A hajtonik szó hallatán sokaknak a hajhullás, hajritkulás elleni készítmények jutnak eszébe. De ma már nemcsak ezekre a problémákra találhatunk megoldást tonik formájában, hanem egészen másra is.

hirdetés

A hajtonik számos változatban terjedt el újra, már nem csupán a hajnövekedés serkentésére, hanem viszketésre, száraz, töredezett hajra úgyszintén ajánlják a különféle típusait. Klasszikus flakonos kiszerelésben és ampullákban egyaránt kaphatók, és általában kúraszerűen alkalmazva használhatók.

Mire jó a hajtonik?

A frizura ápolását szolgáló tonikok többsége azt ígéri, hogy lebontja más ápolószerek lerakódásait anélkül, hogy elnehezítené a hajat, ezáltal javítja a fejbőr mikrokeringését, amivel fokozza a hajhagymák oxigén- és tápanyagellátását. A fodrászok gyakran használnak ilyen termékeket újranedvesítő szerként a munkájuk során.

A nedves hajra felvitt tonikok segítségével az olló könnyedén siklik a hajon, és egyenletesebb, simább lesz a vágás. Emellett fényesebbé teszik a hajat, valamint megkönnyítik a formázást. Hidratálják a fejbőrt és a tincseket, ápolják a töredezett végeket, továbbá megelőzik, csökkentik a korpásodást. Hogy melyik termék éppen melyik tulajdonságot erősíti, az persze egyéni, hiszen különböző problémákra más-más tonikok kaphatók.

A haj felfrissítése

Az egyik legjobb dolog, amit egy jó hajtonik csinál, a haj felfrissítése. A hajtonik kicsit olyan, mint egy balzsam és egy szárazsampon keveréke. Használatával felfrissítheted, valamint fényesebbé, ápoltabbá varázsolhatod tincseidet. Emellett textúrát és volument ad a hajnak, így egy jó termék frissen mosott hatást kelthet, és segít a rakoncátlan szálak formázásában.

A fejbőr egészségének és a haj növekedésének javítása

A hajtonik kiválóan javítja a haj és a fejbőr állapotát. A legtöbb ilyen termék hajserkentőként terjedt el, ezért asszociálnak még ma is sokan a hajtonik szó hallatán a hajnövekedés elősegítésére, a hajhullás megelőzésére.

Mivel a hajtonikok jó hidratálók, segítenek a korpásodás és viszketés elleni harcban. Emellett azzal, hogy a szálak nedvességet kapnak a toniktól, több kollagént termelődhet, ami felgyorsíthatja a hajnövekedést. A masszírozás által pedig eleve serkented fejbőröd vérkeringését.

Hogyan használd megfelelően?

A hajtonik felvitelének legjobb módja, ha jól belemasszírozod a hajadba, fejbőrödbe. Használj egy pénzérme méretű mennyiséget, és oszlasd el a kezeden. Ezután egy-két percig masszírozd a fejbőrödbe. Addig ismételd ezt, amíg elégedett nem leszel az eredménnyel. Mielőtt más eszközökkel formáznád a hajadat, lehetőleg hagyd, hogy megszáradjon a tonik.

Olajos vs. olajmentes tonikok

Az olajmentes tonikokat akár mindennap lehet használni, de az olajosakat érdemes ritkábban és kisebb mennyiségben alkalmazni. Ellenkező esetben a haj elnehezülhet, zsíros hatást kelthet. Ha egyszerre több hajformázó terméket teszel fel, mindenképp olajmentes tonikot használj.

Hajmosás után törölközőszáraz hajra is felviheted a tonikot, de száraz fürtökön éppúgy alkalmazhatod. Kiöblíteni nem kell, hajformázóként szintén használható, egyszerűen hagyd fenn a frizurádon!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés