás a testen. Az arc elmászó vonalai sem suttyannak vissza a helyükre, de teltebb, hidratáltabb lesz a bőr, ami így egészségesebb, üdébb látványt nyújt.

Negyven felett már jóval nehezebb izmosodni és tónusosabbá tenni bizonyos területeket, és mivel a kollagén hozzájárul az izomszövetek növekedéséhez, illetve regenerációjához, megfelelő sport mellett látványos eredményt lehet elérni. Én direkt rákapcsoltam a hasazásra a teszt időszaka alatt, hogy le tudjam mérni a változást, és azt kell mondjam, viszonylag rövid időn belül, hetente nagyjából 4 óra intenzív edzéssel – ebből napi 15 perc célzott hasizom-erősítéssel – láthatóan átformálódott és feszesedett az alakom olyan területeken, ahol korábban nehezebben értem el változást.

Biztos, hogy továbbra is folytatni fogom a kollagénkapszulák szedését.

Anna: kollagénpor hatása 20 év felett

A BiotechUSA 300g-os kollagéntartalmú étrend-kiegészítő italpora nem tartalmaz cukrot, de fel kell készülni rá, hogy igencsak édes élményt tartogat a fogyasztók számára. A feketemálna ízesítés kellően elnyomja a kollagén egyedi utóízét, ezáltal nem nyújt kellemetlen élményt a bekevert italpor elfogyasztása, akár étkezés előtt, akár étkezés után hörpinti fel az ember.

A csomaghoz mérőkanál is jár, ezáltal egyszerűen ki lehet mérni a napi adagot, ami mintegy 13 gramm kollagént tartalmaz. A kollagén hasznosulását hozzáadott C- és E-vitamin segíti.

 

Az italpor mindennapos fogyasztásával már másfél hét után látványos változást érzékeltem. Mivel nyáron kiemelten odafigyelek az arcápolásra, ezért a bőrömön vettem észre először, hogy kevesebb kence használata ellenére sem tűnt leharcoltnak a megjelenése. Kevert bőrtípussal rendelkezem, ezért a meleg időjárás mellett gyakran küzdök meg egyszerre a túl zsíros, valamint a hámló, és a száraz felületekkel.

Emiatt a vitaminpótlásra és a megfelelő hidratálásra is odafigyelek, hiszen a reggeli kapkodásban kimaradt fényvédős arckrém hiánya is könnyen meglátszik a bőrömön. Ezzel viszont most nem akadt problémám. A bőröm rugalmasnak és puhának tűnt a kollagénnek köszönhetően.

 

A ciklus alatti hormonváltozás következtében kialakuló pattanások visszatérő hívatlan vendégei a bőrömnek, és sajnos időnként akár egy hétig is eltart az utánuk maradt foltok, hegek gyógyulása. A plusz kollagénlöket hatására azonban ez az idő sokkal kevesebbre redukálódott. A kisebb sebek pedig már egy-két nap után is gyulladásmentes, gyógyult állapotba kerültek.

Habár nem mindennapos edzéstervet követek, a 2-3 naponta végzett 10-15 perces testmozgással mégis látható eredményre tettem szert. A felkaromon és a vádlimon is sokkal tónusosabb és feszesebb izomzat alakult ki. Ezt látva pedig még inkább felbátorodtam, és sikerült plusz energiát fektetnem az edzéseimbe.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

Termékfotók: BioTechUSA.

  • Megosztás:
hirdetés