A rozmaringolaj fantasztikus hatással van az arcbőrre, de a frizura állapotát éppúgy pozitívan befolyásolja. Otthon is készíthetsz belőle univerzális szépségápoló kencét!

hirdetés

A rozmaring illatát és ízét ezer közül is fel lehet ismerni, ám a gyógynövény nem csupán a konyhában, fűszerként állja meg a helyét, a szépségápolásban éppúgy gyakran alkalmazzák alapanyagként. Nem meglepő, hiszen a legtöbb konyhai összetevőből remek házi készítésű kencét és pakolást lehet összedobni, a rozmaring azonban sokkal népszerűbb, mint bármi más, amit otthon megtalálhatsz. Nem a véletlennek köszönhető, hogy ennyire közkedvelt, igazi jolly joker, ha a bőr és a frizura ápolásáról van szó.

A rozmaringolaj a bőr és a haj megmentője

A rozmaring számtalan formában felhasználható a szépségápolásban, ám a legtöbben a belőle készült olajért rajonganak. Részben az egyszerű alkalmazása miatt, részben pedig széles körű, fantasztikus hatása miatt imádják ezt a formulát. No, de mit tud a rozmaringolaj?

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően csodásan beválik pattanások ellen, szuper antibakteriális kence, így még az újabb pöttyök megelőzésében, a bőr helyreállításában, regenerálódásában is szerepet vállal. A pattanások után megmaradó hegek és foltok ellen szintén hatékonyan bevethető.

 

Antioxidánsaival, vitaminjaival hozzájárul a bőr regenáricójához, ezáltal feltölti és mélyen táplálja a megviselt, igénybe vett hámréteget. A rozmaringolaj serkenti a vérkeringést, ami szintén nélkülözhetetlen a megújuláshoz. Ennek köszönhetően a ráncok elleni küzdelemben is jeleskedik, segíti a sejtek méregtelenítő folyamatainak zavartalan működését, szorgalmazza a tápanyagáramlást, valamint profiként küzd a szabad gyökök pusztító hatásával szemben.

Ugyanezen az elven a frizurával is csodát tesz a rozmaring, a hajhagymák működését ugyanis pozitívan befolyásolja azáltal, hogy az olaj hatékonyan serkenti a vérkeringést. Éppen ezért gyakran használják akkor, ha egy kicsit fel szeretnék turbózni a hajnövekedést, de hajhullás ellen éppúgy bevett szokás rozmaringos hajöblítőt alkalmazni. Az illóolajat a legtöbben samponba csepegtetik, ugyanis hígítás nélkül csúnyán irritálhatja a hámréteget. Korpásodás ellen szintén kiváló alapanyagnak bizonyul, ahogy a korai hajzsírosodás ellen éppúgy érdemes ringbe küldeni.

A megfelelő tápanyagáramlásnak köszönhetően nem csak a fokozott hajszálvesztéssel számol le, a frizura fényét és rugalmasságát is visszaadja. Mindenképpen a fejbőrön célszerű alkalmazni, a rozmaringolaj nem a tincsek hosszán fejti ki pozitív tulajdonságait, a véráramlás serkentésével és a fejbőrre gyakorolt hatásával éri el, hogy a meggyötört, száraz és fakó hajzuhatag újra erőre kapjon.

 

Így készíts otthon rozmaringos olajat

Azt mindenképpen érdemes már az elején tisztázni, hogy az otthon elkészíthető rozmaringos olaj nem egyenrangú a boltokban, üzletekben beszerezhető rozmaringolajjal. A késztermékek sokkal koncentráltabb formulák, az illóolaj olyannyira erős, hogy nem is igen javasolják a használatát hígítás nélkül, leginkább testápolóba, samponba csepegtetve tanácsos felvinni az adott felületre.

A házi verzió egy „butított” változat, amelynek hatalmas előnye, hogy ebben a formában is abszolút hasznosítható a rozmaring számos pozitív tulajdonsága, egyszerűen és költséghatékonyan elkészíthető, ráadásul széleskörűen felhasználható az otthoni szépségápolás terén. Azt nem állítjuk, hogy jobb lenne a készen megvásárolható olajoknál, ám ez a könnyed szépségelixír legalább annyira praktikus lehet a bőrápolás és a hajápolás lépéseinél, ezért mindenképpen érdemes elkészíteni.

A citromfüves olajról már írtunk korábban, a procedúra egészen hasonlóan néz ki a rozmaring esetében is. Egy tiszta befőttesüveget tölts meg rozmaringgal. Mielőtt a gyógynövényt beletuszkolnád a tartóba, alaposan öblítsd át és várd meg, hogy megszáradjon. Ezután öntsd fel olívaolajjal az üveget úgy, hogy az teljesen ellepje a rozmaringszálakat. Zárd le fedővel, majd legalább két hétig, de inkább egy hónapig pihentesd a házi kencét.

Ezután szűrd le az olajat, a kiázott rozmaringra már nem lesz szükséged. Miután elkészültél, mindig ügyelj arra, hogy használat után gondosan zárd le a befőttesüveget, valamint hűvös helyen, fénytől elzárva tárold a házi elixírt. A csodás arcápoló és fejbőrápoló olaj még hónapokig felhasználható marad.

Csúnya bőrproblémák és erőteljes hajhullás esetén önmagában a rozmaring sem tesz csodát. A fokozott hajszálvesztés és az erőteljes, nem múló pattanások mögött számtalan ok húzódhat meg, ilyenkor mindenképpen célszerű orvosi segítséget kérni. Ahhoz, hogy a házi készítésű olaj valóban jól működjön, nem árt figyelni az arcápolási rutin egyéb lépéseire is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés